spot_img

Luna documentarului la Institutul Cervantes

Institutul Cervantes, în colaborare cu Festivalul din Málaga – „Cine en español”, difuzează, pe canalul său de Vimeo, în perioada 7-28 mai 2021, ciclul de filme „Zonazine documental en español”, cuprinzând patru documentare coproduse de artiști din Europa și America Latină, o mostră a caracterului internațional (prin tematică, geografie și sfere de interes) de care dă dovadă acest gen cinematografic. Aceste filme oferă perspectiva celuilalt, îndepărtată, dar nu străină, un aspect cultivat în ultima vreme de documentarul hispanoamerican. Zonazine, al cărui nume provine de la una dintre secțiunile festivalului andaluz, este un proiect de tradiție al Institutului Cervantes și este dedicat, din 2014, cinematografiei documentare, punând accent pe creații care caută formule expresive de a experimenta, la granița cu nonficțiunea, alături de alte propuneri care se conturează drept cronici ale realității, cu scopul de a face cunoscute cele mai de seamă documentare contemporante, realizate de artiști spanioli și latinoamericani. 

 

Festivalul din Málaga, ce va sărbători în 2022 cea de-a 25-a aniversare, a pus preț încă de la prima ediție pe secțiunea dedicată filmului de non-ficțiune, care, de-a lungul timpului, a ajuns să constituie o marcă de identitate a festivalului. Programarea documentarelor din Spania, Portugalia, America Latină și din țări terțe, dar centrate pe aspecte din viața din țările ibero-romanice, face posibilă, de mulți ani, trasarea un soi de hartă a intereselor cineaștilor și producătorilor din sfera complexă, de multe ori de necuprins a documentarului.

 

Selecția din acest ciclu de filme este o dovadă a caracterului internațional al temelor abordate, a accentului pus pe diversitate, precum și a folosirii unor metode ce depășesc tiparele din trecut, axate pe documentare sociologice, politice și antropologice.

 

Multipremiatul Adán Aliaga și nu mai puțin apreciatul Álex Lora, care locuiește de mulți ani în New York, surprind, în El cuarto reino/Al patrulea regat (2018), reversul „visului american”, într-un centru de reciclare din orașul care mai este numit și „Marele Măr”. Acolo se vor centra nu doar eforturile de reciclare a plasticului adunat de câțiva marginali ai societății (mulți dintre ei de origine străină), pentru care pare imposibilă orice dezvoltare personală, ci propria lor viață. Vor întâlni un personaj puternic, maternal și în același timp exigent, care îi va proteja: călugărița Ana Martínez, elementul central al acestui documentar tăios, exact și, pe alocuri, profund poetic.

 

La rândul său, un cineast italiano-argentinian precum Francisco Marise filmează în Cuba un documentar puternic ce îl are în centru pe un soldat în retragere. Para la guerra/În numele războiului (2018) prezintă o analiză a vieții de zi cu zi a unui fost membru din Corpul Special al Armatei cubaneze, care a luptat în Africa, dar și în Nicaragua, în numele unui internaționalism proletar ce azi pare un rebut al unui trecut idealizat și îndepărtat.

 

O privire din exterior o oferă și argentinianul Pablo Briones, care trăiește în Elveția și care, cu o răbdare de călugăr franciscan, filmează, tot în Cuba, ultima vară petrecută împreună de doi copii prieteni: Antuán (de 13 ani) și Leonel (de 9 ani). Locuind într-o suburbie rurală, ambii sunt conștienți că prietenia lor s-ar putea încheia curând, căci Antuán urmează să se mute, la finalul verii, în Havana, ceea ce cu siguranță va face imposibilă revederea lor. Perspectiva nonintervențională a lui Briones reușește să surprindă, în Baracoa, cele mai fine nuanțe, vorbirea cotidiană, visurile și speranțele celor doi copii care abia își încep viața și trebuie să se obișnuiască cu ideea că îi vor aștepta mereu surprize neprevăzute și frustrante.

 

Tot de departe vine perspectiva unei cineaste spaniole care a locuit mulți ani în Mexic, Nuria Ibáñez În Una corriente salvaje/Un curent sălbatic (2018), viața de zi cu zi a doi pescari, Omar y Chilo, este surprinsă cu o delicatețe ce nu lasă loc nici unei judecăți. Ibáñez filmează existența cotidiană a doi bărbați, unul aflat într-un puternic conflict cu congenerii săi (mizantropia sa justifică alegera sa de a se retrage într-o cabană izolată și austeră, situată în Bahía de los Ángeles, în statul Baja California), iar celălalt se confruntă cu o suferință fără leac, cauzată de moartea fiului său. Ceea ce izbutește Ibáñez nu este la îndemâna oricui: fără să lase deoparte statutul său de observator, perspectiva sa devine din ce în ce mai apropiată de cea a protagoniștilor, terminând prin a construi o poveste credibilă, lipsită de orice element convențional și banal.

 

Documentarele realizate de cineaști din Europa și America Latină – Francisco Marise, Adán Aliaga, Pablo Briones, Álex Lora și Nuria Ibáñez – au fost selecționate la ediția din 2019 a Festivalului din Málaga – „Cine en español”.

Toate filmele vor fi disponible, cu subtitrare în limba engleză, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21:00 din ziua programată. 

 

Program

 

  • 7 mai: El cuarto reino. El reino de los plásticos/Al patrulea regat. Regatul plasticului de Adán Aliaga și Álex Lora (Spania, 2019)
  • 14 mai: Para la guerra/În numele războiului de Francisco Marise (Cuba-Spania-Argentina, 2018)
  • 21 mai: Baracoa de Pablo Briones, Sean Clark și Jace Freeman (Columbia-Elveția, 2019)
  • 28 mai: Una corriente salvaje/Un curent sălbatic de Nuria Ibáñez (Mexic, 2018)

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508