spot_img

Emisiunea de mărci poștale ”Delta Moldovei”

Miercuri, 3 februarie 2021, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Delta Moldovei, alcătuită din 7 mărci poștale, pentru a sărbători Ziua Mondială a Zonelor Umede – 2 februarie

 

 

Una dintre cele mai frumoase și mai bogate arii naturale din țara noastră, așa-numita Deltă a Moldovei cuprinde Eleșteiele Jijiei și Miletinului și a fost recent declarată primul sit Ramsar din Regiunea Moldovei (Convenția Ramsar este un tratat interguvernamental asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice). Este formată dintr-o varietate de habitate amplasate în partea inferioară a Râului Jijia, înainte de vărsarea sa în Râul Prut. Dintre habitatele umede de aici, amintim râuri, bălți temporare, stufărișuri, mlaștini ierboase. Acestea sunt mărginite de pășuni, tufărișuri și chiar terenuri arabile cultivate predominant tradițional. Această arie de 19.432,5 ha este casa a 225 de specii de păsări, dintre care 140 de specii cuibăresc aici, iar în perioadele de migrație poate oferi loc de popas pentru peste 40.000 de indivizi.

 

image description

Stârcul galben (Ardeola ralloides) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei.

Este o specie de talie mică, de doar 40-50 cm lungime și 250-400 g în greutate. Femela seamănă cu masculul, având penajul gălbui-deschis pe piept și flancuri și mai închis pe spate. Baza ciocului devine albăstruie în perioada nupțială.  Stârcul galben cuibărește și se hrănește în habitate acvatice naturale, întinse, cu vegetație bogată, din zone joase, de câmpie sau deal. Se hrănește cu moluște (melci, scoici) și alte nevertebrate acvatice, cu amfibieni sau pești de talie mică.

 

Stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax) este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei.

Este o specie de talie medie, cu lungimea corpului de 55-65 cm și greutatea de 300-1000 g. Sexele sunt asemănătoare, cu un penaj a cărui culoare variază de la alb-gri până la negru. Pe cap prezintă două pene alungite albe, mai evidente în perioada de reproducere. Cuibărește în colonii amplasate în zone umede, fie în vegetație înaltă, fie în arbuști sau arbori. Consumă o varietate mare de specii acvatice, de la pești de talie mică, amfibieni, reptile, la insecte sau moluște.

 

Bătăușul (Calidris pugnax) este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,40 lei.

Este o specie de limicolă (pasăre de mal) de dimensiuni medii, având lungimea de 23-35 cm și greutatea de 90-250 g. Masculii diferă de femele, fiind mai mari, iar penajul lor din perioada de cuibărit este spectaculos, cu moțuri pe cap și cu pene alungite de diverse culori pe gușă și gât. Diversitatea culorilor este atât de mare, încât niciun mascul nu este identic cu altul. Femela este mai mică, are un colorit mai tern, de un maroniu-deschis, cu pete negre mari.

 

Nagâțul (Vanellus vanellus) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei.

Este o limicolă (pasăre de mal) de talie medie, cu lungimea de 65-75 cm și greutatea de 150-300 g. Sexele sunt asemănătoare, prezentând un penaj negru cu alb, dar cu irizații verzui, mov și maronii. Pe cap prezintă o creastă neagră și lungă. Cuibărește pe sol, predominant în apropierea zonelor umede, deși uneori chiar pe terenuri agricole mai îndepărtate. Se hrănește cu insecte, viermi și alte nevertebrate.

 

Eretele de stuf (Circus aeruginosus) este înfățișat pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei.

Este o specie de pasăre răpitoare de zi de talie medie, având lungimea de 45-55 cm și greutatea de 500-700 g. Femela diferă de mascul, fiind întunecată, având doar capul și gușa alb-gălbui. Masculul are aripile gri-argintii, cu vârfurile negre și abdomenul ruginiu. Cuibărește în zone cu vegetație ierboasă înaltă, iar cuibul amplasat pe sol este alcătuit din crengi, stuf și iarbă. Este o specie prădătoare; se hrănește cu păsări, rozătoare mici, broaște, insecte și, ocazional, cu hoituri.

 

Chira de baltă (Sterna hirundo) este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei.

Este o specie de talie medie, având 34-37 cm lungime și greutatea de 97-146 g. Femela seamănă cu masculul, având pieptul și burta albe, spatele gri, iar partea dorsală a capului, neagră. Singura pată de culoare este dată de ciocul roșu cu vârful negru, dar aceasta dispare iarna, când ciocul devine complet negru. Întregul penaj se deschide în perioada de iarnă, negrul de pe cap restrângându-se la partea posterioară a acestuia.

 

image description

Egreta mică (Egretta garzetta) apare pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei.

Este o specie mică de stârc, cu aspect grațios. Lungimea corpului este de numai 55-65 cm, iar greutatea de 350-550 g. Sexele sunt asemănătoare, penajul este complet alb, doar degetele picioarelor
sunt galbene, contrastând cu restul picioarelor și ciocul de culoare neagră.

 

Piciorongul (Himantopus himantopus) este reprezentat pe plicul „prima zi” a emisiunii.

Este o pasăre caracteristică zonelor cu apă mică. Are o lungime de 33-36 cm și o greutate de numai 150-200 g. Sexele seamănă între ele, au penajul alb cu negru, iar picioarele și ciocul sunt roșiatice. Cuibărește în colonii mici, amplasate direct pe sol, în preajma zonelor umede. Se hrănește cu insecte, moluște (melci și scoici), crustacee, păianjeni, pești mici sau chiar semințe.

 

Romfilatelia mulțumește Universității „Al. I. Cuza” din Iași – Staţiunea biologică marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, dlui dr. Emanuel Ștefan Baltag, cercetător științific, și dlui drd. Lucian Fasolă-Mătăsaru pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale. 

 

Mapa filatelică este realizată în tiraj limitat de 203 exemplare și este echipată cu blocul special de 7 timbre dantelate, al emisiunii, având ștampila aplicată în clar cu folio aur. Blocul filatelic este numerotat de la 001 la 203.

 

Emisiunea de mărci poștale „Delta Moldoveiva fi disponibilă începând de miercuri, 3 februarie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul prima zi, coala de 80 timbre + 1 vinietă, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă + tête-bêche și bloc special de 7 timbre dantelate.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508