Conferință online la Muzeul Hărților: ”Machina Mundi. Desenând lumea în Evul Mediu”

mai 6th, 2021 | By | Category: Postcard

Vineri, 14 mai 2021, ora 18.00, Muzeul Hărților vă invită la webinarul „Machina Mundi. Desenând lumea în Evul Mediu”, susținut de lector dr. Ioana Munteanu de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București.

Desfăşurare: online, pe platforma Zoom

Preț: 10 lei, bilet online

 

Pentru a înțelege noima reprezentărilor Universului în diagramele aparent simple din manuscrisele isidoriene, în letrinele historiate din incipit-urile Genezei ori în marile compoziții din Bibliile Moralizate ale secolului al XIII-lea care îl înfățișează pe Christos mânuind compasul în ipostaza Creatorului, trebuie să urcăm înapoi, pe firul timpului, căutând a descifra concepțiile filozofiei pythagorico-platoniciene despre kósmos și viziunea vetero-testamentară asupra Facerii. Vom descoperi în ce fel modelul lumii sferice, aflate într-o mișcare ordonată pe principii geometrico-muzicale, potrivit cu rațiunea divină, și deopotrivă, întreaga problematică a creației demiurgice sunt asimilate, nu fără convulsii, mai întâi prin mijlocirea interpretărilor metaforice, în creaționismul iudeo-creștin, care, cel puțin în cartea dintâi a Vechiului Testament, părea departe de teoriile cosmologice ale doctrinelor spiritualiste grecești.

Jocul perpetuu dintre cerc și pătrat, prin care învățații artiști medievali transpun în plan formele desăvârșite ale sferei și cubului, îndelung speculate de știința greacă, se regăsește constant, într-un chip numai la prima vedere surprinzător, în iconografia creștină, unde exprimă actul creator al unui Dumnezeu care le-a rânduit pe toate „cu măsură, număr și cumpănă”.

 

Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și de descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, cosmologiei antice și medievale etc. Le mulțumim partenerilor noștri ESRI ROMÂNIA, care fac posibilă realizarea acestor evenimente.

 

Lector dr. Ioana Munteanu predă cursuri de Literatură latină clasică și tardo-antică, precum și de Introducere în cosmologia antică și medievală la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Este interesată de istoria ideilor Antichității târzii, de antropologia culturală a lumii vechi, de biblistică și alegoreză creștină. Lucrul la teza de doctorat intitulată „Despre bucurie în poezia sacră de limbă latină a veacului al XII-lea” și, în particular, descoperirea imnurilor Hildegardei von Bingen i-au deschis orizonturi noi în studiile medievale. Explorarea temei „machina mundi” se află în centrul preocupărilor sale din ultimii ani referitoare la sinteza dintre cosmologia greacă și cea creștină medievală.

 

Preț: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet online: https://eventbook.ro/event/search?term=machina+mundi

Acces: pe platforma Zoom. . În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

 

ESRI România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții. Esri România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

 

 

 

Număr de vizualizări :209


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro