Scrisoteca, invitat: Nora IUGA

nov. 3rd, 2020 | By | Category: Postcard

Când baţi palma cu intimitatea ta şi a lucrurilor tale, când te aşezi comod în tine însuţi şi îţi îngădui condiţia şi fiinţa de scris, doar atunci, numai atunci poţi să laşi lumii un semn. Semnul tău. 

Derulăm, în câteva minute şi cuvinte fără timp, filmul scrisului tău ca personaj principal.

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. A publicat volume de versuri, printre care: Vina nu e a mea (1968), Captivitatea cercului (1970), Opinii despre durere (1980), Inima ca un pumn de boxeur (1982, 2000), Piaţa cerului (1986), Dactilografa de noapte (1996, 2010), Spitalul manechinelor (1998, 2010), Autobuzul cu cocoşaţi (2001, 2010), Petrecere la Montrouge (2012), Cîinele ud e o salcie (2013), ascultă cum plîng parantezele (2016). Volumele sale de proză şi poezie au fost traduse în mai multe limbi. A tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Junger, Gunter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Muller etc., dar şi cărţi pentru copii. În anul 2007 a primit Premiul „Friedrich-Gundolf’, oferit de Deutsche Akademie fur Sprache und Dichtung, Darmstadt. La recomandarea preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, în anul 2015 este decorată cu ordinul „Crucea de merit” în grad de cavaler. În anul 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor. La Editura Polirom a publicat romanele Sexagenara şi tînărul (2004, 2012), Săpunul lui Leopold Bloom (2007), Hai să furăm pepeni (2009, 2015), Harald şi luna verde (2014, 2016) şi Lebăda cu două intrări (2016, 2017), Hipodrom (2020).

 

Totul mi se dictează

1. De ce scrii? Scrisul reprezintă… 

Scrisul e singurul lucru pe care îl fac fără nici un efort pentru că totul mi se dictează. Am în cap un greiere care cântă singur. E drept, că l-am născut pe la 28 de ani, dar creierul meu a fost de atunci și până în ziua de azi un adevărat Fred Astaire.

 

2. Unde scrii? Locul unde scrii înseamnă…

Oricând și oriunde. Când eram mai tânără, scriam mai mult seara, atunci tot timpul era al meu. Acum mă trezesc dimineața cu poezii gata facute în vis.

 

3. Ce te inspiră oricând?

Păi, sunt permanent inspirată, fiindcă eu cred numai în inteligența subsconștientului.

 

4. Ce te liniștește și te aduce în starea de scris?

Niciodată liniștea nu m-a adus în starea de scris. Totdeauna dorința orgiastică sau ura erau greu de stăvilit.

 

5. Ai făcut vreodată terapie ca să te întorci la tine / la scris?

M-a ferit Dumnezeu de așa ceva. Dacă scap de Incoronatul-încornorat cred că poeziile mele vor fi în stare să se ia la întrecere cu toate titirezele universului.

 

6. Tabieturile tale poetice sunt…/ cuvintele compatibile cu scrisul tău sunt…

Cum să ai tabieturi poetice dacă scrii în tramvai, pe trotuar, în palma, pe colacul wc-ului, când mănânci macaroane cu brânză și… firește, de ce nu, ascultând Plaisir d’amour.

 

7. Dacă nu ai fi scris, ce ai fi făcut?

Aș fi devenit actriță, balerină, călugăriță și, cu siguranță m-aș fi sinucis…

 

Proiect inițiat de Florina Zaharia

 

Număr de vizualizări :637


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro