The Hollywood Reporter laudă filmul de lungmetraj ”Tata mută munții”

iun. 21st, 2021 | By | Category: Postcard

Cel de-al doilea film de lungmetraj semnat de Daniel Sandu, ”Tata mută munții”,  a avut premiera mondială în cadrul secțiunii competitive a celei de-a 24-a ediție a Festivalului de Film de la Shanghai, China pe 12 iunie 2021. Prestigioasa publicație internațională The Hollywood Reporter, a publicat după festival cronici doar despre două filme din selecție, unul dintre ele fiind Tata mută munții care a fost apreciată ca fiind “un film de aventură care-și păstrează inima în tradiția modernă a dramelor românești însă are potențialul să atragă un public mai larg”.

Spectatorii din România, iubitori ai filmului de autor și, în special, simpatizanții filmelor americane de gen, vor avea ocazia să vadă producția filmată în 4K, în premieră pe marele ecrane din toată țara începând din 23 iulie.

“Talentul lui Sandu a fost anunțat încă din muti-premiatul său lungmetraj de debut, Un pas în urma serafimilor, în care a explorat experiențele chinuitoare ale unui tânăr, preot în devenite, într-un seminar ortodox. În Tata mută munții, accentul cade din nou pe conflictele interioare ale personajelor cu un dramatism perfect conturat”, notează cei de la The Hollywood Reporter și continuă: “povestea pe muchie de cuțit a unui om puternic și influent – trecut însă acum de vârsta a doua – care se confruntă cu o situație limită în creierii munților și se aruncă cu capul înainte într-o periculoasă operațiune de salvare, ar trebui să atragă iubitorii de acțiune și aventură – totodată și grație ritmului care te lasă fără suflare.”

Un bărbat gata să înceapă o nouă etapă alături de o femeie mai tânără este readus violent în contextul vieții pe care încearcă s-o lase în urmă atunci când fiul său adolescent dispare într-o drumeție montană.

“Aproape imperceptibil, povestea își schimbă cursul, trecând de la drama imediată a încercărilor de salvare la o călătorie interioară care testează curajul și determinarea tuturor celor implicați. Lucrurile pe care Mircea (Adrian Titieni) este dispus să le facă pentru a-și găsi fiul pun sub semnul întrebării propriile sale motivații. Vinovăţie? Obsesie? Ego? Titieni (care a jucat memorabil roluri de părinți aflați în dificultate în Poziția copilului regizat de Călin Peter Netzer și în Bacalaureat-ul lui Mungiu” care este producătorul filmului) “creează un portret al constrângerii care devine aproape monstruos pe alocuri, sfidând ideile convenționale despre legăturile paterne și limitele lor morale chiar până la finalul riguros executat al filmului.”

Pe lângă Adrian Titieni, regizorul “conduce o distribuție excelentă” din care fac parte: Valeriu Andriuță (După Dealuri), Judith State (Sieranevada), Tudor Smoleanu (Bacalaureat), Elena Purea și Radu Botar (Cardinalul), “ale căror puncte de vedere se schimbă de-a lungul filmului, fiecare având propriul său moment de adevăr”

“Echipa a așteptat condițiile perfecte de viscol și avalanșă. Tudor Vladimir Panduru, care a semnat imaginea și pentru Bacalaureat, surprinde câteva cadre amețitoare în Munții Carpați, folosindu-se de zăpada omniprezentă pentru a-i pava drumul lui Mircea pe măsură ce acesta se afundă în călătoria sa interioară.”

Produs de către Mobra Films cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în coproducție cu Film i Väst, Filmgate Films, Studioul Cinematografic al Ministerului Culturii, Mindset Productions și Televiziunea Română și susținut prin Programul MEDIA Europa Creativă, Tata mută munții va avea premiera în cinematografe pe 23 iulie și este distribuit de Voodoo Films, pe site-ul căruia (www.voodoofilms.ro) va fi afișat programul complet al proiecțiilor din fiecare oraș.

Mai multe detalii puteți găsi și pe:
https://facebook.com/TataMutaMuntii
https://facebook.com/voodoofilms.ro
https://www.instagram.com/voodoofilms.ro

 

Număr de vizualizări :336


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro