spot_img

Alessandro Bertante şi „Lumea nouă” în revista „Orizonturi culturale italo-române”

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.

”În numărul din septembrie care inaugurează noua stagiune a revistei, scriitorul Alessandro Bertante ne deschide o perspectivă spre „lumea nouă”, a sa şi a noastră, a tuturor, aşa cum a imaginat-o în trilogia Il nuovo mondo (Lumea nouă), ale cărei prime două capitole sunt Nina dei lupi (Nina lupilor) și Pietra nera (Piatra neagră), ambele publicate la editura Nottetempo. Interviul este realizat de Irina Francesconi Ţurcanu.

„Nina e speranța, e lumea nouă – ne spune Alessandro Bertante. E speranța într-o relație diferită cu lumea, e omul redevenit parte organică a unui context natural, încetând de a mai fi prădătorul care este acum. Capitalismul prădător, la care suntem cu toții complici – și nu o spun cu răutate –, nu poate merge înainte la infinit. Un sistem de productivitate care se bazează pe producție e nesustenabil, precum am putut observa acum cu COVID-19: a fost suficient să ne oprim cu toții pentru două luni pentru ca cerul peste Milano să redevină de o culoare pe care nu o mai văzusem de prin anii ’70. Un sistem social care se bazează pe acest lucru nu e compatibil cu planeta. Nina reprezintă un viitor diferit în care omul se întoarce la a face parte dintr-un context natural, încetând de a mai fi un prădător. De fapt, toate miturile despre care se povestește în roman sunt mituri naturale care se referă la raportul dintre om și natură, un raport care se desfășoară printr-un limbaj magic și care dă viață unui dialog mutual”.

Ediţia română propune următoarele pagini: „Il nuovo mondo” (Lumea nouă) în viziunea lui Alessandro Bertante (interviu realizat şi tradus de Irina Francesconi Ţurcanu); Instantanee din „anii Baratta” la Festivalul de Film de la Veneția (pagină îngrijită de Ioana Eliad cu fotografii din arhiva fotografică Matteo Chinellato);  Avanpremieră. „Dante. Romanul vieţii” de Marco Santagata (Smaranda Bratu Elian); „Domnița valahă”: un roman dedicat principesei Elena Ghica (recenzie de Mirela-Ioana Dorcescu); Elisabetta Sirani, fondatoarea primei Academii de Desen pentru femei (Irina Niculescu); Francesco Griselini, „Descoperirea Banatului Timișoarei”, o nouă ediţie (Cornel Seracin); Revista „Italica Wratislaviensia” vol. 10: „Donne del/nel teatro italiano” (recenzie de Elena Pîrvu); Mariano Bàino, poeta ludens sau ironia destructurantă (prezentare şi traducere de George Popescu); „Sindromul Afganistanului”: Svetlana Aleksievici, „Soldații de zinc” (Mioara Bahna); „Clipa când căutai pulpa vârtoasă a golului”. Versuri de Lorenzo Spurio (traducere de Geo Vasile); Noi semnalări în Biblioteca Orizonturi, cu lucrări edite şi inedite; „Biblioteca Orizonturi Istorie”: invitaţie pentru secţiunea de specialitate.

Ediţia italiană prezintă pagini precum: «Il nuovo mondo», nella visione di Alessandro Bertante (interviu realizat de Irina Francesconi Ţurcanu); Scatti dagli «anni Baratta» alla Mostra del Cinema di Venezia (pagină îngrijită de Ioana Eliad cu fotografii din arhiva fotografică Matteo Chinellato); Due fisici di fronte al mistero cosmico dantesco (Smaranda Bratu Elian); «Non sono sessista, ma…». In dialogo con Lorenzo Gasparrini (interviu realizat de Giusy Capone); Il mito della pittrice Elisabetta Sirani. Un’artista da conoscere (Irina Niculescu); Inedito. «Non si può evadere dalla nostra storia» di Adrian Cioroianu (II) (traducere de Ida Libera Valicenti); Inedito. Da «Sessualità e società» di Andrei Oișteanu (IV) (traducere de Valentina Elia); Rivista «Italica Wratislaviensia» vol. 10: «Donne del/nel teatro italiano» (recenzie de Elena Pîrvu); Nuove segnalazioni in «Biblioteca Orizzonti», editi e inediti in traduzione; «Biblioteca Orizzonti Storia»: un invito per la nostra nuova sezione.

Numărul 9/septembrie 2020 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”, îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

 

Tuturor, lectură plăcută şi multă sănătate!

Afrodita Carmen Cionchin, director”

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508