spot_img

„Cartografieri textile” la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, începând de miercuri, 9 iunie 2021, ora 10.00, expoziția temporară „Cartografieri Textile”, realizată de Universitatea Națională de Arte București – Departamentul Arte Textile și Design Textil, în parteneriat cu MMB, care va fi deschisă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Sala de conferințe). AgențiadeCarte.ro este partener media.

<<Expoziţia „Cartografieri textile” transformă spaţiul expoziţional ȋntr-un spaţiu viu, interactiv, aducând ȋn atenţia publicului o multitudine de forme aparţinând mediului textil, aflate ȋntr-un melanj organic cu tipuri variate de  materiale. Fiecare obiect artistic reprezintă într-o formă explicită sau simbolică apartenenţa la elemente ale universului organic sau anorganic. Vizitatorul va fi surprins și ȋn egală măsură cucerit de: spectacularul motivelor reprezentate cu multă răbdare și ingeniozitate; energia cromatică a formelor; valoarea tactilă a texturilor care compun suprafeţele; asemănarea cu elementele naturale. Astfel, spaţiul expoziţional este animat de formele artistice textile reprezentând: fluturi, meduze, ciuperci, structuri minerale, organisme celulare etc. Sunt obiecte metaforă ale unui continent imaginar primitor, vindecător, benefic, protector. Expoziţia cuprinde un caleidoscop tematic și tehnic, fascinant prin ingeniozitatea juxtapunerilor cromatice și formale, dar și prin conţinutul ideatic.

Lucrările expuse sunt instalaţii artistice textile şi ansambluri decorative pentru interior imprimate/ţesute realizate în tehnici tradiţionale/neconvenţionale specifice mediului textil, destinate spaţiilor private sau publice. Dintre tehnicile utilizate menţionăm: tehnica shibori, vopsirea cu plante tinctoriale, tehnica tritik, monotipia, vopsirea/imprimarea cu rugină, imprimarea prin rezervare, tehnica papier-mâchć, colajul textil, turnarea în straturi de rășină epoxidică, țesături haute-lisse, imprimarea serigrafică, manipularea materialului textil, broderia manuală, piroimprimarea, vopsirea, apretarea, tehnica felting și nuno felting, tehnici mixte. Toate acestea plasează privitorul între două lumi: cea a trecutului și cea a prezentului, ambele traversate de firul roșu al tradiţiei și inovaţiei ȋn mediu textil.

Datorită ţinutei artistice reprezentată de profunzimea conceptului, preţiozitatea și acurateţea reprezentării detaliilor, dar și a forţei de convingere a ansamblului, multe dintre operele prezente ȋn cadrul acestei expoziţii constituie un etalon de profesionalism ȋn domeniul artelor vizuale. „Cartografieri textile” reprezintă invitaţia la călătorie ȋn lumea spiritului prin mijlocirea actului artistic. Sunt celebrate, astfel, creativitatea infinită a naturii și a omului, bucuria de a fi>>, a declarat conf. univ. dr. Daniela Frumuşeanu.

Protagonistele acestui eveniment sunt tinere artiste, studente ale Departamentului Arte Textile și Design Textil, din cadrul Facultăţii de Arte Decorative şi Design, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, coordonate de conferenţiar univ. dr. Daniela Frumuşeanu. Acestea sunt: Ionela Apetrii (Master an II), Maria Alexandra Frîncu (Master an II), Livia Elena Greaca (Master an II), Laura Maria Greaca (Master an II), Simina Mirea (Master an II), Ramona Şercăianu (Master an II), Nicoleta Bucșaru (Master an I) și Ana Stanoievici (Master an I).

Curator: Conf. Univ. Dr. Daniela Frumușeanu – Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Expoziția tematică poate fi vizitată la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1) până pe data de 4 iulie 2021.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508