„Draw me like one of your French girls…“ de Ioana Sisea, la Muzeul Național al Țăranului Român

mai 24th, 2021 | By | Category: Postcard

Vineri, 28 mai 2021, la ora 18:00, MNȚRplusC vă invită la solo show-ul „Draw me like one of your French girls…“, deturnarea de către Ioana Sisea a motivului clasic al „Odaliscei”. Performer – Claudia Chiraș. Coordonator proiect – Ilina Schileru. Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 mai -16 iulie 2021.

 

Ioana Sisea transformă familiarul în straniu, imanența în convenție, sistemele statice într-unele dinamice și vice-versa. Concentrându-se pe relațiile socio-simbolice dintre obiectul artistic, artist și spectator, practica sa artistică nu este constrânsă de un mediu artistic, abordând variate medii vizuale, precum desenul, sculptura, instalația și video-ul și diferite stiluri și genuri artistice, în funcție de impactul acestora asupra percepției privitorului. Lucrările ei permit inversiuni subtile, alinieri complexe și schimbări de poziție între obiect și subiect, un joc ingenuu în care privitorul devine, pe rând, voyeur, terapeut și pacient.

 

„Draw me like one of your French girls…“ este o instalație și un performance care provoacă practicile îndelung păstrate ale societății și impactul lor asupra lumii interioare a femeii. Motivul clasic al Odaliscei este reinterpretat pentru a emancipa subiectul feminin, plasându-l în ipostaze contemporane de plăcere sexuală, explorare și auto-adorare. Titlul face referire la cererea de obiectivare și sexualizare, formulată de către personajul feminin, din propria sa plăcere. Această cerere/nevoie inversează istoria Odaliscei ca obiect pasiv, fără glas, și transformă voyuerismul masculin într-un ritual de adorație. 

 

Performance-ul anulează al patrulea perete” al Odaliscei, animând fizic personajul și oferindu-i puterea de a-și interoga publicul. Vocea ei devine prezentă printr-un set de texte scrise de artistă. Textele sunt rezerve secrete cu instrucțiuni, impulsuri și reflecții care povestesc impunerile ideologice asupra sexualității femeii, precum și propriile sensibilități și senzații.

 

Performance-ul se va desfășura în limba engleză.

 

Expoziţia este cu acces gratuit și este deschisă vinerea între 13:00 și 18:00, sau cu programare la 0726.343.263 / ilina.schileru@gmail.com / www.instagram.com/mntrplusc/, dar și cu ocazia Nopții Muzeelor, pe 12 iunie.

 

Vizitarea expoziției se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare.

 

Parteneri MNȚRplusC: Licorna Winehouse, Aqua Carpatica, POLICOLOR și Asociația D3M.

 

Parteneri media ai MNŢR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

Număr de vizualizări :378


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro