„Discursul privind starea Uniunii Europene”, webinar jurnalistic organizat de Freedom House

oct. 5th, 2020 | By | Category: Postcard

La 29 septembrie, a avut loc prima întâlnire din cadrul webinarului Bursele Europene: Jurnaliști în dialog, ediția 2020, organizat de Freedom House, în care publicişti politici din România au dezbătut Discursul privind starea Uniunii Europene, susţinut recent în plenul Parlamentului de Ursula von der Leyen, Preşedinta Comisiei Europene. 

Meeting-ul desfăşurat on-line a fost mediat de Ştefan Josan, coordonatorul proiectului, şi s-a bucurat de prezenţa dlui Istvan Jakab, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România şi de participarea câtorva jurnalişti din ţară, invitaţi la dezbatere. Pe agenda webinarului s-au aflat temele de actualitate cu care se confruntă Uniunea Europeană, precum noile planuri UE de combatere a schimbărilor climatice, a rasismului, amenințărilor la adresa sănătății și a migrației, prezente în discursul Preşedintei Von der Leyen, ce au fost analizate de dna Ramona Avramescu, jurnalistă la TVR, specializată pe politicile Uniunii Europene şi NATO. Dna Avramescu a comentat fiecare subiect din această serie de iniţiative ale UE, insistând pe criza economică produsă de pandemia de Covid-19 care a determinat Comisia Europeană să ia noi măsuri. Printre acestea figurează şi adoptarea unor politici bugetare, de asigurare a lichidității, a unui salariu minim european, pentru a spori capacitatea sistemelor de sănătate și pentru a oferi ajutor cetățenilor și sectoarelor afectate în mod deosebit. CE a instituit Normele privind ajutoarele de stat şi Iniţiativa pentru investiţii ca reacţie la coronavirus, în valoare de 37 de miliarde EUR, pentru a furniza lichidități întreprinderilor mici și sectorului asistenței medicale. O altă iniţiativă este „Instrumentul de sprijin pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență” (Support mitigating Unemployment Risks in Emergency), care va contribui la păstrarea locurilor de muncă și la ajutorarea familiilor aflate în nevoie. În acest plan sunt incluşi fermierii şi persoanele cele mai defavorizate. Alte miliarde de euro vor merge către sistemele de sănătate ale statelor membre. Echipamente medicale precum ventilatoare, echipamente individuale de protecție, medicamente și produse de laborator au fost achiziționate prin intermediul programului rescEU, pentru a sprijini serviciile naționale de sănătate în timpul pandemiei. Ursula von der Leyen a mai subliniat că vor fi consolidate eforturile UE în domeniul sănătăţii şi că va fi înfiinţată o Agenţie UE dedicată cercetării biomedicale.

 

Schimbările climatice şi protecţia mediului reprezintă o preocupare permanentă a Uniunii Europene. CE va lua măsuri pentru a stimula utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară, mai curată, pentru refacerea biodiversităţii şi reducerii poluării, ca urmare a adoptării Pactului Verde European. Conform acestuia, obiectivul CE este reducerea emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030, faţă de 1990. China este un partener important în problemele de mediu, a spus Preşedinta Ursula vond der Leyen în discursul său la Parlamentul European, dar aceasta nu înseamnă că încălcările drepturilor omului nu se vor afla în atenţia UE. Ea a îndemnat statele membre să aibă o atitudine mai curajoasă si mai promptă față de derapajele de la respectarea drepturilor omului în întreaga lume. Parlamentara García Pérez din Spania a atras atenţia asupra copiilor defavorizaţi, reamintind că „oamenii sunt parte integrantă a acesteu tranziții, astfel încât avem nevoie de o strategie de combatere a sărăciei, inclusiv a sărăciei în rândul copiilor și introducerea unui salariu minim”, aspect menţionat şi de preşedinta CE.

 

Von der Leyen a solicitat, de asemenea, intensificarea eforturilor de administrare atentă şi cu responsabilitate a migrației, combaterii rasismului şi incitării la ură, respectării drepturilor persoanelor LGBTQI, anunţând şi un plan de acțiune în acest sens. „Migrația reprezintă o provocare europeană și întreaga Europă trebuie să își asume responsabilitatea ce îi revine”, a afirmat ea. Şi mai apoi: „În fiecare an, aproximativ două milioane de persoane și 140.000 de refugiați vin în Europa, ar trebui să putem gestiona acest lucru”.

 

După prezentarea acestui Discurs privind starea Uniunii Europene, susţinut la 16 septembrie de Preşedinta Comisiei Europene, Ramona Avramescu a intrat în dialog cu jurnaliştii din presa locală şi regională, aflaţi on-line, pe marginea acestor teme fierbinţi ale prezentului, a evoluţiilor politice şi economice ale anului 2020, an dominat de criza medicală şi socială provocată de virusul Covid-19. Webinarul organizat de Freedom House a oferit posibilitatea informării publicului din România despre activitatea Comisiei Europene, a planurilor şi măsurilor privind provocările anului istoric 2020, prin intermediul jurnaliştilor.

 

Maria Dobrescu

 

Număr de vizualizări :635


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro