Webinar ”Stiluri vechi pe hărți noi. O incursiune în design-ul cartografic de altădată”

nov. 23rd, 2020 | By | Category: Postcard

Vineri, 27 noiembrie 2020, ora 17:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în parteneriat cu ESRI Romania vă invită la webinarul „Stiluri vechi pe hărți noi. O incursiune în design-ul cartografic de altădată”, susţinut de dr. Cezar Buterez, de la Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti.

Progresul tehnologic al ultimului secol i-a facilitat cartografiei o dezvoltare fără precedent, iar tendințele actuale arată o importanță din ce în ce mai mare a nevoii de aprofundare în domeniul design-ului cartografic. Calculatoarele au ajutat la perfecționarea vechilor metode și au permis apariția unor noi moduri de reprezentare, fiind limpede că vor continua să contribuie la multe alte inovații.

Astfel, poate părea surpinzător că unii cartografi își îndreaptă atenția și în direcția opusă, căutând inspirația în hărțile din trecut. Privite acum, multe dintre ele au ajuns să fie altfel apreciate, tocmai pentru că înaintașii erau lipsiți de unelte digitale. Cartografia mai veche ne reamintește că hărțile au capacitatea de a face mult mai mult decât să transmită informații; ele pot reuși să stârnească emoții, să stimuleze imaginația și să invite la descoperiri personale. Rareori se întâmplă ca o hartă să ni se dezvăluie în întregime după o singură privire.

 

Prezentarea își propune să pătrundă în lumea hărților de altădată, pentru a explora felul grafic prin care autorii acestora au ales să redea realitatea geografică. Va încerca să deslușească de ce hărțile vechi au reușit deseori să construiască adevărate povești la care cititorii erau invitați să participe. Se va strădui să exploreze modalități prin care cartografia românească contemporană ar putea lua idei de la design-ul secolelor trecute pentru a îmbogăți harta de astăzi și mai cu seamă pentru a-i încuraja pe cei care o citesc să o și cugete.

 

Cezar Buterez este doctor în geografie umană din 2015 și activează în cadrul Facultății de Geografie – Universitatea din București. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia și sistemele informaționale geografice. A început să colecționeze hărți și atlase înainte să împlinească vârsta de școală și, de atunci, nu le-a mai părăsit niciodată. În prezent, este implicat în mai multe inițiative și proiecte pentru conservarea digitală și accesul liber la hărți și date geografice cu privire la teritoriile locuite de români.

 

Conferința va putea fi accesată folosind următorul link pentru platforma Zoom:

https://us02web.zoom.us/j/87080667737?pwd=K1JDWXdNUHlVMlZGMjBVSzBlYlRHQT09 

Meeting ID: 870 8066 7737

Passcode: 281216 

 

Participarea la webinar este gratuită. Însă în această perioadă dificilă, am aprecia foarte mult sprijinul dumneavoastră oferit prin achiziţionarea online a unui bilet de vizitare https://eventbook.ro/other/bilet-intrare-muzeul-national-al-hartilor-si-cartii-vechi şi vă aşteptăm la muzeu, de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

 

Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

Număr de vizualizări :460


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro