„Liniștea de suprafață”, de Ovidiu Baron

nov. 27th, 2020 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Tracus Arte a apărut volumul de poezie Liniștea de suprafață, de Ovidiu Baron.

Originar din localitatea vâlceană Frâncești, Ovidiu Baron a absolvit Facultatea de Litere (română – franceză) a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, apoi un program de studii aprofundate pe forme poetice moderne și un doctorat în literatură comparată la Universitatea „Sophia-Antipolis” din Nice. După o perioadă de profesorat și alta cu joburi mărunte, în perioada doctoratului, se reprofilează pe domeniul muzeal, lucrând, din 2008, la Muzeul ASTRA. A debutat editorial cu volumul de proză scurtă Nedumeriri, apărut la Sibiu, în 2009. A mai publicat recenzii, studii și articole literare, etnografice sau pe teme legate de activitatea muzeală, în principal în revista Transilvania și la Editura ASTRA Museum.

S-a vorbit, în ultimul deceniu, de un „nou ruralism” în poezia română – un mod de existență poetică în care ecranul global și peisajul rural coexistă geminate. Îl socotesc pe Ovidiu Baron unul dintre cei mai autentici poeți din această speță; lipsit de tot Schrei-ul & toată furia douămiiste, el își depliază răbdător lumea lui atât de bogată în căldură umană, atât de încrezătoare în memorie & în posibilitățile ei vindecătoare. Într-o lume & într-o poezie al căror mod uzual de existență a devenit strigătul, liniștea devine o forță secretă & hipnotică. Liniștea de suprafață a poemelor lui Ovidiu Baron acoperă (și în egală măsură descoperă) exact această forță.

Radu Vancu

Website Editura Tracus Artehttps://edituratracusarte.ro/produs/linistea-de-suprafata-ovidiu-baron/

 

Număr de vizualizări :339


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro