Expoziția ”De la Gange la Golești”

sept. 11th, 2020 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, ora 16:30, va avea loc la Muzeul Goleşti vernisajul expoziției de cultură și civilizaţie indiană, intitulată ”De la Gange la Golești”.  Expoziția îşi propune să aducă în faţa publicului nostru un fragment din cultura tradițională indiană, prin expunerea unor obiecte de vestimentație, podoabe şi tapiserii din acest spațiu cultural.

Un loc central în expoziția noastră îl ocupă sariurile, obiect de vestimentație feminină despre care specialistul în civilizatie indiană Carmen Cotovanu Pesantes spunea: „Misterul sariului stă în faptul că, indiferent de spațiu, de vârstă, statut social sau de stilul în care este purtat, conferă sexului frumos o graţie şi o senzualitate aparte pe care nici un alt veşmânt nu le poate oferi. El protejează femeia indiană de razele toride ale soarelui, de vântul uscat al deşertului, de ploaia deasă, de privirile ascuțite ale curioşilor. De el se leagă nenumărate mituri, legende, povești și basme populare. Sariul este amplu evidenţiat în cele mai vechi opere de artă ale Indiei.”

 

Obiectele expuse fac parte din colecțiile personale ale: sanscritologului Florina Dobre Brat, criticului de artă Pavel Şuşară şi pictoriței Dalina Bădescu. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană ”Pavel Şuşară”.

Număr de vizualizări :578


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro