spot_img

Cea de-a noua ediție a festivalului Romanian Design Week

Peste doar câteva zile începe Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank. Sub tema #together, cea de-a noua ediție a festivalului, care se desfășoară în intervalul 4-13 iunie 2021 în București, subliniază importanța, succesul și contribuția pe care industriile creative le au în societatea și realitatea post-pandemice, profund marcate de preocuparea, poate mai accentuată ca niciodată, vizavi de impactul asupra mediului, colaborare și incluziune.

Ediția de anul acesta este una dintre cele mai ample de până acum și propune vizitatorilor un circuit expozițional complex și efervescent, completat de o serie de evenimente satelit desfășurate în întregul oraș.

Una dintre principalele destinații ale Romanian Design Week este, pentru al doilea an consecutiv, Combinatul Fondului Plastic (Strada Băiculești nr. 29), care cuprinde atât expoziții de design și instalații amenajate în interior, cât și spații exterioare de networking și relaxare:

– Expoziția RDW Selection 2021 înglobează unele dintre cele mai bune proiecte de design și arhitectură realizate în ultimii doi ani pe plan local și își propune să celebreze colaborarea și dialogul dintre discipline. Expoziția are loc la Galeria SENAT, iar selecția proiectelor a fost realizată de către boardul creativ RDW, alcătuit din specialiști în arhitectură, design de produs, fashion, design grafic și ilustrație. Conceptul și arhitectura expoziției sunt dezvoltate alături de Attila KIM Architects.

– Stradal, o expoziție dedicată designului grafic, care se concentrează pe importanța acestuia în spațiul public, este prezentată de Local Design Circle la UNA Galeria. Expoziția este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

– Expoziția Rethinking Plastic, amenajată la Galeria IOMO, aduce în prim plan o colecție de obiecte inovatoare și sustenabile, dezvoltate și realizate din plastic reciclat de designeri și companii din întreaga lume. Proiect al Searious Business, alături de Dutch Design Foundation și Yksi Expo, Rethinking Plastic este prezentată în programul RDW 2021 de ASAP.

– Expoziția We are in this together, găzduită tot la Galeria IOMO, înglobează lucrările a zece artiști ce s-au lăsat inspirați în munca lor de grija pentru sănătate și activitatea desfășurate în mod recurent de Regina Maria.

– Instalația IQOS World – Network of Emotions introduce publicul într-o experiență multisenzorială prin intermediul sunetului și al luminilor. Aceasta întrepătrunde lumea vegetală cu universul social și este semnată de artistul Adrian Damian, care pune sub semnul întrebării profunzimile relațiilor interumane.

Publicul mai poate explora cornerul A STATE OF THE ART BUILDING, prezentat de Art Property Development și instalația Recharge Life Station by ŠKODA România. În plus, vizitatorii se pot bucura de o sesiune de cumpărături din Room21, pop-up concept store care prezintă o selecție de produse românești atent curatoriate, de la obiecte de ceramică, piese vestimentare și cărți, până la papetărie, accesorii sau bijuterii.

Expozițiile sunt completate de o serie de instalații outdoor interactive, reunite sub formatul RDW Open Air. Conceptul arhitectural este realizat de echipa Zeppelin Design și include:

dubLU by UniCredit angrenează publicul într-o activitate simplă și, totodată, distractivă: jocul cu puckul, prilej de socializare și bună dispoziție.

Cea de-a doua instalație interactivă este ALTfel by Absolut, o colecție de mobilier urban, adaptat pentru conversații alternative: vizitatorii vor putea fie să stea la înălțime pe scaunul A(bsolut), să se așeze fără griji pe fotoliul din L(aturi) extrudate ori să se plimbe cu T(ractorul), banca mobilă care îi va conduce prin toate locurile cheie ale curții.

Cei care își propun să ajungă la eveniment cu bicicleta vor putea testa trei rastele semnate de Urban Monkey, concepute de tineri designeri și arhitecți, ca parte a unui demers mai amplu de susținere a alternativelor nepoluante de transport.

Anul acesta, Bulevardul Aviatorilor nr. 8 A se transformă în RDW Design House, un important punct de întâlnire al comunității creative bucureștene. Patru expoziții de design contemporan internațional, găzduite în acest spațiu și reunite în categoria Design Flags, conectează publicul local la cele mai vibrante manifestări ale designului de pe scena internațională. În plus, vizitatorii pot admira și cumpăra obiecte de design românesc din concept store-ul Room21.

Tot parte din programul #rdw2021 este și expoziția Shaping Design. Together., care are loc în perioada 5-27 iunie la Muzeul Național de Artă al României. Aceasta prezintă traiectoria creativă a cinci dintre cele mai prolifice studiouri de design de produs din România – Agnes Lukacs, Dare to Rug, Radu Abraham, Dragoș Motica (AȘKIA R&D) și Stardust Architects, investigând aportul acestora la creionarea scenei locale de design contemporan. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Design GO este circuitul de evenimente și spații satelit din programul Romanian Design Week care numără peste 60 de activități propuse de designeri, galerii de artă, studiouri de design și arhitectură, ateliere, muzee, showroom-uri și cafenele. Astfel, zeci de organizații cu ADN creativ propun împreună un program divers, prin care sărbătoresc designul, creativitatea și rezistența business-urilor locale într-o perioadă care a adus provocări comunității. Programul complet poate fi accesat aici.

Accesul la Combinatul Fondului Plastic se face în baza biletului achiziționat online. Costul biletului este de 20 de lei și poate fi cumpărat de aici.

Studenții au acces gratuit în cadrul Romanian Design Week folosind codul RDWStudents2021 în formularul de achiziție a biletelor și în baza carnetului de student prezentat la intrarea în expoziție. Posesorii de card UniCredit au, de asemenea, acces gratuit folosind codul UCBxRDW și prezentând cardul la intrare.

Expozițiile de la Combinatul Fondului Plastic pot fi vizitate de luni până vineri în intervalul 12:00-22:00, iar în weekend între orele 10:00-22:00.

Expozițiile din programul #rdw2021 de la Combinatul Fondului Plastic, RDW Design House și Muzeul Național de Artă al României sunt înscrise în circuitul Noaptea Muzeelor și pot fi vizitate gratuit pe data de 12 iunie începând cu ora 20:00.

Măsurile de siguranță sunt actualizate constant pe site-ul festivalului, astfel încât publicul să se bucure de această ediție în cele mai sigure condiții.

Mai multe detalii pe websiteFacebook și Instagram.

Un proiect: The Institute

Prezentat de: UniCredit Bank

Co-producători: Primăria Municipiului București, Centrul Cultural Expo Arte

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural Al Municipiului București

Parteneri:  Art Property Development, Regina Maria, ASAP, Absolut, Urban Monkey, IQOS

Partener auto: SKODA

Susținut de: Illy, Jidvei, Savana, Bilka, GRID

Parteneri culturali: Uniunea Artiștilor Plastici, Combinatul Fondului Plastic, Muzeul Național de Artă al României

Parteneri media strategici: Rock FM, Radio România Cultural, Euromedia, B365.ro

Parteneri media: Arhitext.com, Designist.ro, Feeder.ro, Glamour, Igloo, Inspirationist, IQads, Modernism, Molecule-F, Munteanu, Revista ARTA, Revista Atelierul, V Fair, Zeppelin, Zile și Nopți, WorldArchitectureCommunity

Echipa de creație: Radu Manelici + Sebastian Pren

Parteneri Digitali: Into VR

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele opt ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România – o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508