spot_img

Dezbaterea „Agricultura românească în contextul globalizării“

Academia Română, în parteneriat cu Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“, organizează vineri, 4 iunie 2021, dezbaterea cu tema „Agricultura românească în contextul globalizării“. Manifestarea va avea loc în Aula Academiei din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 9:30. Sesiunea va fi moderată de acad. Cristian Hera, președintele Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române, și de prof. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“.

Sunt invitați să participe Adrian Oros, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurii, Alexandru Nazare, ministrul finanțelor, Sorin Câmpeanu, ministrul educației, șefii comisiilor de specialitate din cele două camere ale Parlamentului. La dezbateri vor lua parte membri ai Academiei Române, rectorii universităților de profil din București, Iași, Cluj-Napoca, Brașov și Craiova, specialiști și reprezentanți ai unităților de cercetare și peste 30 de fermieri din întreaga țară.

 

Dezbaterile își propun o analiză a situației actuale din fiecare ramură a agriculturii.  Referatele prezentate de specialiști vizează cultura mare, zootehnia, horticultura, dar și digitizarea agriculturii, cercetarea științifică și dezvoltarea rurală. Manifestarea va pune accent pe programele de cercetare științifică din agricultură, ca etalon al dezvoltării durabile, pe concretizarea principiilor de securitate alimentară, pe inițiativele fermierilor, pe dezvoltarea rurală și agricultura inteligentă, pe programele de finanțare destinate sectorului agricol. Pornind de la aceste considerente vor avea loc discuții cu fermierii, cei mai buni cunoscători ai realităților agricole, urmărind evidențierea problemelor actuale și identificarea celor mai eficiente măsuri pentru sprijinirea și dezvoltarea agriculturii românești. În acest sens, au fost invitați reprezentanți ai organizațiilor profesionale din agricultură precum Federația Națională Pro Agro, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Asociația Producătorilor de Porumb din România, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Asociația Agricultorilor Maghiari din România.

 

Rezultatul discuțiilor dintre fermieri, specialiști și factorii decidenți, reuniți sub cupola Academiei Române, va face obiectul unui Raport final, ce va fi înaintat către Guvern, Parlament și alte instituții ale statului, în care vor fi sintetizate probleme, soluții și oportunități de modernizare și eficientizare.

 

Participarea la dezbatere este liberă în limita a 90 de locuri, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare.

 

 

 

                             

                            

 

Program:

Dezbaterea

Agricultura românească în contextul globalizării

Vineri, 04 iunie 2021 | ora 930 | Aula Academiei Române

 

Moderatori

Acad. Cristian HERA

Președintele Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române

Prof. dr. Valeriu TABĂRĂ

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”

 

930-1000

Acad. Ioan DUMITRACHE, secretar general al Academiei  Române

Cuvânt de deschidere din partea Academiei Române

Alocuțiuni din partea autorităților invitate

1000-1030

Ing. Alexandru BACIU, Dr. ing. Vasile NICU

Situația culturilor din sectorul vegetal

1030-1045

Prof. dr. Ilie VAN

Zootehnia, fundament al securității alimentare

1045-1100

Prof. dr. Gheorghe GLĂMAN

Horticultura/Legumicultura românească – prezent și viitor

1100-1130

Acad. Ioan DUMITRACHE, Acad. Florin Gheorghe FILIP

Digitizarea agriculturii în contextul dezvoltării durabile

1130-1145

Prof. dr. Valeriu TABĂRĂ

Cercetarea științifică în agricultură – factor determinant pentru dezvoltarea durabilă

1145-1215

Acad. Păun Ion OTIMAN

Starea agriculturii și dezvoltării rurale a României post aderare la UE. Politici europene și naționale pentru atenuarea discrepanțelor și incompatibilităților rurale româno-europene

1215 – 1430

Discuții

1330 – 1400

Aprobare documente

 

// transmite Biroul de comunicare al Academiei Române

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508