spot_img

CEZAR PETRESCU – REMEMBER

Am găsit, undeva, pe site, un poem în proză, iar o frază mi-a atins ființa și m-a mângâiat:  „Vreau să mă înconjur cu oameni care știu cum să atingă inimile, de oameni care au învățat greutățile mari ale vieții, cu atingeri dulci ale sufletului”. 

Acest superb gând, rostit de un scriitor brazilian, Mário Raul de Morais Andrade (1893-1945), posibil, într-un moment special din viața sa, mi-a dat speranța că nimic nu este pierdut, în acest Timp care ne-a mai rămas de respirat pe acest Pământ.

Dar cum vreau să vorbesc, puțin, despre CEZAR PETRESCU, m-am întristat. Iată, au trecut deja șase decenii, de când  omul Cezar Petrescu a pus definitiv mâinile pe piept, și știm, cu toții (sau poate nu știm), a fost încorsetat într-un așa mod, încât nu i-a mai fost posibil să se înconjoare doar de oameni onești, cu inimă creștină, ci, dimpotrivă, de hulpavi.

Cezar Petrescu a traversat un număr de ani înnourați.       El este modelul de om care a cunoscut toate fațetele unui existențial special. De la onestitate – la compromis. Și-n tot acest traiect, suferința s-a vrut cuvântul-cheie. Gândind la el, la familia sa, la opera sa.

În cei 68 de ani, trăiți (1 decembrie 1892 – 9 martie 1961), omul Cezar Petrescu s-a confruntat  cu „întunecimi” implacabile care ne amintesc de eroul său, Radu Comșa.

Dar despre familia lui ce știm? Sau ce se vrea a se mai vorbi?

Ar trebui!

Și în acest sens, amintiri dureroase conservă un suflet generos care s-a numit Michaela (Şeşewski) Ghiţescu (18 iulie 1931 – 13 mai 2019 ). De la domnia-sa, ni se oferă câteva detalii despre drama familiei Petrescu, originară din  Cotnari – Iași.  Și ce aflăm? 

După ce Institutul Francez şi Liceul Francez  din București vor fi fost desfiinţate de către noul regim, profesorii vor fi expulzaţi din ţară. Se întâmpla în 1948. Elevele acestor școli  vor fi arestate – și vor forma așa-numitul „lot francez”. Ce a urmat?   13 luni de anchetă la „Uranus”. În Fortul 13 (subteran) Jilava (7 luni), apoi, Mislea (16 luni). Iadul pe pământ. Cine  îi va ține în viață pe acești nefericiți? Doar credinţa.  Memoria însă, nu poate fi arestată. Despre acest calvar, putem afla detalii, cutremurătoare, în volumul „Între uitare şi memorie”.

De altfel, și  profesorul  Marcel Fontaine va evoca acele momente într-o  carte, „Il faut espérer dans l’inespérer”.

Ei bine, din „lotul francez” au făcut parte şi surorile lui Cezar Petrescu: Smaranda Chehata (1903-1998), Mère Stéphanie  și Corina Barbat. Și mai presus de orice, avem a reține, sacrificiul lui Mère Stéphanie pentru una dintre surorile sale!  

Cine va afla detalii despre dramele acestei familii va înțelege multe. Cert este că tăcerea noastră este vinovată și nedreaptă. Și atunci, și acum, ne comportăm, precum bătrânul („Vagabond la drum”), portretul  schițat de Cezar Petrescu, într-un moment… de cumplită suferință!

Vrem nu vrem, acceptăm sau nu, tăcerea noastră vinovată a determinat-o pe Smaranda Chehata ca, peste ani, să se revolte și să strige (în van): „Oameni buni, ascultaţi-mă, am să vă spun ceva şi nu am cui” (1997). A auzit-o cineva? Și câți au reacționat? Doar osemintele acelora care zac în gropi comune, neidentificați, întru așteptare!

Cert este, scriitorul Cezar Petrescu a iubit acest pământ, de la „ținutul de legendă”, Țara Moților,  acolo, unde, „pitulat”,  „sub umărul unui munte”, ne putem reculege în căsuța Crăișorului (Pe Arieș în sus), în ograda vreunui gospodar, unde umanitatea este literă creștină (Năluca) sau lângă vreo „piatră veche de hotar” etc. Totul conservă durerea neamului românesc, sfârtecat, de secole, de neprieteni.

În opera lui Cezar Petrescu, iubirea și nedreptatea se confruntă, dureros.

Mereu, mereu, un „păianjen negru” își va fi întins plasa-i dușmănoasă peste ceea ce… nu-i aparține!

Și câte multe alte „taine” nu brăzdează proza acestui scriitor, asupra căreia nu prea mulți cercetători s-au aplecat, cu sfințenie, așa cum s-ar cuveni.

Pentru cei care doresc o firavă apropiere, pot să-și aline dorul, vizitând  „Punctul” muzeal, ce-i poartă numele, de la Cotnari-Iași. E drept, doar o încăpere amenajată, începând din 2015, sub patronajul Muzeului Literaturii Române Iași. Dar e bine și-atât, vom zice. Deocamdată!

Și-acest gest memorabil îmi întoarce gândul spre citatul-dorință al lui Mario Morais (cel formulat, inițial) și dorința exprimată de Cezar Petrescu, prin intermediul unui personaj al său, anume,  „lepădarea” de zgomot, minciună și nedreptate, de orice formă de „deșertăciune”.

A visat… „O căsuță la țară… Livadă… Câțiva stupi… (să) te trezești în gânguritul hulubilor… (să) ieși, colo, în cerdac, în halat și în papuci calzi, de pâslă… (să) îți începi ziua cu un pahar cu lapte cald, proaspăt muls… (să) citești gazeta, și cafeaua alături…” (Bucolică).

Ce mângâios gând!

Dar această viață tihnită i-a fost hărăzită, pare-se, mai la tinerețe, prin anii 1937, negreșit. Mărturie stă vila din Bușteni (strada Tudor Vladimirescu, nr. 1), devenită „casă memorială”, încă din decembrie 1967.

Pe 9 martie, anul acesta, când se împlinesc șase decenii de când omul Cezar Petrescu și-a găsit liniștea eternă, să avem bunăvoința de a reciti cel puțin o carte semnată de acest prolific prozator. Și nu vom fi dezamăgiți!

 

Livia Ciupercă

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508