#cuvântdemărțișor

feb. 23rd, 2021 | By | Category: Postcard

„Cuvinte alese și oferite în dar de personalități ale culturii române” este un eveniment online realizat exclusiv cu ocazia sărbătoririi zilei de Mărțișor și dedicat publicului din Italia, un proiect lansat de Accademia di Romania in Roma, care constă în realizarea și publicarea unei colecții de 30 de „cărți poștale digitale” semnate de personalități ale culturii române. Cele 30 de personalități, care activează în domenii diverse (artă, muzică, film, teatru și literatură), au acceptat invitația Accademia di Romania de a participa la această inițiativă și vor oferi publicului, în loc de obiecte cu șnur alb si roșu, cuvinte care să aducă speranță, energie primăvăratică si bucurie. Albumul Accademia di Romania #cuvântdemărțișor este un Jurnal virtual care va fi publicat pe pagina de Facebook si pe site-ul ICR, un gest simbolic, constând într-o serie de 30 de imagini în care se vor evidenția cuvintele simbol de mărțișor însoțite de o motivație a alegerii acestora, o frază sau un link la o creație artistică sau o scurtă interpretare.

Printre personalitățile care au acceptat invitația Accademia di Romania se numără: Gabriel Bebeșelea (dirijor), Marius Bizău (actor), Ana Blandiana (poetă), Doina Botez (artist plastic), Ștefan Cazacu (violoncelist), Gigi Căciuleanu (coregraf și dansator), Mircea Cărtărescu (scriitor), Dana Ciocârlie (pianistă), Chris Simion-Mercurian (scriitoare, regizor de teatru), Andra Clițan (designer), Denisa Comănescu (poetă), Comunitatea La Blouse RoumaineSuzana Dan (artist plastic), Ruxandra Donose (mezzosoprană), Constantin Flondor (pictor), Diana Brohnstedt Gavrilaș (artist plastic), Iulia Gorneanu (stilist), Ramona Horvath (pianistă de jazz), Teodor Ilincăi (tenor), Matei Ioachimescu (flautist), Maia Morgenstern (actriță), Marta Petreu (poetă), Alexandru Rădvan (artist plastic), Doina Ruști (scriitoare), Octavian Soviany (poet, prozator și critic literar), Corneliu Ulici (actor), Rodica Vica (soprană), Matei Vișniec (poet și dramaturg), Bogdan Vlăduță (artist plastic), Marin și Victoria Zidaru (artiști plastici).

În contextul actual în care este dificil să oferim un mărțișor legat cu fir împletit roșu și alb, așa cum spune tradiția, ne propunem să oferim publicului prin limbaj vizual, o colecție de cuvinte alese, care sa însumeze ceea ce mărțișorul este: dincolo de legende și simbolistică, un gest simplu și curat care vestește sosirea primăverii și inspiră renaștere.

Evenimentul va fi însoțit de htagul #cuvântdemărțișor și se va desfășura online, în intervalul 1-8 martie, pepaginile de Facebook și Instagram ale Academia di Romania in Roma. Cărțile poștale vor fi distribuite pe rețelele sociale zilnic în intervalul menționat și vor fi ulterior încărcate pe site-ul ICR într-un album digital pentru a putea fi accesat cu ușurință de public.

Informații despre personalitățile invitate:

 

 

 1. Gabriel Bebeșeleahttps://www.gabrielbebeselea.com/
 2. Marius Bizăuhttp://mariusbizau.com/
 3. Ana Blandianahttps://humanitas.ro/autori/ana-blandiana
 4. Doina Botezhttps://www.doinabotez.eu/
 5. Ștefan Cazacuhttp://stefancazacu.com/biografie.html
 6. Gigi Căciuleanuhttps://www.tnb.ro/ro/gigi-caciuleanu
 7. Mircea Cărtărescuhttps://humanitas.ro/autori/mircea-cartarescu
 8. Dana Ciocârliedanaciocarlie.com
 9. Chris Simion-Mercurianhttps://www.facebook.com/Chris-Simion-Theatre-More-176806075765628/
 10. Andra Clițanhttps://ma-ra-mi.com/
 11. Denisa Comănescuhttps://humanitas.ro/autori/denisa-comanescu
 12. Comunitatea La Blouse Roumaine: https://lablouseroumaine.io/
 13. Suzana Danhttps://www.hartgallery.ro/artists/suzana-dan-32
 14. Ruxandra Donosehttp://www.ruxandradonose.com/index.php
 15. Constantin Flondor: https://www.wikiart.org/en/constantin-flondor
 16. Diana Brohnstedt Gavrilașhttps://www.saatchiart.com/account/profile/1067048
 17. Iulia Gorneanuhttps://iuliagorneanu.ro/
 18. Ramona Horvathhttps://www.ramonahorvath.com/
 19. Teodor Ilincăihttp://www.teodorilincai.com/index.php/en/
 20. Matei Ioachimescuhttps://www.mateiioachimescu.com/
 21. Maia Morgensternhttps://www.imdb.com/name/nm0411581/
 22. Marta Petreuhttps://www.polirom.ro/carti/-/carte/7248
 23. Alexandru Rădvanhttp://anaidartgallery.com/alexandru-radvan
 24. Doina Ruștihttps://doinarusti.ro/despre.html
 25. Octavian Sovianyhttps://octaviansoviany.wordpress.com/
 26. Corneliu Ulicihttps://www.imdb.com/name/nm4353483/
 27. Rodica Vicahttp://www.rodicavica.com/
 28. Matei Vișniechttps://humanitas.ro/autori/matei-visniec
 29. Bogdan Vlăduțăhttps://vladuta.ro/
 30. Marin și Victoria Zidaruhttps://vimeo.com/164373481

 

anunță ICR.

 

Număr de vizualizări :459


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro