Gala Premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România

sept. 24th, 2020 | By | Category: Eveniment

Joi, în deschiderea oficială a ediției cu numărul IX a Festivalului Strada de C`Arte, în Aula Bibliotecii Universitare ”Carol I” din București a avut loc Gala Premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România pentru anul 2018. Diploma de Excelență a fost acordată dlui. prof. univ. dr. ing. Dan Șchiopu, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, pentru întreaga activitate științifică și academică, precum și pentru împlinirea vârstei de 90 de ani.

 

Academia Oamenilor de Știință din România este continuatorul și unicul legatar al Academiei de Științe din România care a funcționat în perioada 1935-1948 și al Asociației Oamenilor de Știință din România, înființată prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1012 din 30 mai 1956. În prezent, conducerea Academiei are următoarea componență: Adrian Badea, președinte; Doina Banciu, vicepreședinte; Delion Doru-Sabin, vicepreședinte; Andea Petru, secretar științific.

Premii:

Secțiunea științe matematice

Premiul ”Dimitrie Pompeiu” a mers la Constantin P. Niculescu și Lars-Erik Persson pentru cartea ”Convex Functions and Their Applications”, CMS Books in Mathematics vol. 23, XVII + 415 pp, Springer International Publishing AG, 2018.

 

Secțiunea Științe Fizice

Premiul ”Șerban Țițeica”: Dumitru Mihalache, Virgil Băran, Bogdan Constantinescu, Onuc Cozar, Dan Dascălu, Alexandru I. Nicolin, Aureliu Săndulescu, pentru lucrarea ”The Founders of Modern Physics in Romania as Seen from the Archive of Revue Roumanie de Physique”, publicată în Romanian Journal of Physics, vol. 63, 113, la Editura Academiei Române, București, 2018.

 

Secțiunea Științe Tehnice

Premiul ”Hermann Oberth” a fost acordat lui Tudor Deaconescu pentru cartea ”Pneumatică aplicată”, Editura Lux Libris, Brașov, 2018.

Premiul ”Martin Bercovici” a fost acordat lui Mircea Ignat pentru cartea ”Initiation into the Scientific Research”, Editura Electra, București, 2018.

Premiul ”Gogu Constantinescu” a fost oferit lui Radu Cornescu pentru cartea ”Arh. Victor Ștephănescu între stilul nțional și modernism”, Editura ”Andrei Șaguna”, București, 2018.

 

Secțiunea Științe Economice, Juridice, Sociologie

Premiul ”Anghel Rugină” a fost acordat Alinei Mihaela Dima (editor) pentru cartea ”Doing Business in Europe: Economic Integration Processes, Policies and the Business Enviroment”, Springer International Publishing AG, 2018.

Premiul ”Tudor Popescu” a mers către Verginia Vedinaș pentru cartea ”Tratat teoretic și practic de drept administrativ, vol. I-II”, Editura Universul Juridic, București, 2018.

 

Secțiunea Filosofie, Teologie și Psihologie

Premiul ”Constantin Noica” a fost primit de către Adrian Gorun pentru cartea ”Pedagogie și doctrine pedagogice”, Editura Universitaria, Craiova, 2018.

 

Secțiunea Științe Istorice și Arheologice

Premiul ”Gheorghe Buzatu” pentru anul 2018 le-a revenit lui Valeriu Avram și Marius-Adrian Nicoară, pentru cartea ”În zbor, spre Marea Unire”, Editura Alpha MDN, Buzău, 2018.

Premiul ”Grigore Gafencu” i-a fost acordat lui Iulian Rusanovschi pentru cartea ”Războiul monumentelor. Soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria din perioada 1918-1944”, Editura Cu Drag, Chișinău, 2018.

Premiul ”Dimitrie Cantemir” a fost primit de Ioan Vlad pentru cartea ”Brașovul și Marea Unire”, vol. I-III, Editura Pastel, Brașov, 2018.

Premiul ”Andrei Oțetea” le-a fost acordat lui Ioan Cristescu, Mireille Rădoi și Adinei Berciu Drăghicescu pentru volumul ”Eroinele României Mari. Destine din linia întâi”, apărut la Editura Muzeului Național al Literaturii Române, în 2018.

Premiul ”Aurelian Sacerdoțeanu” i-a revenit lui Laurențiu-Ștefan Szemkovics pentru cartea ”Documente de la Constantin Brâncoveanu referitoare la Mănăstirea Brâncoveni și la localități din județele Olt și Romanați (1688-1713)”, apărută la Editura Episcopiei Slatinei și Romanaților, Slatina, 2018.

 

Secțiunea Știința și Tehnologia Informației

Premiul ”Ștefan Odobleja” le-a fost acordat editoarei Ruby Srivastava pentru cartea ”Recent Development in Optoelectronic Devices” și Andreei Rodica Sterian pentru capitolul ”Nonlinear Dynamics in Optoelectronic Structures with Quantum Well”, Editura InterchOpen, 2018.

 

Secțiunea Științe Militare

Premiul ”Mareșal Constantin Prezan” le-a revenit lui Florian Tucă, Cristache Gheorghe și Eugen Siteanu pentru cartea Monumente și însemne memoriale dedicate eroilor români din Marele Război de Reîntregire Națională”, Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, București, 2018.

Premiul ”Valentin Arsenie” a fost acordat lui Gheorghe Boaru și Iulian Marius Iorga pentru cartea ”Securitatea sistemelor informaționale militare”, Editura Universității de Apărare Națională ”Carol I”, București, 2018.

 

Număr de vizualizări :807


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro