spot_img

Online & live despre ”Panorama comunismului în România”

Joi, 8 aprilie 2021, începînd cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Librăria Humanitas de la Cişmigiu și Editura Polirom, va avea loc o dezbatere pe marginea volumului Panorama comunismului în România, Liliana Corobca (editor), recent apărut la Editura Polirom. Invitați:  Liliana Corobca, Cristian Preda, Cosmin Popa. Moderează Ovidiu Șimonca.

**facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu

facebook.com/polirom.editura

 

Despre carte

„După Panorama comunismului în Moldova sovietică (Polirom, 2019), ideea cărţii de faţă s-a conturat rapid şi logic. Lucrările celor 47 de autori, specialişti din mediul ştiinţific, cultural, social ş.a., oferă o analiză temeinică a celor mai importante realităţi ce ţin de regimul comunist din România (1945-1989), de la represiune, colectivizare şi deportare la muzică, teatru ori sport. La 30 de ani după căderea comunismului, volumul propune subiecte noi şi interpretări inedite şi se conturează drept cea mai ambiţioasă şi mai complexă lucrare de sinteză în domeniu. O antologie consistentă, accesibilă, un instrument de lucru pentru tinerii cercetători, dar şi un omagiu adus victimelor acestui regim totalitar ale cărui repercusiuni mai sînt resimţite şi astăzi…” (Liliana Corobca)

 

„Volumul de faţă este un remarcabil bilanţ istoriografic ce îşi propune să cuprindă mai toate domeniile vieţii politice, sociale, economice şi culturale din timpul regimului dictatorial postbelic. Cartea reuneşte autori reputaţi, de diverse orientări cultural-ideologice şi uneori aflaţi în polemică, fiind meritul coordonatoarei Liliana Corobca – un editor plin de har – că a reuşit să-i aducă împreună. O încercare notabilă de a oferi publicului mostre de pluralism istoriografic într-o lume tot mai divizată şi mai plină de contradicţii pernicioase. Dacă în Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006) s-a vădit o dimensiune morală accentuată, unde vocea victimei părea privilegiată, actuala sinteză propune abordări noi, fără ca acest fapt să implice în vreun fel desconsiderarea celor care au suferit sub comunism.” (Cristian Vasile)

 

„Tabloul comunismului românesc expus în Panorama excelent coordonată de Liliana Corobca este amplu, perspectivat în cadre mari, plurale şi complementare, expuse multidimensional, pe orizontala şi verticala dezvoltării acestui experiment istoric. Este o frescă a unei lumi trecute, lecturată şi analizată din prezentul celor 30 de ani de la căderea comunismului. Realizată cu instrumente metodologice adecvate şi cu surse tot mai numeroase, privirea nuanţată angajată pentru cunoaşterea, explicarea şi înţelegerea acestui fenomen complex este materializată în urma deschiderilor arhivistice din ultimii 15 ani, a mutaţiilor epistemice din istoriografie (spre istorie socială, culturală sau economică), a multiplicării lupelor de lectură asupra izvoarelor istoriei recente. Proiectată minimalist în dimensiunea diacronică, clasică a evoluţiei sistemului de putere comunist, lucrarea privilegiază analizele tematice şi abordările sincronice şi le oferă cititorilor perspective proaspete asupra felului în care s-a materializat tumultuosul şi traumaticul proiect al construcţiei comuniste în România.” (Virgiliu Ţîrău)

 

Liliana Corobca este scriitoare și cercetătoare la IICCMER, din 2014. De asemenea, a editat volume despre cenzura comunistă, exilul literar și bucovinenii deportați în Siberia.

 

Vă mai recomandăm:

Liliana Corobca (editor), Panorama comunismului în Moldova sovietică

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508