Dezbaterea „Agricultura românească în contextul globalizării“

iun. 3rd, 2021 | By | Category: Postcard

Academia Română, în parteneriat cu Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“, organizează vineri, 4 iunie 2021, dezbaterea cu tema „Agricultura românească în contextul globalizării“. Manifestarea va avea loc în Aula Academiei din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 9:30. Sesiunea va fi moderată de acad. Cristian Hera, președintele Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române, și de prof. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“.

Sunt invitați să participe Adrian Oros, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurii, Alexandru Nazare, ministrul finanțelor, Sorin Câmpeanu, ministrul educației, șefii comisiilor de specialitate din cele două camere ale Parlamentului. La dezbateri vor lua parte membri ai Academiei Române, rectorii universităților de profil din București, Iași, Cluj-Napoca, Brașov și Craiova, specialiști și reprezentanți ai unităților de cercetare și peste 30 de fermieri din întreaga țară.

 

Dezbaterile își propun o analiză a situației actuale din fiecare ramură a agriculturii.  Referatele prezentate de specialiști vizează cultura mare, zootehnia, horticultura, dar și digitizarea agriculturii, cercetarea științifică și dezvoltarea rurală. Manifestarea va pune accent pe programele de cercetare științifică din agricultură, ca etalon al dezvoltării durabile, pe concretizarea principiilor de securitate alimentară, pe inițiativele fermierilor, pe dezvoltarea rurală și agricultura inteligentă, pe programele de finanțare destinate sectorului agricol. Pornind de la aceste considerente vor avea loc discuții cu fermierii, cei mai buni cunoscători ai realităților agricole, urmărind evidențierea problemelor actuale și identificarea celor mai eficiente măsuri pentru sprijinirea și dezvoltarea agriculturii românești. În acest sens, au fost invitați reprezentanți ai organizațiilor profesionale din agricultură precum Federația Națională Pro Agro, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Asociația Producătorilor de Porumb din România, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Asociația Agricultorilor Maghiari din România.

 

Rezultatul discuțiilor dintre fermieri, specialiști și factorii decidenți, reuniți sub cupola Academiei Române, va face obiectul unui Raport final, ce va fi înaintat către Guvern, Parlament și alte instituții ale statului, în care vor fi sintetizate probleme, soluții și oportunități de modernizare și eficientizare.

 

Participarea la dezbatere este liberă în limita a 90 de locuri, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare.

 

 

 

                             

                            

 

Program:

Dezbaterea

Agricultura românească în contextul globalizării

Vineri, 04 iunie 2021 | ora 930 | Aula Academiei Române

 

Moderatori

Acad. Cristian HERA

Președintele Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române

Prof. dr. Valeriu TABĂRĂ

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”

 

930-1000

Acad. Ioan DUMITRACHE, secretar general al Academiei  Române

Cuvânt de deschidere din partea Academiei Române

Alocuțiuni din partea autorităților invitate

1000-1030

Ing. Alexandru BACIU, Dr. ing. Vasile NICU

Situația culturilor din sectorul vegetal

1030-1045

Prof. dr. Ilie VAN

Zootehnia, fundament al securității alimentare

1045-1100

Prof. dr. Gheorghe GLĂMAN

Horticultura/Legumicultura românească – prezent și viitor

1100-1130

Acad. Ioan DUMITRACHE, Acad. Florin Gheorghe FILIP

Digitizarea agriculturii în contextul dezvoltării durabile

1130-1145

Prof. dr. Valeriu TABĂRĂ

Cercetarea științifică în agricultură – factor determinant pentru dezvoltarea durabilă

1145-1215

Acad. Păun Ion OTIMAN

Starea agriculturii și dezvoltării rurale a României post aderare la UE. Politici europene și naționale pentru atenuarea discrepanțelor și incompatibilităților rurale româno-europene

1215 – 1430

Discuții

1330 – 1400

Aprobare documente

 

// transmite Biroul de comunicare al Academiei Române

 

Număr de vizualizări :464


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro