Sesiune științifică ”40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic și 60 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos”

mai 5th, 2021 | By | Category: Postcard

Academia Română, prin Secția de Științe Tehnice, în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Centrul de Studii Ruse și Sovietice ,,Florin Constantiniu“, organizează vineri, 7 mai 2021, sesiunea științifică „Zbor printre aștri“, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic și a 60 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos. Evenimentul se va desfășura în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, începând cu ora 11. Invitat special: dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.

 

Vor lua cuvântul: dr. Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române, E.S. Valeri Ivanovici Kuzmin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, dr. Nae Cătălin, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială ,,Elie Carafoli“, Cristian Român, senior editor al revistei ,,Știință și Tehnică“. Sesiunea științifică va fi moderată de dr. Ana-Maria Cătănuș, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române.

 

În foaierul amfiteatrului va fi vernisată o expoziție fotodocumentară pusă la dispoziție de Ambasada Federației Ruse la București, care va oferi imagini inedite și date referitoare la cele două performanțe științifice.

 

„Eram perfect conştient că mă aflu în faţa unui eveniment istoric, atât pentru România, cât şi pentru mine personal. Pregătirea a fost complexă, cu multe situaţii dificile pe care a trebuit să le depăşesc. Cu toate acestea, cele mai mari emoţii le-am avut cu o zi înainte de lansare. Ai emoţii gândindu-te cum ar urma să decurgă un eveniment major, istoric, pe care urmează să-l trăieşti în premieră. Emoţii, nu pentru că aveam îndoieli în ceea ce priveşte pregătirea mea, ştiam că sunt foarte bine pregătit – cunoşteam foarte bine nava, ştiam teoretic ce mă aşteaptă în cosmos, documentaţia de bord o cunoşteam la perfecţie, parcursesem sute de ore la simulator, dar nu trecusem niciodată live prin toate aceste evenimente.“ declara cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu la Academia Română în mai 2016, cu prilejul sărbătoririi a 35 de ani de la performanța sa.

 

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a realizat, în perioada 14-22 mai 1981, primul zbor în spaţiul cosmic al unui român. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei cosmice sovietice Soiuz 40 şi al complexului orbital de cercetare ştiinţifică Soiuz-Saliut 6. Alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, a efectuat o serie de cercetări ştiinţifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice şi psihologice. În anul 2011, Academia Română l-a ales pe Dumitru-Dorin Prunariu membru de onoare, drept recunoaştere a extraordinarei sale performanţe ştiinţifice.

 

// anunță Biroul de comunicare al Academiei Române

 

Număr de vizualizări :277


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro