Expertul neonatolog și psihologul Georgeta Sultana, la emisiunea ”Născut în România”

ian. 21st, 2021 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, de la ora 16.00, Radio România Cultural difuzează, în emisiunea ”Născut în România”, un interviu realizat de Anamaria Spătaru cu expertul neonatolog și psihologul Georgeta Sultana, președinta asociației Clubul Micii Campioni din București, cea care a introdus în România programe de educație acvatică și care a brevetat la OSIM ”Metoda Sultana”, o metodă de stimulare psihomotorie a nou-născutului. Cunoscută de o țară întreagă ca fiind ”Mami Geti”,  Georgeta Sultana a publicat, în anul 2007,  cartea ”Metoda Sultana – Ghid practic pentru părinți și cadre medicale”, Editura Olimp. O ediție adăugită și revizuită a acestei cărți va fi publicată anul acesta, marcând, astfel, 20 de ani de activitate a Clubului Micii Campioni din București (str. Străbună, nr.26), cu programe de educație acvatică și Metoda Sultana.

 

Educația acvatică, un ”joc cu reguli”

În 2001, a fost deschis primul club de educație acvatică din România, Clubul Micii Campioni. Cu o experiență de peste 35 de ani în domeniu neonatologiei, Mami Geti a absolvit, în 2001, în Franța, mai multe stagii de formare în domeniul activităților acvatice, programe organizate de Federația Franceză de Activități Acvatice (FAAEL). Astfel că, în urma unui acord între Micii Campioni și FAAEL, Mami Geti a introdus în România conceptul de educație acvatică.

Clubul Micii Campioni este primul din România care a introdus educația acvatică și standardele acestui programui program dedicat în mod special copiilor mici. Educația acvatică în colectivitate începe după vârsta de 4 luni și jumătate/6 luni, după încheierea calendarului de vaccinări, care îi conferă copilului imunitate și reprezintă o continuare a programului desfășurat la domiciliu prin metoda Sultana.

Educația acvatică se desfășoară pe protocoale, în funcție de vârsta copilului și își propune adaptarea acestuia în relație cu apa prin „joc cu reguli”, cu ajutorul materialelor speciale de piscină și cu obiective bine stabilite. ”Obiectivele stagiilor incipiente ale programului pregătesc terenul pentru inițierea în înot, din programul Campion, care poate începe după 3-4 ani, în funcție de propriul ritm de dezvoltare al copilului. De exemplu de la 4 luni și jumătate, respectiv 6 luni și până la vârsta de 1 an, în programul Pro-Bebe ne axăm pe acomodarea cu mediul acvatic și stimularea reflexelor primare de imersie și apnee, obținând controlul respirației. În următoarea etapă de vârstă, de la 1 an la 2 ani, în programul Bebe-Forte ne propunem să consolidăm deplasarea în mediul acvatic și învățarea mecanismului respirației acvatice. Iar de la 2 la 3 ani, prin programul Star obiectivele de învățare sunt focusate pe stimularea mișcărilor specifice înotului și însușirea noțiunilor pregătitoare pentru învățarea procedeelor de înot.”, afirmă Georgeta Sultana.

Beneficiile în plan psihomotric ale programului sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. ”Un studiu statistic făcut pe un lot de 80 de copii din Clubul Micii Campioni, care au practicat programele de educație acvatică conform pașilor descriși anterior și care au început cu metoda Sultana efectuată la domiciliu încă din primele zile de viață au demonstrat cu baterii de teste acreditate internațional (testul arborelui, testul Raven, testul personalității) și cu diverse chestionare adresate părinților și copiilor pe care le-am dezvoltat noi intern faptul că acești copii au înregistrat un nivel ridicat în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței emoționale, stimei de sine, gradului de sociabilitate. Dincolo de aceste beneficii ce țin de inteligența emoțională a copilului, educația acvatică reușește fortificarea masei musculare, care susține un sistem osos puternic și armonios dezvoltat, creșterea capacității respiratorii, o mobilitate crescută, dar și o imunitate sporită.”, spune Georgeta Sultana.

 

Brevet de invenție APARATUL ȘI METODA SULTANA

”Experiența acumulată în secțiile de terapie intensivă ale maternităților din București, timp de peste 35 de ani, m-a ajutat să pot concretiza metoda care a căpătat ulterior, în 2012, un brevet de invenție de la OSIM. Rolul meu în maternități era cu atât mai încărcat de responsabilitate cu cât știm prea bine cât de importante sunt îngrijirile acordate nou-născutului încă din primele clipe de viață. Îmi amintesc cu plăcere un paragraf al unui speaker american la un congres medical internațional care specifica importanța primilor 3 ani din viața individului, care îi asigură deprinderile pentru tot restul vieții, fiecare alegând cum să dezvolte ulterior potențialul fructificat în primii ani de viață. Fiecare nou-născut stimulat prin tehnicile de masaj, gimnastică și hidroterapie și-a lăsat amprenta atât asupra mea ca om, cât și ca profesionist. De altfel, granița dintre om și profesionist în cazul activității mele este foarte difuză, pentru că schimbul de energie cu nou-născutul, pe de-o parte și încrederea părinților, pe de altă parte, mă încarcă și mă obligă să dăruiesc în egală măsură.”, mărturisește Georgeta Sultana.

La 30 august 2012, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a eliberat Brevetul de invenție nr. 126701 inventatorilor aparatului și a metodei ”pentru dobândirea deprinderilor folosite în activitatea de stimulare a creșterii unui nou-născut sau a unui copil mic”. Astfel, Georgeta și Cristian Sultana au brevetat aparatul și metoda care le poartă numele – Aparatul și Metoda Sultana. Invenția, se arată în Brevetul OSIM nr.126701, realizează un set de instrucțiuni și de tehnici prin care terapeuții și părinții specializați în Metoda Sultana vor putea efectua proceduri corecte ”în ceea ce privește aplicarea, în tehnicile de masaj, a unei presiuni controlate ca valoare, în diferite zone de masare a corpului, bine determinate”. Aparatul Sultana a fost proiectat pentru dobândirea corectă a deprinderilor tehnicilor de masaj. El este ”constituit dintr-un model de testare, având, de preferință, forma și dimensiunile unui nou-născut sau a unui copil mic”. În fiecare dintre zonele de interes principale, femurală, abdominală, pectorală, de antebraț și dorsală, sunt plasate mărci tensiometrice, direcționate pe axa longitudinală de dezvoltare a mușchiului, care vor prelua efortul mecanic al terapeutului pe care îl transformă în semnal electric ușor măsurabil, verde pentru corect și roșu pentru incorect. Semnalul este transmis, prin intermediul unui cablu de conexiune, la un modul de programare, măsurare și control, de la care mărimile electrice sunt transmise, printr-un cablu de conexiune serială, la un modul de memorare și prelucrare a datelor.

 

Metoda Sultana

Metoda Sultana propune stimularea psiho-motorie a nou-născutului și a copilului mic prin tehnici de masaj, hidroterapie și educație acvatică. Metoda a fost creată de Georgeta Sultana, psiholog și asistent medical pediatru, cu o experiență de peste 40 de ani în activitatea medicală dedicată nou-născuților și copiilor mici.

”Metoda a fost concepută inițial ca fiind una de îngrijire, apoi ea s-a transformat într-un program educațional și științific de fortificare a organismului copilului. Metoda poate fi practicată, în egală măsură, de profesioniști specializați, dar și de părinți, în urma unei informări corecte și a însușirii practicării tehnicilor.”, precizează Georgeta Sultana

Metoda Sultana poate fi aplicată în maternitate sau la domiciliul copilului, din clipa în care nou născutul este echilibrat cardio-respirator. Metoda se adresează atât copilului sănătos (eutrofic), dar și celui care întâmpină diferite probleme medicale (nou-născut prematur, cu risc neuromotor, greutate mică la naștere sau dismaturi, deformări tranzitorii de poziție ale membrelor, asimetrii ale cutiei craniene, hernie ombilicală, torticolis, sindrom Down).

Metoda Sultana produce următoarele beneficii și achiziții copiilor stimulați psiho-motoriu:  sistem muscular bine fortificat care susține armonios un sistem osos puternic și corect dezvoltat; cutie toracică mărită care conferă aparatului respirator posibilitatea unei oxigenări generale
foarte bună; imunitate crescută; păstrarea unor reflexe primare și transformarea lor în automatisme;  grad crescut de inteligență emoțională; stimă de sine crescută; grad sporit de sociabilitate; îmbunătățirea calității vieții copiilor născuți și diagnosticați cu sindroame sau cu probleme neurologice.

Metoda Sultana a fost prezentată, în cadrul unor comunicări științifice, conferințe și congrese de specialitate, la nivel național și internațional, cu rezultate și impact remarcabile. Metoda Sultana este prezentată pe larg în ”Ghid practic pentru părinți și cadre medicale”, Editura Olimp, București, 2009, și este brevetată la OSIM din anul 2007.

 

2021, cu noi programe și cu o carte-ghid actualizată

Anul 2021, cel care marchează 20 de ani de la înființarea Clubului Micii Campioni, se anunță a fi unul al proiectelor dedicate copiilor, părinților și formatorilor. ”Consolidarea Școlii pentru Părinții de Campioni de la Clubul Micii Campioni este un gând mai vechi pe care doar pandemia l-a ținut la sertar. Sper să avem un An Nou cu sănătate și, astfel, prin acest program să informăm cât mai mulți părinți despre importanța stimulării psihomotorii a nou-născutului, care conduce la dezvoltarea armonioasă, la creșterea gradului de inteligență emoțională, stimă de sine crescută, independență, curaj. În 2021, vom dezvolta cel mai nou proiect al Clubului Micii Campioni, Hidroterapia cu femeia gravidă și educația acvatică pentru cuplurile de viitori părinți, pentru a veni în întâmpinarea viitorilor părinți în a se acomoda și a înțelege limbajul universal al apei și beneficiile pe care le poate aduce asupra dezvoltării armonioase a corpului nostru. Experții FAAEL ne-au onorat cu prezența la inaugurarea acestui program și s-au arătat interesați să dezvolte parteneriatul prin colaborări concretizate în stagii de formare în domeniul de specialitate, alături de școala noastră. Chiar pregătim pentru a doua parte a anului 2021 un stagiu de formare pentru instructorii din centrul nostru cu un reprezentant FAAEL care va veni special pentru acest schimb de experiență. Și tot pentru anul 2021, pregătesc o nouă ediție, actualizată și adăugită, a cărții mele – ”Metoda Sultana – Ghid practic pentru părinți și cadre medicale”, tipărită cu avizul Ministerului Sănătății. Această carte-ghid prezintă pas cu pas metoda Sultana, cu schițe explicite ale etapelor masajului pentru a vizualiza corect mișcările. Cartea conține și testimoniale de la părinți ai copiilor ce au urmat programul, precum și aprecieri din partea unor medici, a căror susținere ne onorează.”, spune Georgeta Sultana.

 

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :1364


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro