Revista Scena.ro devine interactivă

mart. 29th, 2021 | By | Category: Postcard

Începând cu numărul 51, primul din cel de al 13-lea an de apariție, Scena.ro dezvoltă conceptul de interactivitate prin includerea în articole a unor coduri QR care pot fi citite direct cu camera foto sau cu aplicația QRCode descărcată gratuit în orice telefon smart sau tabletă. Cititorul poate astfel să adauge articolului pe care îl citește informații foto, video sau articole complementare, prin intermediul device-ului electronic preferat. Acest nou instrument de navigare asigură și legătura permanentă dintre conținutul editorial care apare exclusiv în ediția în print a Scena.ro și conținutul diferit care apare online pe site-ul www.revistascena.ro

Primul număr în print al Scena.ro din 2021 include un dosar despre Reziliență și adaptare în teatrul european, cu exemple din Germania, Austria, Rusia și Grecia sub formă de articole, interviuri, fragmente de jurnal, plus o corespondență semnată de cunoscutul critic de teatru francez Beatrice Picon-Vallin, care comentează și criza politică din Rusia. Spectacole care au abordat inovator tema pandemiei sunt amintite în corespondența sa din Paris de Mirella Patureau, sub titlul Covida dell’Arte sau marele teatru al epidemiei. Corespondenta revistei din Paris semnează un articol și în ediția Scena.ro exclusiv online – www.revistascena.ro – despre ocuparea teatrelor pariziene de către artiștii nemulțumiți de măsurile de sprijin ale guvernului francez.

Noi modalități de interacțiune cu publicul au fost gândite în timpul izolării de către artiștii din teatru, cum ar fi spectacolele sonore produse de Teatrul improbabil despre care scrie Daria Ancuța. Noi experimente creative s-au înregistrat în timpul pandemiei, dintre care am ales să prezentăm în acest număr seria de costume din materiale reciclabile realizate de scenografa Cristina Milea sub umbrela ȘARLATAN.RO. Unul dintre costume este purtat de actrița Ioana Bugarin care apare pe coperta acestui număr al Scena.ro. Detalii despre proiect se găsesc în paginile revistei, sub titlul Scenografa Cristina Milea reinventează costumul: Când Barbie are inima frântă și Hello Kitty vrea să muște. Un interviu cu scenografa Cristina Milea publicat în ediția exclusiv online a Scena.ro poate fi accesat direct din print prin QR code și completează informațiile despre acest subiect.

Pe lângă privirile spre viitor, numărul 51 al Scena.ro include și revizitări ale trecutului din perspectiva contemporană, sub forma unui Remember Ștefan Iordache și a unui eseu de Cristina Modreanu despre lupta de o viață a actorului și regizorului timișorean Emil Reus cu Securitatea care îl urmărea. Cronicile din acest număr se concentrează asupra unor spectacole de Milo Rau, Radu Afrim, Leta Popescu și apar alături de corespondențe din Paris, New York și Viena.

 

Număr de vizualizări :749


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro