”Piatră-foarfecă-hârtie” și legile lui Murphy

sept. 25th, 2020 | By | Category: Postcard

„M de la Murphy” este un  performance ingenios al proiectului 9G de la naționalul bucureștean. O satiră energică și captivantă, concepută de Andrea Gavriliu, „M de la Murphy” este un spectacol care săgetează cu umor cele mai acute probleme ale contemporaneității, folosind un pretext generos: legile lui Murphy. Opt actori-dansatori electrizează Sala Amfiteatru de pe terasa Teatrului Național din București într-un colaj muzical care trece prin ritmuri arăbești, muzică de operă sau, în cadrul unei scene dezinhibate, printr-o melodie a Margaretei Pâslaru. Ilustrația muzicală, creată de Andrea Gavriliu, conturează o poveste cu tâlc și ironie, o atitudine atât de potrivită contextului global actual și, mai ales, atât de potrivită revenirii la teatru.

Fiecare secvență are un punct culminant, fiecare dintre performeri are un moment personal, cel mai elaborat fiind al Flaviei Giurgiu, o scenă în care își dansează și dublează gândurile proiectate pe ecranul și difuzoarele amfiteatrului, o interpretare care ne-a amintit de tehnicile folosite în piesele regizate de Radu Afrim. La autenticitatea reprezentației a contribuit, ca un sufleur pașnic și neinvitat, zumzetul străzii, vuietul sensului giratoriu de la Universitate a stimulat apropierea publicului de scenă. Vântul a crescut gradul de dificultate al momentului în care actorii jonglau cu pungi de plastic, expunând cu propriile trupuri o imagine a oceanelor contaminate de urme ireversibile ale umanității.

 

Stiluri de muzică și dans se întrepătrund natural timp de o oră în care mintea se lasă condusă spre asocieri tot mai variate, revenind, apoi, surprinzător, la câte una din legile atribuite inginerului Murphy. Un alt leitmotiv al spectacolului este jocul piatră-foarfecă-hârtie, inserat constant pentru a ne da seama că, de fapt, multe din problemele pe care ni le facem sunt niște copilării, de altfel. conform uneia din celebrele dictoane ale lui Murphy: ”Viața este ceea ce se petrece în timp ce ne facem alte planuri”.

 

Confruntarea unui street dancer cu o balerină a reprezentat o altă scenă specifică întregii desfășurării a reprezentației: deși un moment de natură clasică, întâlnit si în alte spectacole de gen sau în cinematografie, cei doi actori au rămas la înălțime, îmbinând virtuozitatea cu umorul, coborându-ne, pe unii dintre noi, în melancolia visurilor din copilărie.

 

Alexandru Chindriș, Eva Danciu, Roxana Fânață, Mariana Gavriciuc, Pedro Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea și Tavi Voina, coregrafiați într-un concept de Andrea Gavriliu, au adus un aer proaspăt și o abordare inteligentă, cu o energie revoltătoare, a fatalității dintotdeauna și, mai ales, de azi.  O oră care te încarcă și reîncarcă, validând, iarăși, succesul proiectului 9G de la Teatrul Național din București.

 

Tudor VOICU

 

Foto: tnb.ro

***

M de la Murphy

Concept: Andrea Gavriliu

Coregrafie: Andrea Gavriliu

Ilustrație muzicală: Andrea Gavriliu

Scenografie: Alexandru Petre

Light design: Cristian Simon

Durata: 1 h / Pauză: Nu

Producție realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava în cadrul programului 9G la TNB.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 12 ani.

 

 

Număr de vizualizări :768


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro