spot_img

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) îl omagiază pe maestrul Sergiu Celibidache

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE), în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, comemorează printr-un concert extraordinar aniversarea a 25 de ani de la moartea maestrului Celibidache, care a dirijat această orchestră în numeroase ocazii. Concertul va avea loc pe 9 iulie  2021 la Teatrul Monumental din Madrid, cu participarea a trei discipoli ai maestrului Celibidache, dirijorii Antoni Ros-Marbà, Mark Mast și Enrique García Asensio. Concertul va fi înregistrat și difuzat la Televiziunea Națională Spaniolă (TVE) în cadrul emisiunii Los Conciertos de La 2 și la Radio Clásica. Programul concertului include 3 opere: „Meditación al Viernes Santo” („Meditație în Vinerea Mare”, lucrare pentru coarde compusă de Antoni Ros-Marbá și dedicatã maestrului Celibidache), „Der Taschengarten”lucrare în 13 părți, de Sergiu Celibidache, premieră în Spania și „Celibidachiana” de Antón García Abril.

A doua piesă este o suită orchestrală compusă de Sergiu Celibidache și va fi propusă publicului din Spania în premieră la acest concert. Piesa a fost înregistrată în 1979 de Orchestra Simfonică Radio Stuttgart într-o producție caritabilă UNICEF pentru copii. Această lucrare este împărțită în 13 părți, iar primele șase vor fi interpretate sub bagheta dirijorului Antoni Ros-Marbá, care va lăsa apoi pupitrul maestrului Mark Mast în cea de a doua parte. A treia și ultima operă din concertul Orchestrei Simfonice RTVE este o piesă a compozitorului spaniol Antón García Abril, intitulată „Celibidachiana”, compusă la cererea Orchestrei Naționale a Spaniei în 1982 și dedicată, după cum indică numele său, lui Sergiu Celibidache. La pupitru va fi dirijorul Enrique García Asensio, cel care a susținut de la început ideea acestui eveniment muzical unic, fiind și autorul unui volum despre tehnica lui Celibidache.

Maestrul Asensio a subliniat importanța istorică a acestui concert în care participă primii doi dirijori titulari ai Orchestrei Radioteleviziunii Spaniole, numiți în 1966 (Ros Marbá și García Asensio) și dirijorul orchestrei din München, unde a fost titular Celibidache, toți legați profund de maestrul lor și tehnica sa.

Dat fiind caracterul excepțional al concertului, vor asista de asemenea fiul și nepotul maestrului Celibidache, alături de numeroși reprezentanți ai instituțiilor culturale spaniole și europene, autorități, melomani și critici muzicali din capitala Spaniei.

Enrique García Asensio-născut în Valencia (Spania), a studiat vioară, muzică de cameră, armonie, contrapunct si compoziție la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid.

La vârsta de 11 ani este violonist în orchestra Conservatorului, în care devine mai târziu concertmaestru și dirijor. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania. A fost dirijor titular al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole și a desfășurat o intensă activitate pedagogică, prezentând programul TVE„El Mundo de la Música” (Lumea muzicii) între 1976 și 1980, ceea ce l-a făcut foarte cunoscut în Spania.

Activitatea profesională internațională este prodigioasă, desfășurându-se în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Puerto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicană, Brazilia, Japonia, Islanda, Bulgaria, România, Grecia, Israel, Rusia, Africa de Sud, Irlanda de Nord, Elveția, Anglia, Portugalia, Italia, Franța, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Republica Cehă și Slovacia. Are o discografie extinsă în Spania și Anglia.

Enrique García Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internaționale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania), precum și la cele de la Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a susținut Sergiu Celibidache (1960, 1961,1962 si 1963), câștigând în ultimul an premiul „Cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena.

În străinătate, a susținut cursuri de dirijat în Santo Domingo (Republica Dominicana), Kerkrade (Olanda), dar și în Toledo, Madrid, Valencia, Chauchina (Granada), Minglanilla (Cuenca), Granada, Liria, Buñol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d’Uixó, Montroy, de Algar Palancia și Pinoso, în Valencia.

A fost numit Director Onorific de către numeroase asociații de prestigiu precum Uniunea Muzicală de Liria (Valencia) si Societatea de Artă din Buñol (Valencia). Este Cavaler al Ordinului Sfântul Potir și Cavaler al Ordinului Regal Santa Maria del Puig. Din 1986 este membru al Consiliului Culturii din Valencia.

Enrique Garcia Asensio a declarat de nenumărate ori că Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru acesta ca un al doilea tată. Este autorul unei cărți despre tehnica lui Sergiu Celibidache: Dirección musical: la técnica de Sergiu Celibidache.

Mark Mast- născut în 1963 în Freudenstadt (Germania), a început studiul pianului la vârsta de cinci ani. Mai târziu a studiat și chitară și saxofon. După terminarea liceului în 1982, a început să studieze Muzicologia și Literatura germană la Universitatea din Heidelberg.

În 1983 a început studiile de Educație Muzicală la Heidelberg-Mannheim Music Academy, unde principala sa specializare a fost dirijatul. Pe parcursul studiilor a luat parte la numeroase ore de dirijat susținute de Leonhard Bernstein, dar a și dirijat Heidelberger Streicherensemble și Junge Musikfreunde, precum și Corul Renegaten din Mannheim.

 

Mai multe detalii: https://bit.ly/3jN82gi

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508