”Focuri stinse”, de Constantin Pădureanu

sept. 16th, 2020 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Betta, din Bucureşti, a apărut volumul de versuri “Focuri stinse”, de Constantin Pădureanu.

Autorul craiovean a absolvit Facultatea de Jurnalism și a fost coleg cu  Aurelian Titu Dumitrescu și Radu Vida. Pe 18 februarie 1977 a publicat articolul ”Maistrul Constantin Gachi” în ziarul ” Înainte” din Craiova. În timpul facultății a frecventat cenaclurile literare, celebre în epocă, și a publicat: articole, însemnări, reportaje, povestiri și  interviuri în ziarele naționale și revistele literare.  A citit proză în cenaclul ” Ramuri”, condus de Marin Sorescu, și a fost prezentat de Gabriel Chifu. A debutat în revista ” Ramuri”, nr.7 din 15 iulie 1986, cu povestirea ”Fântâna”și a fost ajutat de Mircea Ciobanu să debuteze, în 1986, în culegerea de Proză scurtă a tinerilor scriitori. Debut ‘86 la Editura Cartea Românească. A scris şi publicat 19  volume de povestiri şi nuvele, romane, versuri, interviuri, teatru  şi însemnări de călătorie din Israel şi Grecia (Muntele Athos).

A lucrat ca redactor principal la ziarul „Înainte” Craiova şi la săptămânalul naţional „Pădurea Noastră”, corespondent la „Tineretul liber” şi”Curierul Naţional” şi, în prezent, redactor-şef la revista „Noul Literator”. Este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Asociației Culturale de Prietenie România-Israel, membru al Asociației Ziariștilor și Editorilor Creștini, membru fondator al Societății Scriitorilor Olteni, președinte al Asociației Culturale ”Noul Literator” Craiova, membru al Clubului Dramaturgilor și al SpectActorilor Craioveni.

A fost inclus în antologii şi a fost tradus în limbile franceză, germană, spaniolă şi engleză. A obţinut diplome de excelenţă  şi premii naţionale şi internaţionale.

Acad. Liviu PENDEFUNDA: „(…) Poetul procedează… la o desacralizare a limbajului poetic, dar şi a lumii pe care o evocă… Ludicul şi parodia, defalcarea între formele diferite de cultură, inserţia fascinantă a stilurilor si tradiţiilor din trecut, naraţiuni ce pun sub semnul întrebării concepte tradiţionale,… comentarii analitice referitoare la politica actuală cu rezonanţe asupra vieţii sătenilor(…)”

Geo VASILE: „(…) Poezia lui Constantin Pădureanu reușește să fie o poezie-povestire, un repertoriu de scene și scenarii,… bazat pe fapte esenţiale şi cât e cu putinţă de clare, simple şi obiective, în opoziţie cu poezia abstractă a surrealiștilor, oniricilor sau ermeticilor noștri… limbaj amprentat de naturaleţe, asemănător celui lansat în poezia italiană de Cesare Pavese. (…)”

Mihai ANTONESCU: „(…) Ceva lăuntric ne îndeamnă să credem că scriitorul Constantin Pădureanu şi-a ales loc de popas şi vremelnică hodină în căuşul unei metafore absolut extraordinare, cum ar fi ideea de nemoarte într-un grai nepereche şi fără stingere cu adevărat vreodată (…)”

Florentin POPESCU: „(…) dl. Constantin Pădureanu…a avut-are în vedere… scoaterea în evidenţă a unor fapte, elemente, întâmplări… din zona Olteniei natale dintr-un anume loc al acestei părţi de Românie: Rudarii Olteniei… spaţiu de nesecate şi pline de umor subiecte, pe care le traspune liric într-un soi de „povestioare”ce te cuceresc din capul locului („)

 

Număr de vizualizări :1108


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro