„Homo faber, femina faber”, expoziția de toamnă de la Aluniș Art Center

sept. 11th, 2020 | By | Category: Postcard

Vineri, 18 septembrie 2020, ora 18, la Aluniș Art Center (Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău) are loc vernisajul expoziției de pictură „Homo faber, femina faber”. Cea de-a treia expoziție de artă contemporană de la Aluniș Art Center îi are protagoniști pe Maia Ștefana Oprea și pe Samir Mihail Văncică, un cuplu de artiști care expun pentru prima dată împreună, deși formează o familie de ani buni. Curatoriată de Ana-Daniela Sultana-Cipariu, expoziția „Homo faber, femina faber” face parte din programul artistic conceput de inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Aluniș Art Center, Iulia Gabriela Sîrbu, și poate fi vizitată în perioada 18 septembrie – 18 noiembrie 2020.

Când la începutul acestui an a fost decretată stare de urgență și numeroși locuitori ai orașelor au fost nevoiți să-și petreacă majoritatea timpului în apartamente de bloc, înconjurați de aparate și device-uri, dar fără posibilitatea de a se plimba măcar prin parcuri, Maia Ștefana Oprea și Samir Mihail Văncică locuiau deja de aproape un an, alături de cele două fiice, în casa de la țară, înconjurați de natură.

Pe viitor, cei doi au în plan construirea unei locuințe ecologice și sustenabile, care să găzduiască atât propria lor familie, cât și o serie de rezidențe artistice.

Expoziția „Homo faber, femina faber” aduce în atenția publicului lucrări de pictură mai vechi semnate de Maia Ștefana Oprea și de Samir Mihail Văncică, dar care sunt prezentate în premieră cu această ocazie, fiind până acum excluse procesului de selecție al diferitelor instituții și galerii de artă unde cei doi au expus până acum.

„Dacă pe tot parcursul său artistic Maia Ștefana Oprea a mizat pe diferite formule de reîntoarcere la natură, odată cu stabilirea reședinței sale permanente în mediul rural, ea a intrat într-o nouă etapă de creație și de viață, în care experimentează pe de o parte cu pigmenți naturali și materiale reciclate în practica sa artistică, pe de altă parte cu permacultură în activitățile sale horticole. În tandem, Samir Mihail Văncică, a cărui pictură axată pe portretistică face trimiteri la iconografia religioasă, a urmat recent cursurile Școlii de la Bunești, unde a deprins meșteșuguri practice în vederea construirii unei structuri arhitecturale autonome, ecologice și sustenabile, folosind doar elemente naturale.” (Ana-Daniela Sultana-Cipariu)

Aluniș Art Center este un spațiu de creație multidisciplinar, din al cărui program artistic fac parte: concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente.

În weekend-ul 3 – 4 octombrie 2020 Aluniș Art Center, asociație non profit dedicată revigorării tradițiilor și promovării Munților Buzăului prin artă și cultură, organizează prima acțiune de ecologizare a Văii Buzăului.

Număr de vizualizări :596


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro