Norman Manea a fost desemnat Președinte de Onoare al Târgului Internațional de Carte Gaudeamus de la București (16 noiembrie – 22 noiembrie ) – Cuvântul autorului

nov. 21st, 2020 | By | Category: Postcard

Radio România a organizat, în acest an, ediția a 27-a a prestigiosului Târg Internațional de Carte de la București, Gaudeamus, sub forma unei ediții online. Președinte de Onoare al Târgului Internațional de Carte Gaudeamus de la București (16 noiembrie – 22 noiembrie ) a fost numit scriitorul americano-român (născut la Suceava), Norman Manea. Acesta a mai fost invitat la Târgul Gaudeamus, la ediția din 2010, când a susținut dezbaterea despre Obsesia incertitudinii, titlu ce însoțește și celebrul volum omagial. Am participat și la acea ediție, când lansăm la Târg, la rândul meu, volumul La anul, la Ierusalim, o carte, sub egida Bibliotecii Bucovinei, Ed. Vinea (cu o copertă de Devis Grebu), carte prezentată de Simona Grazia Dima, Nicolae Tzone și Mihail Gălățanul. Norman Manea a rostit, atunci, în 2010, un cuvânt plin de înțelepciune, statuând obsesia incertitudinii drept anxietate și forță creatoare de supraviețuire ce guvernează universului celui exilat.

***

Continuitatea Culturii a fost cea care a animat, în multâncercatul an 2020, echipele de editori, comunicatori, scriitori, critici și analiști ai Radio România, oameni devotați culturii care au susținut acest proiect generos, definit de Norman Manea drept eroic. Din motive de securitate sanitară, târgul nu s-a mai putut ține la Romexpo, dar ediția online este în plină derulare și se bucură de un succes binemeritat.

 

***

 

La deschiderea ediției din acest an, Norman Manea a adresat online următorul cuvânt de apreciere:

 

Este o deosebita bucurie și onoare să inaugurez, fie și din depărtare, ediția 27 a Târgului Internațional de Carte GAUDEAMUS. O nouă confirmare, în condiții de incertitudine și vulnerabilitate, a fidelității față de cultură și creativitate în care România  a adus dintotdeauna un aport prețios de originalitate și strălucire.
Mă bucură cu deosebire ca aceasta celebrare spirituală majoră coincide cu  ultimele știri pozitive în lupta cu virusul ostil, o mărturie recentă suplimentară a victoriilor omenescului și speranțelor de mai bine.
Doresc deplina reușită a dezbaterilor și proiectelor de viitor, transmit salutul meu solidar tuturor cititorilor, scriitorilor și editorilor implicați.

Norman Manea
New York, 14 noiembrie 2020”

 

///

 

http://www.gaudeamus.ro/

https://radioromaniacultural.ro/scriitorul-norman-manea-organizarea-acestui-gaudeamus-online-adica-aceasta-promovare-incapatanata-a-culturii-este-aproape-un-act-eroic/

 

Angela Furtună

 

 

 

Număr de vizualizări :454


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro