Lansarea colecției „Biblioteca Revistei SpectActor”

oct. 5th, 2020 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 7 octombrie 2020, ora 17.00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, Nicolae Coande și Marius Dobrin vă invită,  la lansarea cărților Oglinda timpului – o istorie contemporană în interviuri a TNC (2007-2020), respectiv Profeții noi și vechi despre teatru (Cronici de SpectActor), ambele apărute în 2020 la Editura Autograf MJM, Craiova. Cărțile sunt primele editate în colecția „Biblioteca Revistei SpectActor”și fac parte din proiectul aniversar „TNC 170 – teatru din trei secole” dedicat aniversării Naționalului craiovean. Fotografiile reproduse din spectacole, precum și cele ale actorilor, sunt realizate de Albert Dobrin, Florin Chirea, Constantin Pădureanu, Nicu Dan Gelep, Cristian Floriganță.

Oglinda timpului este o carte de dialoguri cu actori, regizori, oameni de teatru care au colaborat în ultimii 14 ani cu Naționalul craiovean și reprezintă rodul unei susținute activități la revista „SpectActor”, încă de la înființarea acesteia (2006), a unui grup de scriitori și literați interesați de fenomenul teatral: Nicolae Coande, Lia Boangiu, Marius Dobrin, Corina Bărbuică, Cornel Mihai Ungureanu, Silviu Marancea, Haricleea Nicolau, Claudia Gorun, Mihai Ene. În cuprinsul cărții, cititorul poate găsi peste 70 de dialoguri și interviuri cu personalități ale teatrului românesc și internațional grupate în 4 secțiuni.

Volumul Profeții noi și vechi despre teatru (Cronici de SpectActor) este o summa a cronicilor publicate de Marius Dobrin despre spectacolele craiovene din aceeași perioadă, un autograf critic și afectuos al unui cronicar care se identifică empatic cu o bucată importantă din istoria teatrului craiovean (2006-2020). Cronicile au fost publicate în principal în revista „SpectActor”, dar și în revista „Mozaicul” sau pe siteul „LiterNet”.

Cele două cărți își propun să deschidă un orizont de cercetare teatrală și spectacologică pentru cei interesați de un fenomen cum este cel desfășurat de aproape 15 ani în instituția noastră, nu doar unul teatral, ci mai larg cultural: un Cartel al artelor, de vreme ce aici și-au găsit adăpost în diverse formule poezia, dramaturgia românească, expozițiile de pictură și fotografie.

 

Număr de vizualizări :510


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro