Educația în afara sistemului: întâlnire despre proiectele Fanbook, Casa bună, Cu cărțile pe uliță

apr. 22nd, 2021 | By | Category: Postcard

Vineri, 23 aprilie 2021, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții. Vom afla ce au observat în contactul lor cu copii din medii diferite, de vârste diferite, cu părinți și școli. Și de ce a fost important pentru copiii și adolescenții cu care s-au întâlnit constant și pe care i-au putut vedea evoluând ca activitatea lor să continue.

Discutăm despre cluburi de lectură și sprijin la lecții cu: Bianca Voinescu (fondator al asociației „CSR Mindset”), Ivona Munteanu (profesor și moderator al clubului de lectură Fanbook), Valeriu Nicolae ( fondator al asociației „Casa bună”), Relu Voicu (fondator al asociației „Cu cărțile pe uliță”), Lidia Bodea (director Editura Humanitas). Moderator: Paula Herlo, jurnalist „România, te iubesc”.

 

Vom privi aceste proiecte și din perspectiva propriei lor nevoi de sprijin, fie din partea voluntarilor care se implică săptămână după săptămână, întâlnire după întâlnire și an după an, fie din partea comunității și a companiilor care trebuie să fie convinse de necesitatea ca aceste proiecte să fie susținute financiar.

 

Sunt trei dintre proiectele cu care Editura Humanitas și Librăriile Humanitas au colaborări de lungă durată. Uneori am aflat despre ei din social media sau de la apropiați, alteori pentru că ne-au scris direct. Dacă în ultimii ani cărțile au făcut fapte bune alături de oameni, acest lucru li se datorează în mare parte și lor.

Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe #HumanitasYouTubehttps://bit.ly/Humanitas-YouTube.

–-

Asociația CSR Mindset – cluburile de lectură Minifanbook, Fanbook și Fanbook Ambasador

De șapte ani, copii între 7 și 9 ani la Mini Fanbook, între 10 și 12 ani sau liceeni la Fanbook citesc o carte pe lună, pe care apoi o discută cu autorul, ilustratorul sau un invitat special la cluburi de lectură organizate în librării și cafenele. În ultimii doi ani, 200 de adolescenți au strâns cărți noi pe care le-au dus în școli de la sate. Lună de lună, membrii echipelor de adolescenți se întorc în satul pe care și l-au ales, ca să discute cu copiii de acolo despre cărți.

Planuri de viitor: mai multe cărți pentru sate, Fanbook ar putea deveni un opțional în școli.

Aflați mai multe informații pe site-ul oficial https://www.csrmindset.ro/fanbook/ și pagina de facebook https://www.facebook.com/ClubFanbook

 

Asociația ”Cu cărțile pe uliță” – bibliotecă și ajutor la lecții în Scrioștea, Teleorman

Relu Voicu a ieșit cu cărțile pe uliță ca să îi facă pe copiii din Scrioștea curioși. După doi ani și jumătate, biblioteca lui conține sute de cărți care pot fi împrumutate, iar pe canalul de Youtube Cu cărțile pe uliță pot fi urmărite câteva zeci de lecții de matematică. Planul de viitor este construirea unei școli.

Aflați mai multe informații și cum puteți contribui pe site-ul oficial https://cucartilepeulita.ro/

 

Asociația „Casa bună” – ajutor la lecții și voluntariat în Ferentari și Argeș

O comunitate de voluntari pornită în urmă cu 10 ani de Valeriu Nicolae și Hannah Slavik. Au început prin a-i ajuta la lecții pe copiii din Ferentari, pe care în pandemie i-au și trezit dimineața ca să intre la orele online. Deși intenția fost să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală, și-au dat seama curând că, pentru a reuși, copiii au nevoie de mai mult decât ajutor la teme. Copiii au nevoie de rechizite, de haine și încălțăminte curate, de mișcare, de o masă caldă, au nevoie să fie sănătoși și să fie încurajați. Acum au ajuns și în Argeș, au început organizarea unei școali de meserii și multe alte lucruri despre care puteți afla pe site-ul oficial aici: https://asociatiacasabuna.ro/

Raportul de activitate pe 2020 aici: https://asociatiacasabuna.ro/wp-content/uploads/2021/04/Asociatia-Casa-Buna-Raport-de-activitate-2020.pdf

Număr de vizualizări :388


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro