spot_img

”Republica Moldova la răscruce de lumi”, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier, la Librăria din Centru

Joi, 24 iunie 2021, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier, traducere din franceză de Florin Milan, prefață de Jean-Pierre Raffarin, postfețe de Jean-Pierre Chevenement și Catherine Lalumiere, apărut la Editura Cartier în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc. Ediția franceză a apărut în 2019, la Editura Non Lieu. Vor participa: Igor Munteanu, Virgil Pâslariuc, Valentina Ursu. Moderator: Em. Galaicu-Păun.

Preț promoțional în ziua lansării.

 

„Această lucrare este despre diplomația parlamentară în acțiune într-un teritoriu în care ignoranța duce la strategii riscante, care constituie adesea factori de tensiune. La răscruce de lumi, Republica Moldova nu trebuie să fie terenul de joacă și de influență al marilor puteri. Republica Moldova este puntea de legătură între Uniunea Europeană și Rusia, iar diplomația parlamentară activă desfășurată de Josette Durrieu întărește dialogul menit să evite conflictele inutile.” (Jean-Pierre Raffarin, fost prim-ministru)

 

„Josette Durrieu și Florent Parmentier ne-au zugrăvit, în tuşe succesive, un portret, aproape impresionist, al Republicii Moldova. O țară de mărimea Belgiei, în epicentrul celor Trei Rome, o insulă de latinitate pierdută într-un ocean slav, o limbă (română) dar și o istorie, cea a Basarabiei, prinsă între Imperiul Otoman și Imperiul Rus, între România și URSS, între Uniunea Europeană și Federaţia Rusă, o situaţie geografică originală pe malul râului Nistru și în apropierea Odesei, nu în ultimul rând, o dorință de independență ce-şi are rădăcinile în sentimentul de a nu fi nici în Occident, nici în Est, ci alcătuind o punte între două părți ale Europei.” (Jean-Pierre Chevènement, fost ministru)

 

„Scurt pe doi, Republica Moldova însăşi este o Europă la scară redusă ce rezumă problemele și contradicțiile pe care Europa trebuie să le rezolve pentru ca numeroasele popoare care coexistă pe teritoriul său să trăiască împreună, în pace și prosperitate.

 

Lucrarea lui Josette Durrieu și Florent Parmentier e bogată în informații precise și reflecții asupra acestor realități complexe. Totodată această carte se citește și ca un roman de aventuri.” (Catherine Lalumière, fost ministru și fost secretar general al Consiliului Europei)

JOSETTE DURRIEU (n. 20 martie 1937, la Mazères-de-Neste, HautesPyrénées) este o femeie politică franceză, membră a Partidului Socialist, membră a Senatului francez între 1992 şi 2017, membră a delegației franceze din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a Adunării Uniunii Europene, raportoare pentru Republica Moldova în anii 1993-2011, preşedintă a grupului de prietenie Franţa-Moldova din Senatul francez.

FL0RENT PARMENTIER (n. 15 iulie 1980, la Saint-Dizier, HauteMarne), doctor în ştiinţe politice, universitar francez, secretar general al CEVIPOF, Centre de recherches politiques de Sciences Po, şi cercetător-asociat în geopolitică la HEC. Cărţi publicate: L’empire au miroir. Stratégies de puissance aux Etats-Unis et en Russie, Genève, Droz, 2007 (traducere în română: Imperiul în oglindă. Strategii de mare putere în Statele Unite şi Rusia, Cartier, 2008); Moldavie. Les atouts de la francophonie, Paris, Non Lieu, 2010; Les chemins de l’Etat de droit. La voie étroite des pays entre Europe et Russie, Paris, Presses de Sciences Po, 2014; La révolution du pilotage des données de santé. Enjeux juridiques, éthiques et managériaux, Bordeaux, LEH, 2019; La Moldavie à la croisée des mondes (în colaborare cu Josette Durrieu), Paris, Non Lieu, 2019

 

Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier (Cartier istoric). Broșată, 156 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

 

În Cartier istoric au mai apărut:

Cartea foametei, de Larisa Turea

Secolul XXI. Istorie recentă și futurologie, volum coordonat de Alex Cistelecan

Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699 – 1806), de Ion Chirtoagă

Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, de Mihai Gribincea

Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zîgar

Odessa, de Charles King

Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru

România în secolul XX, de Francesco Guida

Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntașu

Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial, (ediția a II-a) de Anna M.Wittmann

Aromânii: pretutindeni, nicăieri (ediția a III-a), de Nicolas Trifon

Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov 

Biserica ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească (1940 – 1991), de Valeriu Pasat

Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu

Dificila Unire, de Alberto Basciani

Introducere în istoria limbii și literaturii române, de Klaus Bochmann și Heinrich Stiehler

Bandiții,  de Eric Hobsbawm 

Despre istorie,  de Eric Hobsbawm 

Popoarele, statele și frica,  de Barry Buzan

Republica Moldova: un stat în căutarea națiunii,  de Matei Cazacu și Nicolas Trifon

Toți oamenii Kremlinului,  de Mihail Zîgar 

 

 În curând:

Iunie 1940. Raptul Basarabiei în presa occidentală, de Dorin Dușceac

Era revoluțiilor (1789 – 1848), de Eric Hobsbawm

Era capitalului (1848 – 1875), de Eric Hobsbawm

Era imperiului (1875– 1914), de Eric Hobsbawm

Era extremelor (1914 – 1989), de Eric Hobsbawm

Istorii antisovietice, de Oleg Panfilov

Istorii antirusești, de Oleg Panfilov

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508