Nolwenn Guiziou și Ana Agopian, traineri ai LIM | LESS IS MORE

sept. 2nd, 2020 | By | Category: Postcard

Prima ediție a rezidenței LIM | Less is More –creative pre-writing din România se va desfășura în perioada 18 – 23 octombrie 2020 și le va avea ca traineri pe Nolwenn Guiziou (consultant de scenarii, Franța) și Ana Agopian (scenarist, România).

LIM|Less is More: Creative Pre-writing se adresează tuturor cineaștilor români aflați la primul sau al doilea lung metraj sau a căror filmografie cuprinde unul sau mai multe scurt metraje, cât și artiștilor din alte domenii, scriitorilor sau jurnaliștilor pasionați de dezvoltarea și scrierea unui scenariu. Faza de alegere a subiectului este una vitală. Astfel, rezidența de creație LIM|Less is More: Creative Pre-writing își propune să ofere un cadru necesar pentru testarea ideilor, la finalul celor 5 zile de lucru intensiv, participanții având 3 idei structurate, clare și solide pentru un viitor film, realizabil în limitările unui buget foarte mic. Workshop-ul va fi susținut în limba engleză. Locul în care se va desfășura (într-o locație izolată, mergând pe tipicul workshop-urilor LIM, care sunt organizate în zone și spații cât mai rupte  de agitația urbană) urmează să fie stabilit, în funcție de evoluția situației actuale din România în raport cu Pandemia COVID-19, care poate duce și la implementarea workshop-ului în varianta online.

Cei 12 participanți, selectați în urma înscrierilor, vor lucra alături de două specialiste în domeniu, care vor aplica metodologia atent studiată a profesioniștilor de la Le Groupe Ouest (scenariști și consultanți) – inițiatorii acestui tip de workshop, unic în Europa.  Tehnicile de “pre-writing” folosite de trainerii rezidenței își propun să îi sprijine pe participanți în procesul inițial de cercetare, explorare și generare de noi idei, oferind posibilitatea unei explorări infinite de baze de pornire pentru un proiect de film de lung metraj.  LIM|Less is More: Creative Pre-writing oferă o experiență rară, prin modul unic de abordare al începutului unui proces de dezvoltare de scenarii de lung metraj. Prin teorie și exerciții practice, rezidența îi ajută pe participanți să își întărească ideile și direcțiile de interes legate de posibilul subiect ales pentru viitorul film.

Născută în 1977, în Bretania, cu un Master în Modern French and English Litterature (Universitatea Western Brittany, Brest, și Universitatea Wales, Swansea), Nolwenn Guiziou a studiat, de asemenea, și scenografia și construcția de decor la Larkin Art School (Dublin). In 2004, în Dublin, a pus bazele companiei de teatru de stradă The Pirate Puppet Company, alături de care a călătorit într-o lungă serie de turnee în Irlanda, Anglia, Spania sau Portugalia. In 2018 a scris și a regizat propriul serial de televiziune, An Dorioù, un proiect care utilizează tehnica stop motion. A realizat un scurt metraj folosind tehnica stereoscopică 3D, TxanTxangorri, creat cu actori și marionete, iar în prezent dezvoltă Birds of a feather, un film de lung metraj în aceeași tehnică. A început colaborarea cu Le Groupe Ouest în 2014 și, datorită experienței sale variate în materiate de arte creative și performative, Nolwenn este unul dintre consultanții LGO concentrați și dedicați, în special, workshop-urilor de pre-writing, implementate cu succes în multe țări din Europa.

Ana Agopian a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București (UNATC) și European College of Liberal Arts (ECLA), Berlin. Din 2018 este Doctor în Filologie în cadrul Universității București. Ana a semnat, alături de Iulia Rugină și Oana Răsuceanu, mai multe scenarii de scurt și mediu metraj (printre care Bună Cristina! Pa Cristina!, Captivi de Crăciun, Să mori de dragoste rănită, Skugos) și trei lung metraje – Love Building (2013), Alt Love Building (2014) și Breaking News (2017). Cel mai recent lung metraj semnat de Ana, Breaking News, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary (Competiție Oficială)  și a fost recompensat cu o Mențiune Specială a Juriului pentru actrița Voica Oltean. Scurtmetrajul E.T a fost aici reprezintă debutul ei în regia de film. În calitate de scenarist a colaborat, de asemenea, cu Media Pro Pictures și HBO România. În prezent susține cursuri și workshop-uri de scenaristică (pentru amatori și profesioniști deopotrivă), iar din 2009 predă scenaristică în cadrul UNATC, în prezent fiind lector universitar.

Cei interesați să aplice la prima ediție a rezidenței LIM|Less is More: Creative Pre-writing trebuie să trimită următorul set de materiale: 

  • Scrisoare de intenție (1 pagină, în limba engleză)
  • Descrierea unui potential subiect / premisă pentru un film de lung metraj cu buget limitat (1 pagină, în limba engleză)
  • CV  sau Biografie
  • Link către minim 1 film reprezentativ (scurt sau lung metraj) sau un scenariu de scurt sau lung metraj

Materialele vor fi trimise pe adresa de email info@controln.ro, până la data de 20 septembrie 2020

LIM|Less is More: Creative Pre-writing este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM|Less is More: Creative Pre-writing este inițiat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat alături de Asociația Culturală Control N (România) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România) prin platforma unlimited.tiff.ro.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Mai multe detalii despre acest proiect și alte proiecte ale Asociației Culturale Control N pot fi aflate la numărul de telefon 0722 678 496 sau pe site-urile și paginile de Facebook ale organizatorilor.

www.controln.ro

http://www.groupeouestdeveloppement.com/

https://lim-lessismore.eu/

 

https://www.facebook.com/pg/controlN  // anunță Asociația Culturală Control N.

 

Număr de vizualizări :403


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro