Dante 700 în revista „Orizonturi culturale italo-române”

feb. 11th, 2021 | By | Category: Postcard

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.

Ediţia din februarie a revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu aniversarea anului în Italia, 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, „Poetul Suprem”, printr-un amplu interviu cu Mirko Volpi de la Universitatea din Pavia. Dialogul porneşte de la impresionanta ediție, îngrijită de Mirko Volpi, ​​a primului comentariu integral al Divinei Comedii, realizat de Iacomo della Lana din Bologna, ediţie publicată în patru volume de Editura Salerno din Roma în 2009. Interviul este realizat de Giusy Capone şi tradus de Afrodita Carmen Cionchin. În continuare, Dante, ars amandi în sonete celebre tălmăcite de italienistul Ion Istrate.
Întâlnirile italo-române îi aduc în acest număr pe Giorgio Dell’Arti (istoric și jurnalist, fondator al suplimentului „Venerdì” al cotidianului „La Repubblica”) în dialog cu Irina Ţurcanu, şi pe poetul Daniel D. Marin, care actualmente locuieşte în Sardinia, la Sassari, tradus de Serafina Pastore.

Biblioteca Orizonturi Inedite îl prezintă pe Lorenzo Marone, unul dintre scriitorii italieni de mare succes ai zilelor noastre, cu un fragment din volumul Cara Napoli (Dragul meu Neapole, apărut la editura Feltrinelli în 2018), în traducerea Smarandei Bratu Elian. De asemenea, aniversează 160 de ani de la nașterea lui Italo Svevo, scriitorul care a introdus romanul italian în circuitul marilor înnoiri europene de la începutul secolului XX, prin publicarea unei serii de povestiri inedite traduse de Mihai Banciu.

Orizonturi Donna aduce în atenţie figura Adelei Xenopol (1861, Iași – 1939, București), remarcabilă femeie de cultură, militantă pentru drepturile femeii și jurnalistă inovatoare al cărei nume se leagă de începuturile presei româneşti.

În Orizonturi de Artă este prezent artistul vizual Ioan Augustin Pop printr-un amplu interviu realizat de Sandra Bazavan, însoţit de o galerie reprezentativă de lucrări. În continuare, un domeniu atipic, Street Art, în dialogul realizat de Afrodita Carmen Cionchin cu artista vizuală Corina Nani, coordonatoarea Festivalul Internațional de Street Art din Timișoara (FISART), cel mai reprezentativ festival de Street Art din România. Urmează acuarelele veneţiene realizate de Ovidiu Iovanel, preşedintele International Watercolor Society România.

În Orizonturi filosofice, recenzia lui Gabriel Badea la volumul Conoscenza metafisica ed esperienza religiosa (Ed. Stamen, 2020) de Nae Ionescu, cu prefața lui Pierfrancesco Stagi, o amplă Introducere de Igor Tavilla, traducătorul și îngrijitorul acestei ediții italiene, şi o postfață semnată de Horia Corneliu Cicortaș asupra relației profesorului Nae Ionescu cu Mircea Eliade, cel mai strălucit discipol al profesorului.

În Orizonturi Cinema, Ioana Eliad dialoghează cu Radu Nicolae, producătorul primului film de animație 3D din România, iar în ediţia italiană Armando Rotondi ilustrează valoroasa prezenţă românească din acest an la Trieste Film Festival.

Toate articolele numărului 2/februarie 2021 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

Tuturor, lectură plăcută!

 

(Ilustrare: Ioan Augustin Pop, „Secretul”, 2020)

Afrodita Carmen Cionchin, director

 

 

Număr de vizualizări :399


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro