Joi, 1 octombrie 2020, Adunarea Generală a Uniunii Muzicienilor Interpreți din România (UNIMIR) și-a ales un nou Președinte, în persoana sopranei Felicia Filip. În cadrul evenimentului care a avut loc la Centrul Cultural Tinerimea Română a fost sărbătorită și Ziua Internațională a Muzicii prin acordarea de premii pentru întreaga activitate dirijorului Lucian Anca, sopranei Bezetti Victoria, mezzosopranei Iulia Buciuceanu, interpretei de muzică populară Floarea Calota, regizoarei Carmen Dobrescu, bas-baritonului Ionel Pantea, tenorului Ioan Piso, balerinului și coregrafului Ioan Tugearu.
În discursul susținut în fața membrilor UNIMIR, noul Președinte ales al uniunii a prezentat prioritățile cuprinse în strategia pentru următorii 4 ani: Dezvoltarea UNIMIR prin atragerea de noi membri; Rebranduirea organizației și poziționarea ei în viața publică; Dezvoltarea unei structuri de evenimente recurente adresate diferitelo r categorii de grupuri țintă; Cooptarea unei echipe de management care să pună în practică hotărârile Adunării Generale și ale Consiliului Director; Clarificarea și întărirea poziției juridice și legale a UNIMIR în raport cu legislația în vigoare.
„Am primit cu bucurie și responsabilitate propunerea de a deveni Președintele uniunii reprezentative ale breslei din care fac parte. Sunt pregătită să demarăm o serie de noi proiecte și programe care să îi pună în valoare pe muzicienii de preț ai României, dar care să și atragă cât mai mulți tineri în zona artelor interpretative. Dacă această țară are o valoare universal recunoscută, cu siguranță aceasta este reprezentată de muzicienii noștri.”, a declarat Felicia Filip, Președintele UNIMIR.
Felicia Filip a început studiile muzicale ca violonistă, ajungând să interpreteze Concertul pentru vioară de Max Bruch. A devenit studentă de canto la Academia de Muzică din București, unde a avut-o ca profesoară pe soprana Georgeta Stoleriu. Cariera internațională a început-o în anul 1991. Prima apariție a avut-o la Basel, în Elveția, după care au urmat multe scene din lumea întreagă. Tânăra soprană a fost încoronată ca „Noua regină a Traviatei”, rol pe care l-a cântat cu o muzicalitate ieșită din comun și cu puterea interpretativă a unei mari tragediene („Tragediană superbă” a titrat „L’est Republicain” din Nancy, mai 1998). La Covent Garden, Wiener Staatsoper, Liceo di Barcelona, Hamburg, în Toulouse sau la Moscova publicul a răsplătit-o cu ovații îndelungate. A cântat cu mari dirijori ca Silvio Varviso, Anton Guadagno, Daniel Oren, Carlo Rizzi și în regii semnate de Otto Schenk, John Cox, Jean Claude Auvray, Axel Corti, Nicolas Joel, alături de parteneri precum Roberto Alagna, Francisco Farina, Marcello Giordani, Juan Pons sau Vincente Sardinero. Din anul 2014, se află la conducerea Operei Comice pentru Copii din București, iar în momentul de față este Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Valahia din Târgoviște.
Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) este o organizaţie nonprofit şi nonguvernamentală, constituită prin asocierea liberă a personalităţilor care s-au distins în arta creaţiei interpretative prin activitate individuală de referinţă în plan naţional şi internaţional. UNIMIR statuează ca principiu fundamental libertatea concepţiei artistice şi largul schimb de opinii, în temeiul unui profesionalism riguros, neadmiţând sub niciun motiv afilierea la vreo ideologie de orice natură şi urmărind sub toate aspectele promovarea valorilor reale pe tărâmul artelor. Funcția de Președinte al uniunii a mai fost ocupată de nume importante din muzica românească, precum Mihai Brediceanu și Miltiade Nenoiu. Din actualul Consiliu Director fac parte Viniciu Moroianu, Mariana Colpoș, Gabriel Croitoru, Floarea Calotă, Mircea Luculescu și Voicu Enăchescu. // anunță UNIMIR.