Expoziția „Vreme trece, vreme vine“ la Biblioteca Academiei Române

ian. 14th, 2021 | By | Category: Postcard

Vineri, 15 ianuarie 2021, Biblioteca Academiei Române vernisează, expoziția documentară „Vreme trece, vreme vine“, dedicată aniversării a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și celebrării Zilei Culturii Naționale. Evenimentul va avea loc în Sala „Theodor Pallady“, începând cu ora 11. Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei, prof. univ. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române. Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de Literatură și Filologie a Academiei Române, va transmite un mesaj înregistrat.


Va fi expusă integrala „Manuscrisele Mihai Eminescu“, ediție facsimilată în 38 de volume, alături de care se vor afla manuscrisul 2262 conținând „Legenda Luceafărului“, ediții ilustrate din opera eminesciană, materiale și documente de arhivă, corespondență, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și în colecțiile Arhivelor Naționale ale României. Pe simeză Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei panotează peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene.

Curatoriată de Gabriela Dumitrescu, șef Serviciu Manuscrise, Carte Rară, expoziția documentară aduce în prim plan actualitatea operei eminesciene în contextul cultural al secolului XXI. Expoziția demonstrează că interesul crescut asupra analizei operei nu s-a regăsit doar în exegezele criticii literare, ci și în conceptele plastice ale proiectelor de grafică de la începutul secolului trecut, care au ilustrat vizual diferitele ediții din creația poetului. Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să recitească fragmente binecunoscute din opera eminesciană observând redarea lor artistică în desene și ilustrații.

Vernisajul expoziției va fi urmat de lansarea de către Romfilatelia a emisiunii poștale „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni“, desfășurată la Mănăstirea Putna, în anul 1871. Emisiunea poștală se dorește a fi un omagiu adus implicării în mișcarea unionistă a poetului Mihai Eminescu.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 15-29 ianuarie 2021 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-14, cu programare la adresa directie@biblacad.ro sau la telefon: 021.212.58.56

Ziua Culturii Naționale, ajunsă la a 11-a ediție și celebrată în fiecare an la data aniversării poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare cu statut național inițiată de Academia Română în anul 2010. Astfel, românii de pretutindeni marchează festiv o zi de promovare a valorilor culturii naționale.

// anunță Biroul de comunicare al Academiei Române

Număr de vizualizări :500


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro