”A fost un timp când vă spuneam şi vouă…” la Editura Casa Radio. Antologie de poezii din creaţia lui Emil Brumaru în lectura autorului

nov. 6th, 2020 | By | Category: Eveniment

E timpul să vă spunem: A fost un timp când vă spuneam şi vouă. Poeme rostite la Radio (2002), o antologie de poezii de Emil Brumaru, a apărut la Editura Casa Radio! Antologia, carte şi CD, repertoriază, de-a lungul deceniilor şi epocilor de eflorescenţă creatoare, destinul literar al celui mai senzorial poet al literaturii române, cum este considerat Emil Brumaru de criticii literari. Poeziile antologate sunt alese și citite de însuşi Emil Brumaru, pentru Radio România, în anul 2002. Volumul este completat, scriptic și audio (fragment), cu un pasionant interviu cu poetul şi cu frumoasele ilustraţii ale artistei Zamfira Zamfirescu. Texte semnate de Cosmin Ciotloș, care este și îngrijitorul volumului, Bogdan Crețu, Şerban Foarţă şi Veronica D. Niculescu întregesc albumul. A fost un timp când vă spuneam şi vouă este un document scris şi sonor şi un eveniment editorial de excepţie, restituind publicului o voce poetică de colecţie şi imortalizând creaţia poetului Emil Brumaru. 

„Volumul reuneşte răzleţ, adică fără o cronologie strictă şi fără a respecta vreo ordine contabilicească, poeme care provin din şase volume antedecembriste: Versuri (1970), Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cântece naive (1976), Adio, Robinson Crusoe (1978) şi Dulapul îndrăgostit (1980). Mai mult, luat ca întreg (căci e vorba şi de o ediţie audio), el pune în scenă o întâlnire miraculoasă: aceea dintre Emil Brumaru sexagenar (înregistrarea datează din 2002) şi un Brumaru al deceniilor şapte şi opt, deja nostalgic, deja înfiorat de melancolie, dar încă paradisiac (oricum, scepticismul de mai târziu nu se instalase). Rezultatul, o spun fără să ezit, e absolut spectaculos,” ne spune în prefaţa sa criticul literar Cosmin Ciotloş, îngrijitorul volumului.

Pentru ca unul dintre cei care l-au cunoscut cel mai bine şi mai îndeaproape pe Emil Brumaru, Bogdan Creţu, să ne încredinţeze într-o pătrunzătoare şi inspirată postfaţă a volumului că „traversând atâtea decenii, poezia lui Emil Brumaru rămâne aceeaşi, egală cu sine, fără a fi şi previzibilă. Încălcând convenţiile, etalând cu vizibilă plăcere teme tabu ale literaturii noastre, privind cu melancolie realitatea sub fustă, Emil Brumaru este, nu încape îndoială, unul dintre cei mai mari poeţi ai literaturii noastre, cu viziuni, imaginar, discurs absolut recognoscibile de la primul contact. Un autor inimitabil, în fond. La fel ca orice mare scriitor, care nu doar deschide, ci și consumă formula pe care o consacră.”

Albumul „Emil Brumaru, A fost un timp când vă spuneam şi vouă“ va fi lansat sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 11.45, la Târgul de carte Gaudeamus 2020 (ediție on-line)

Detalii: https://www.edituracasaradio.ro/prod.htm?grp=2&cat=13&prod=2566

Volumul A fost un timp când vă spuneam şi vouă, carte şi CD de Emil Brumaru, poate fi achiziţionat, la preț de producător, prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio www.edituracasaradio.ro. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

 

Număr de vizualizări :551


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro