„Avalon”, o nouă revistă!

oct. 30th, 2020 | By | Category: Postcard

Suntem în pandemie, dar mai apar și vești bune. Iată una dintre ele: chiar și în vreme de pandemie, apar reviste. Firește, trebuie să ai tenacitatea, rezistența, ardoarea de a crea pe care le dovedește de ani buni clujeanul Ovidiu Pecican. Aflăm că tocmai ce a lansat o nouă revistă („culturală independentă” scrie pe frontispiciu) care se cheamă ”Avalon”.

AVALON e numele insulei arthuriene din mitologia celtică. „Pentru noi, redactorii noii reviste – spune Ovidiu Pecican -, AVALON e un topos cultural care îi poate aduna pe toți cei ce iubesc fără condiții cultura, arta și, la drept vorbind, viața infuzată spiritual prin lectură, contemplație, reflecție trează. AVALON a fost și numele unei rubrici de comentarii susținute de mine vreme de ani de zile în <<Observator cultural>>. Și mai este, din 2014 încoace, și o mică editură clujeană necomercială, preocupată de apariții de calitate. Acum însă, în veșmântul său cel mai nou, AVALON este o revistă literar-culturală care coagulează câteva energii artistice.”

Revista va apărea din două în două luni și se va dărui gratuit celor dornici să o citească, în principal via internet. Este în curs de facere situl revistei. Până la realizarea lui revista e distribuită prin poșta electronică, dând libertate celor care au primit-o să o dăruiască mai departe oricui s-ar interesa de conținutul ei. În această formă, oricine o va putea lista, dobândind și copia pe suport de hârtie care îi lipsește.

Membrii echipei sunt extraordinari, oameni care muncesc la realizarea unui palat de vise pro bono, fără a fi plătiți în vreun fel. Sunt oameni cu o bogată experiență în domeniu, prieteni vechi alături de care Ovidiu Pecican a trecut prin tot soiul de peripeții culturale de-a lungul timpului. S-au bucurat să se alăture unei utopii: aceea de a oferi gratuit accesul la cultura scrisă de cea ma bună calitate, în vremuri grele – pentru unii chiar de disperare – când, uneori, o speranță valorează mai mult decât o certitudine.

„AVALON – mai spune Ovidiu Pecican – se dorește un manifest al demnității creatorului român confruntat cu vremuri de criză în cultura scrisă și în cultură în general. Vorbim despre luni de zile în care Opera, teatrele, cinematografele au fost <<înghețate>>, timpuri în care, sub impactul utilitarist și pragmatic, ca și sub <<bombardamentul>> noilor media, presa scrisă tradițională a pierdut tiraje și se dizolvă sub ochii noștri. Sunt intervaluri istorice recente în care statul se simte ba degrevat de obligațiile sale culturale față de națiune și de omenire – iertare pentru cuvintele mari, dar aici le este locul! -, fie stăpân discreționar peste ele, numind incompetenți și veleitari în fruntea revistelor și a altor instituții culturale, publicând mai mult propagandă decât cultură autentică, făcând concesii în numele unor interese de jupân sau de gașcă etc. Vrem să fim o publicație independentă, echilibrată, deschisă în toate direcțiile, promotoare a democrației cu respect față de meritocrație și față de altitudinea calitativă.~

Înafara micului său tiraj pe hârtie, distribuit gratuit, prin intermediul Bibliotecii Centrale Universitare clujene, AVALON ajunge la cititorii săi potențiali, deocamdată, prin poșta electronică.

Parte dintre redactorii AVALON se regăsesc și în echipa revistei LA MONGOLU, apărută anul trecut , tot la inițiativa lui Ovidiu Pecican. Acesteia, pandemia i-a încetinit ritmul și i-a decis regândirea ritmicității. Va apărea, probabil, o dată sau de două ori pe an într-un format îmbogățit, mai mare.

Ovidiu Pecican mai declară: „Ca ins aparținând unei generații care a prins cotitura istorică din 1989 și întreaga bâjbâială de după, doresc, alături de colegele și colegii mei, să contribui la filtrarea valorilor culturii noastre, mediind apropierea dintre vocile distincte sau în curs de formare ale vieții noastre creatoare puse sub semnul muzelor și a zeiței Athena, mama înțelepciunii antice din Hellada. De-ar ajunge AVALON la cititorii care o așteaptă sau care, fără să fi știut de ea, o căutau în peisaj fără să o zărească, ar fi minunat!” // transmite redacția AVALON.

 

 

Număr de vizualizări :1794


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro