„Societatea îngrețoșată. Eseuri dintr-o eră ulterioară”, de Václav Bělohradský

nov. 26th, 2020 | By | Category: Carte in lucru

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Societatea îngrețoșată. Eseuri dintr-o eră ulterioară, de Václav Bělohradský, traducere din limba cehă și note de Maria-Mădălina Mihai, ediție îngrijită de Sorin Paliga.

Filosoful și sociologul ceh Václav Bělohradský s-a născut pe 17 ianuarie 1944, la Praga. În 1967 a absolvit cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității Caroline din Praga, iar în 1969 a obținut și titlul de doctor în filosofie. După ocuparea în august 1968 a teritoriului Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia, s-a alăturat valului masiv de cetățeni cehi care au ales calea exilului și a emigrat în Italia, unde a lucrat ca profesor de filosofie la Universitatea din Genova și, din 1990, ca profesor de sociologie politică la Universitatea din Triest. În toată această perioadă a colaborat cu disidenții cehi rămași în țară și a scris diverse articole pentru revistele cehe publicate în străinătate. După căderea regimului comunist se va întoarce periodic la Praga pentru a preda ca profesor asociat invitat la Universitatea Carolină. Societatea îngrețoșată (Společnost Nevolnosti), o antologie de eseuri ce tratează subiecte politice, filosofice și sociologice, este prima carte a autorului tradusă în limba română.

Niciodată în istorie nu s-au uitat atât de mulți oameni la lume din atâtea perspective diferite și niciodată vocile lor nu au ajuns la urechile noastre atât de distinct și de inteligibil; niciodată nu am auzit voci din atâtea zone periferice și nu am privit pe sub atâtea copertine. Nu am trăit niciodată într-o lume atât de transparentă. Sateliții se rotesc fără zgomot în jurul planetei noastre, vedem ce se întâmplă în toate colțurile ei și o vedem în ansamblu; mai vedem limitele lumii istorice din care fac parte punctele noastre de vedere. Cu toate acestea, oamenii nu au fost niciodată atât de indiferenți față de imaginile care dovedesc dezrădăcinarea lumii lor. Atât de puțin implicați, atât de puțin angajați.

Václav Bělohradský

 

 

 

Website Editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2020/11/25/societatea-ingretosata-eseuri-dintr-o-era-ulterioara-de-vaclav-belohradsky/

Număr de vizualizări :432


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro