Raffaello 500 şi Ungaretti 50 în revista „Orizonturi culturale italo-române”

nov. 6th, 2020 | By | Category: Postcard

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.

”Numărul din noiembrie al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” stă sub semnul unei duble aniversări: o jumătate de mileniu de la moartea marelui artist şi arhitect Raffaello Sanzio şi 50 de ani de la dispariţia unuia dintre cei mai importanţi şi influenţi poeţi italieni din secolul XX, Giuseppe Ungaretti.

2020 este anul Raffaello Sanzio (1483-1520) în Italia. Faima și arta de pictor a lui Rafael sunt prea bine cunoscute, stilul lui de a picta a devenit un model care a dominat pictura europeană timp de patru secole, influențând până și picturile bisericești ale lui Nicolae Grigorescu. Ca arhitect însă, posteritatea l-a omagiat mult mai târziu. Iar tardivul omagiu a venit și din pricina scrisorii către Papa Leon X pe care o oferim pentru prima dată în traducere românească (de Smaranda Bratu Elian). Rezultatul acesteia va fi întemeierea unui nou domeniu al artelor și al civilizației, anume prezervarea și protejarea patrimoniului artistic, în cazul lui, cel arhitectural. Raffaello stă, aşadar, la temelia a ceea ce în secolul nostru întreprinde UNESCO.

Aniversări precum aceasta, Ungaretti 50, au meritul de a stimula noi cercetări sau recuperări oportune și de a oferi bilanțuri și sinteze. Italienista Eleonora Cărcăleanu urmăreşte prezența „marelui Bătrân” în cultura noastră, atât la nivelul traducerilor cât și al studiilor, relevând când, cât și cum a fost cunoscut poetul italian de cititorii români interesați. Lirica lui Ungaretti (1888-1970), de certă descendență leopardiană, este o confesiune dintre cele mai umane și dramatice, este poezia eroică a secolului al XX-lea trecută prin două războaie mondiale.

Numărul stă deopotrivă sub semnul inegalabilului Premiu Nobel Dario Fo (1926-2016) – dramaturg, regizor, director de companii teatrale, scenograf, cântăreţ, povestitor, pictor, colecţionar de artă şi actor. Alături de cunoscuta actriţă de teatru Franca Rame (1929-2013), cu care s-a căsătorit în 1954, a fondat în 1958 Compania Dario Fo-Franca Rame, companie care, în anii următori, va avea un mare succes de public în circuitul teatrelor instituționale din Italia. Prezentăm, în traducerea lui George Popescu, Lumea văzută de Fo. Convorbire cu Giuseppina ManinI (Guanda Editore, 2007).

Invitatul special al rubricii Orizonturi de Artă este, în acest număr, maestrul Ciprian Radovan, unul dintre exponenţii reprezentativi ai artei româneşti contemporane. Născut în 13 mai 1939 în Sânmihaiul Român, Timiş, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), secţia pictură,  din anul 1966, şi membru AIAP/IAA (International Association of Art) din 1997. În paralel  cu activitatea artistică profesională, a lucrat în cercetarea ştiinţifică şi în învăţământul superior, fiind profesor de electrochimie la Universitatea de Vest din Timişoara. Pagina este realizată de Afrodita Carmen Cionchin, pornind de la propria mărturisire a maestrului Radovan, un crez artistic ilustrat prin cea mai bogată galerie de până acum, 44 de lucrări din 1960 până în 2020, alături de fotografii din arhiva sa personală.

 

Numărul 11/noiembrie 2020 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

 

Tuturor, lectură plăcută!”

 

Număr de vizualizări :510


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro