Bucovina cărților frumoase și tragice, într-o nouă operă a scriitoarei Angelei FURTUNĂ

nov. 13th, 2020 | By | Category: Postcard

Recentul volum Un trandafir de Babelio, semnat de Angela FURTUNĂ (cu o copertă și grafică-foto de Raluca Lazăr Arhire), apărut la Editura Vinea, București, 2019, continuă filonul tragic, poetico-filosofic al creației scriitoarei, cel din Ultimul mirador (2018). Adrian LESENCIUC remarca, recent, că “acest loc miraculos, Bucovina, este în prezent un spațiu amputat, în care doar normele conviețuirii se regăsesc în forma transmiterii lor din generație în generație ca o poveste a locului care a fost cândva un exemplu pentru dialogul multicultural productiv. Această Bucovină, „pământ al făgăduinței” pentru poetă, este un teritoriu sfâșiat de istorie, un spațiu al unor norme dure, un spațiu neșlefuit, dar nedeturnat de la călăuzirea după cerul înstelat kantian și după orizontul interior unei conștiințe umaniste profunde”. Marele savant și istoric Ion BULEI, recent dispărut, apreciase că volumele autoarei, Post-hipnotice, Elegiile de la Stalingrad, Ultimul mirador și Un trandafir de Babelio, “cern cu inspirat har asupra cititorului, prin poezie, lumina binefăcătoare a istoriei clipei, care conține deopotrivă timpul cunoașterii și timpul proiecției auctoriale”. 

„Cotropitoare în poezia Angelei Furtună este amalgamarea culturii înalte şi mondiale cu cea populară şi locală. Rezultă o intertextualitate plurivocală şi orchestrată în contrapunct. Descântecul se ia de mână cu hiperbola sofisticată pentru a dinamiza remixuri ale memoriei şi ale zicerii. După hipnoză, memoria şi inspiraţia evadează din temniţa cosmică şi consună în ritmuri de acatist. Efectul este… hipnotic”. (Felix NICOLAU)

“Poezia Angelei Furtună continuă să rămână acea formă de manifest artistic pentru umanitate într-o lume în continuă alunecare, în care este șubrezită, în primul rând, rezistența reperelor morale. Pentru a își impune vocea, precum Cassandra troiană, Angela Furtună propune un discurs liric de forță, contondent, un discurs care relevă iminența unei pierderi irecuperabile și, deopotrivă, durerea acestei pierderi”.(Adrian LESENCIUC)

„Vedem în opera Angelei Furtună una din creaţiile de seamă ale literaturii române de azi”. (Gheorghe GRIGURCU)

De-a lungul timpului, confirmând debutul în prestigioasa revistă România literară din 1997 (îngrijit de Constanța BUZEA și Nicolae MANOLESCU) și zecile de premii naționale ale debutului și formării, Angela FURTUNĂ a fost sistematic confirmată la maturitatea artistică de către Uniunea Scriitorilor din România (a cărei membră este din anul 2002); astfel, autoarea este laureată de două ori a Premiului Mihai Ursachi (2008 și 2018), a Premiului Cezar Ivănescu (2014), a Premiului pentru creația literară și activitatea scriitoricească (2017), a Premiului Convorbiri Literare pentru Eseu (2013).

Volumul Un trandafir de Babelio poate fi comandat și direct la Editura Vinea.

 

Număr de vizualizări :454


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro