Lansarea online a cărții ”Lacul”, de Bianca Bellová

mart. 2nd, 2021 | By | Category: Agenda de carte

Editura Aramis anunță lansarea online a cărții Lacul, scrisă de autoarea cehă Bianca Bellová și tradus de Olga Jora.  Romanul a primt Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene. Evenimentul va avea loc miercuri, 3 martie 2021, ora 18.00, și va fi transmis live prin Zoom atât pe pagina de Facebook a editurii cât și la Târgul de Carte Gaudeamus, care se desfășoară în perioada 1-31 martie 2021. La eveniment, pe lângă autoare și traducătoare, va participa dl Robin Ujfaluši, Directorul Centrului Ceh din București. Cartea a apărut în România cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul programului Europa Creativă.

** https://www.facebook.com/edituraaramisbucuresti

 

Lacul este un roman ca un strigăt după ajutor, dramatic și inspirațional. În centrul său – un sat de pescari aflat la capătul lumii, cu un lac ale cărui ape seacă pe zi ce trece.

Pentru Nami, eroul principal, povestea este în fapt un pelerinaj, o cale de a se descoperi pe sine însuși. Pentru a ajunge la cel mai mare mister, el trebuie să traverseze și să meargă în jurul lacului și, în cele din urmă, să se scufunde până la fundul acestuia. Tensiunea dintre locul unde este plasată acțiunea, atât în timp cât și în spațiu, și realismul dur transformă maturizarea băiatului într-un mit modern cu accente tulburătoare.

 

BIANCA BELLOVÁ, născută în Praga, în anul 1970, este traducătoare, translatoare și scriitoare cu rădăcini bulgare. A scris prima carte, Roman sentimental („Sentimentální román“), în anul 2009; romanul descrie încercările de a crește într-un regim comunist totalitar al cărui sfârșit se apropie. Doi ani mai târziu, a publicat la editura Host nuvela Mortul („Mrtvý muž“), care a făcut impresie foarte bună asupra criticii.

În anul 2013, a publicat nuvela Nimic nu se întâmplă în fiecare zi („Celý den se nic nestane“).

Pentru romanul Lacul („Jezero“), publicat în anul 2016, i-a fost decernat, în 2017, Premiul pentru Literatură al Uniunii EuropeneLacul, capodoperă a genului roman inițiatic, a primit și premiul pentru literatură cehă Litera Magnesia 2017, plus alte nominalizări.

 

OLGA JORA a absolvit Universitatea de Limbi Străine din București, secția cehă-română, cu teza Vaclav Havel și teatrul absurdului („Vaclav Havel a absurdni divadlo“). Lucrarea a fost rezultatul unui semestru de cercetare în Praga și al mai multor discuții cu Vaclav Havel.

În perioada 1972-1997 a fost redactor la editura Univers, cu specialitatea: literaturi din Europa Centrală și de Est, poziție care i-a permis să supervizeze publicarea a peste 250 de titluri aparținând scriitorilor clasici și contemporani cehi, slovaci, polonezi, macedoneni, sârbi, croați, sloveni. A îngrijit traducerea unora dintre cei mai reprezentativi scriitori cehi, ca Jan Neruda, Jaroslav Hasek, Karel Capek, Vladislav Vancura, Jan Paral, Bohumil Hrabal, Vladimir Holan, Roman Raz.

Pentru activitatea de promovare a culturii cehe în România, Republica Cehă i-a decernat Medalia Culturală.

 

 

Număr de vizualizări :380


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro