Revista de artele spectacolului Scena.ro împlinește 12 ani de existență și 50 de numere publicate

dec. 8th, 2020 | By | Category: Postcard

Revista de artele spectacolului Scena.ro s-a născut ca proiect independent în 2008, în plină criză financiară globală și a continuat să apară în print an de an, inclusiv în 2020, când o pandemie fără precedent a lovit lumea. Timp de 12 ani și 50 de numere, dintre care cel mai recent este lansat chiar în aceste zile, Scena.ro a fost puntea de legătură între scena românească și scena lumii, între universuri artistice diferite, dar și între breasla artistică și spectatorii ei cei mai fideli. Din 2010 Scena.ro poate fi găsită și online, iar din 2018 site-ul www.revistascena.ro a devenit o platformă digitală complexă, cu o ofertă de conținut în exclusivitate, de la știri, comentarii și interviuri, la Podcastul Scena.ro pe teme teatrale și la Arhiva Digitală a primilor 10 ani de apariție. 

Numărul 50 al Scena.ro apare la sfârșitul unui an extrem de complicat pentru lumea teatrală și aruncă o privire înspre viitor, incluzând gândurile unor artiști și producători de teatru despre cum va arăta această artă și relația sa cu publicul anul viitor în Dosarul special ”Teatru și public: reimaginarea unei relații în 2021”. Un interviu în exclusivitate cu dramaturgul kosovan recent premiat Jeton Neziraj despre tensiunile culturale și politice reflectate în opera lui, un articol inedit despre relația cunoscutului actor Mircea Albulescu cu Securitatea, precum și rubricile obișnuite ale colaboratorilor permanenți ai revistei, multe dintre ele despre starea teatrului în pandemie, completează sumarul. Pe coperta acestui număr se află una dintre cele mai longevive trupe de teatru independent din țară, Auăleu din Timișoara, în semn de admirație pentru rezistența demonstrată de artiștii freelanceri într-un an în care teatrul independent din România se află într-o gravă criză financiară.

 

E momentul în acest an de cumpănă să ne întrebam din nou Cine are nevoie de teatru?, spune co-fondatoarea revistei, criticul de teatru Cristina Modreanu în editorialul numărului 50 intitulat UPDATE și RESTART. E o întrebare pe care e absolut necesar să ne-o punem măcar din când în când. E posibil să nu ne placă răspunsul, dar e cu siguranță mai sănătos să descoperim, cu ocazia recentei crize, care e procentul real din populație pentru care teatrul chiar intră în lista de necesar existențial. ”

 

********************

 

Mica echipă a Scena.ro – Cristina Modreanu, Ioana Gonțea, Ilinca Urmuzache, Alexandra Pascu și internele Lucia Mihai și Bianca Dinescu – încheie anul cu multă speranță și cu mulțumiri calde adresate tuturor cititorilor noștri, în special celor care se abonează an de an la revistă ajutând-o să meargă înainte, partenerilor noștri din lumea culturală locală și internațională, colaboratorilor fideli și tuturor artiștilor care nu încetează să ne inspire prin creațiile lor. Energia tuturor este motorul care ne duce mai departe zi de zi.

La mulți ani creativi le urăm tuturor!

 

Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Acest număr este publicat cu sprijinul Ministerului Culturii, prin grantul pentru reviste indepedendente.

 

Abonează-te și tu!

Campania de abonamente pentru 2021 e deschisă: pentru abonare trimiteți un email pe adresa scena.ro@gmail cu numele complet, adresa (inclusiv codul poștal), numărul de telefon de contact și numărul de exemplare.

 

 

Număr de vizualizări :409


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro