ICR Varșovia sărbătorește Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor 2021

apr. 23rd, 2021 | By | Category: Postcard

Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor este sărbătorită la 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la inițiativa UNESCO. În acest an, pentru 23 aprilie, ICR Varșovia a gândit un program menit să promoveze literatura română publicată în Polonia, celebrând totodată munca tuturor celor implicați în acest proces: scriitori, traducători, editori, librari, bibliotecari și desigur, cititori.

Prin intermediul unor materiale video înregistrate, o serie dintre cei mai cunoscuți oameni de litere polonezi recomandă azi publicului cărți românești, traduse și publicate în Polonia. Fiecare și-a ales un volum pe care îl prezintă în limba polonă, materialul fiind, de asemenea, tradus și subtitrat și în limba română. Considerăm important ca informațiile să circule și în România, reflectând prezența cărților românești și a autorilor români pe piața poloneză de carte, totodată interesul arătat lor de reale personalități ale vieții literare și general culturale poloneze: Grzegorz Jankowicz (critic, filolog, eseist, traducător, redactorul secției culturale a săptămânalului „Tygodnik Powszechny”, director artistic al celei mai mari manifestări literare poloneze – Festivalul Internațional de Literatură „Conrad” de la Cracovia), Justyna Czechowska (traducătoare, creatoare, autoare de antologii, articole și interviuri, organizatoare de evenimente literare, vicepreședinta Asociației Traducătorilor Literari Polonezi), Łukasz Galusek (editor, autor, directorul adjunct al Centrului Internațional pentru Cultură de la Cracovia, cea mai importantă instituție poloneză care se ocupă de patrimoniul cultural european), Marcin Wilk (critic, publicist, jurnalist, traducător, redactor, consultant în programe literare, blogger literar, colaborator al celor mai importante publicații culturale poloneze), Piotr Kieżun (critic, publicist, redactor al săptămânalului „Kultura liberalna” și un prețuit invitat al festivalurilor literare), Jakub Kornhauser (teoretician și istoric al literaturii, apreciat poet, traducător, cadru didactic al Universității Jagiellone de la Cracovia, redactor al mai multor seriei editoriale, co-fondatorul Centrului pentru Studiul Avangardei UJ).

Materialele sunt prezentate pe parcursul zilei pe site-ul Institutului, pe pagina de Facebook și canalul propriu YouTube, putând fi vizionate, consultate și ulterior datei de 23 aprilie 2021.

Ideea organizării sărbătorii cărții s-a născut în Catalonia, în 1926, și a aparținut editorului Vicente Clavel Andrés, care propunea omagierea lui Miguel de Cervantes. La 23 aprilie, în Catalonia este sărbătorit Sf. Gheorghe (San Jordi). Potrivit tradiției, femeile primeau atunci trandafiri roșii, simbolizând sângele balaurului învins de sfânt. Cu timpul, ele au început să se revanșeze, oferindu-le bărbaților cărți. În prezent, în Spania, toți cei care cumpără cărți în ziua de 23 aprilie primesc în dar un trandafir.

Data Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de autor, 23 aprilie, decretată de Conferința generală a UNESCO din 1995, de la Paris, este legată de marcarea simbolică a nașterii și morții mai multor scriitori: William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564  – m. 23 aprilie 1616), Miguel de Cervantes (m. 23 aprilie 1616),  Inca Garcilaso de la Vega (m. 1616). Li se alătură Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), William Wordsworth (m. 23 aprilie 1850), Jules Barbey d’Aurevilly (m. 23 aprilie 1889).

În România, începând din 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului

La nivel mondial, de 23 aprilie este legată și o altă inițiativă a UNESCO, lansată în 2001, în dorința încurajării culturii scrise și a lecturii – acordarea titlului de „Capitală Mondială a Cărții”. Titlul se acordă pe o durată de 12 luni, începând cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor (23 aprilie), unui singur oraș, desemnat pe baza evaluării dosarelor de candidatură. Funcționând sub auspiciile UNESCO, Comisia Internațională care acordă titlul este formată din reprezentanți ai instituțiilor principale din domeniul industriei de carte: IPA – Asociația Internațională a Editorilor, IBF – Federația Internațională a Librarilor,  IFLA – Federaţia Internaţionala a Asociaţiilor de Biblioteci, împreună cu experți UNESCO. Unul dintre criterii este implicarea orașului în dezvoltarea cititului la nivel local, național, regional și internațional, precum și crearea unui program cu beneficii pe termen lung pentru instituțiile implicate în promovarea cărților și pentru întreaga societate. Prima Capitală Mondială a Cărții a fost Madrid, în 2001. I-au urmat Alexandria (2002), New Delhi (2003), Antwerp (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015), Wrocław (2016), Conakry (2017), Atena (2018), Sharjah (2019), Kuala Lumpur (2020). Titlul de „Capitală Mondială a Cărții” este acordat în acest an capitalei Tbilisi (Georgia), iar anul viitor orașului Guadalajara (Mexic).

Un rol enorm în promovarea cărților și cititului o are și Rețeaua Orașelor Creative UNESCO în domeniul literaturii. Din ea fac parte două orașe poloneze: Cracovia (din 2013) și Wrocław (din 2019, Capitala Mondială a Cărții în 2016).

Reţeaua Oraşelor Creative a fost creată pentru a promova cooperarea cu și între orașele care au identificat creativitatea drept un factor strategic pentru dezvoltarea urbană durabilă, în scopul de a: • consolida creaţia, producția, distribuția și difuzarea activităților, bunurilor și serviciilor culturale • dezvolta hub-uri de creativitate și inovare și a lărgi oportunitățile pentru persoanele care activează în sectorul cultural • îmbunătăți accesul și participarea la viața culturală, în special pentru grupurile marginalizate sau vulnerabile • integra cultura și creativitatea în planurile de dezvoltare durabilă. Rețeaua acoperă șapte domenii de creație: artizanat și arte folk, arte media, film, design, gastronomie, literatură și muzică. Domeniul creativ poate fi ales de către orașe în funcție de preferința lor pentru un anumit sector al industriei creative.

 

Număr de vizualizări :418


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro