Conferință online la Muzeul Hărților: ”Moda, eterna poveste. Bucureștiul secolului XIX”

iun. 9th, 2021 | By | Category: Postcard

Joi, 17 iunie 2021, la ora 18:00Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită la o nouă conferință on-line: „Moda, eterna poveste. Bucureștiul secolului XIX”, susținută de dr. Maria-Camelia Ene. Moda, o succesiune rapidă de forme artistice caracterizate prin noutate, reprezintă o reacție firească împotriva obișnuinței, reînnoind permanent înfățișarea umană. Pentru aceasta ea înregistrează cu mare sensibilitate tendințele estetice ale societății. Chiar poate fi considerată câmpul de experimentare din care se aleg elementele statornice ce conturează stilul unei epoci. Costumul nu poate fi prezentat izolat, ci integrat stilului din care face parte, pe care îl ilustrează la fel de bine ca orice altă piesă artistică specifică.

 

În spațiul românesc, costumul se va alinia influențelor stilistice orientale, dar și europene, personajele defilând în paginile istoriei, pline de culoare și fantezie. Se va constata, pe parcursul secolului al XIX-lea, un efort al culturii românești de a se sincroniza cu tot ce era mai avansat în Europa apuseană și centrală. Acest veac strălucitor, complex, variat și prolific în privința vestimentației ne oferă cele mai dese și interesante schimbări ale modei. Asistăm, în fermecătorul spațiu bucureștean, la etapele și detaliile trecerii de la moda orientală la cea europeană. Existau cutume pentru tipurile sociale și modul în care își etalau veșmintele. Tonul vestimentației feminine, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, l-a dat Parisul, în timp ce bărbații, după marea trecere de la culoarea și strălucirea de tip fanariot, vor deveni fideli stilului rigid londonez.

„Micul Paris”, Bucureștiul, a absorbit în foarte scurt timp tot ce a adus apusul. Moda apuseană a fost însușită mai întâi de femei, accentuându-le gustul pentru lux, mult mai mult decât bărbaților lor, ocupați prioritar de politică.

Dr. Maria – Camelia Ene este istoric, critic de artă, muzeograf, Șef Birou Istorie Modernă și Contemporană la Muzeul Municipiului București, expert în Costum și accesorii vestimentare de epocă. Este cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie a Universității București, Departamentul Istorie Antică, Arheologie, Istoria Artei și autoarea unor cărți de referință în stilul neoromânesc și costumul de epocă: „Stilul naţional în artele vizuale” Editura Noi Media Print, 2013, „Moda în Ţara Românescă, secolul al XVIII-lea. Veşminte şi accesorii vestimentare din patrimoniul Muzeului Municipiului București”, Editura Muzeului Municipiului București, 2016, „Modă și mondenitate în spațiul românesc, epoca modernă. Costume din patrimoniul Muzeului Municipiului București”, Editura Muzeului Municipiului București, 2018, „Ii de sărbătoare-costume din patrimoniul muzeului dr. Nicolae Minovici”, 2019. Pentru volumul „Moda în Țara Românească, secol XVIII-prima jumătate a secolului al XIX-lea, Veșminte și accesorii din patrimonial Muzeului Municipiului București”, a primit în anul 2016 premiul „Ioan C. Filitti” acordat de „Fundația Culturală Magazin Istoric”.

 

Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei, istoriei costumului etc. Mulțumim partenerului nostru ESRI ROMÂNIA, care face posibilă realizarea acestor evenimente.

 

Preț: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet online: https://eventbook.ro/other/bilete-atlas-conferintele-mnhcv-moda-eterna-poveste-bucurestiul-secolului-xix

 

Acces: pe platforma Zoom. În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

 

ESRI România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții. Esri România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

 

 

 

Număr de vizualizări :306


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro