spot_img

Peste 2.000 de evenimente, într-un deceniu de activitate al ICR Chișinău: „Marcăm zece ani de sărbătorire a unei culturi comune”

Unul dintre cei mai importanți actori culturali din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău aniversează 10 ani de activitate.  Cu acest prilej, ICR Chișinău a organizat o gală de înmânare a diplomelor de excelență pentru un deceniu de colaborare cu cei mai importanți parteneri din Republica Moldova, eveniment la care a participat președintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș.

„ICR Chișinău poartă numele lui Mihai Eminescu, poet național de ambele maluri ale Prutului. Acest nume arată identitatea culturală comună și faptul că ICR Chișinău se află, spre deosebire de alte reprezentanțe ale ICR în lume, în situația paradoxală de a fi chemat să promoveze cultura română în cadrul culturii române. Reprezentăm spații culturale cu istorie și limbă comună, iar asta face ca ICR Chișinău să promoveze în egală măsură cultura, patrimonială sau contemporană, din România și din Republica Moldova”, a declarat președintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș. El a adăugat că, în cei zece ani de existență, ICR Chișinău a implicat aproximativ  2.000 de personalități culturale, din varii domenii, din România, și un număr similar din Republica Moldova. „Elitele culturale din cele două țări au fost, în măsură egală, implicate în evenimente și proiecte culturale. Evenimentele cele mai frecvente includ artiști din ambele țări, pierzându-se distincția țării de origine”, a mai spus Taloș.

Evenimentul are loc astăzi, 23 octombrie, de la ora 15.00, în holul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Cuvântul de deschidere i-a aparținut acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, care a făcut o trecere în revistă a evoluției activității Institutului.

Au fost înmânate diplome de excelență pentru 10 ani de colaborare celor mai importanți operatori culturali și parteneri ai ICR Chișinău, între care: uniunile de creație, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, Palatul Național ”Nicolae Sulac”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă.

„Ne concentrăm în mod deosebit spre îngrijirea și cultivarea limbii noastre comune, cel mai important tezaur pe care îl avem. Dedicăm evenimente și proiecte acestui tezaur, din care aș aminti doar faptul că sprijinim în fiecare an circa cincisprezece reviste literare de primă mână din Republica Moldova, reviste care publică, probabil, cele mai bune producții literare ale țării. Sărbătorim astăzi nu zece ani de schimburi culturale, ci zece ani de sărbătorire a unei culturi comune. La mulți ani, ICR Chișinău!”, a conchis președintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș.

Împlinirea efectivă a celor 10 ani de activitate s-a petrecut la 29 septembrie 2020. Atunci s-a împlinit un deceniu de la inaugurarea reprezentanței ICR în capitala Republicii Moldova, timp în care au fost realizate aproximativ 1 000 de proiecte culturale în cadrul cărora s-au desfășurat peste 2 500 de evenimente cultural-artistice și științifice.

Având în vedere caracterul special al relațiilor dintre cele două state, conferit de comunitatea de limbă, istorie, tradiții și cultură, misiunea ICR Mihai Eminescu la Chişinău a fost nu doar de a aduce în Republica Moldova producţie culturală românească de calitate, ci și de a susține cultura românească din Republica Moldova și a o face cunoscută în România și peste hotare.

ICR Chișinău a reușit să facă o tradiţie anuală a proiectelor de mare rezonanță culturală: programul „Poduri de carte”, „Zilele Filmului Românesc”, Reuniunea Teatrelor Naționale, proiectul „10 x 10”, Festivalul FESTIS, conferinţele ICR Chişinău, proiectul „Muzică românească pe ambele maluri ale Prutului”, Universităţile Populare de Vară, expozițiile de artă la Muzeul Național de Artă al Moldovei și la galeria Filarmonicii Naționale, expozițiile în aer liber Galeria La Rond, colaborarea cu Universitățile din Republica Moldova (prelegerile publice susținute) și cu Academia de Științe a Moldovei, emisiunile radio „Ora de Cultură”, susținerea a zeci de publicații culturale și literare din Republica Moldova.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508