Alessandro Bertante şi „Lumea nouă” în revista „Orizonturi culturale italo-române”

sept. 10th, 2020 | By | Category: Postcard

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.

”În numărul din septembrie care inaugurează noua stagiune a revistei, scriitorul Alessandro Bertante ne deschide o perspectivă spre „lumea nouă”, a sa şi a noastră, a tuturor, aşa cum a imaginat-o în trilogia Il nuovo mondo (Lumea nouă), ale cărei prime două capitole sunt Nina dei lupi (Nina lupilor) și Pietra nera (Piatra neagră), ambele publicate la editura Nottetempo. Interviul este realizat de Irina Francesconi Ţurcanu.

„Nina e speranța, e lumea nouă – ne spune Alessandro Bertante. E speranța într-o relație diferită cu lumea, e omul redevenit parte organică a unui context natural, încetând de a mai fi prădătorul care este acum. Capitalismul prădător, la care suntem cu toții complici – și nu o spun cu răutate –, nu poate merge înainte la infinit. Un sistem de productivitate care se bazează pe producție e nesustenabil, precum am putut observa acum cu COVID-19: a fost suficient să ne oprim cu toții pentru două luni pentru ca cerul peste Milano să redevină de o culoare pe care nu o mai văzusem de prin anii ’70. Un sistem social care se bazează pe acest lucru nu e compatibil cu planeta. Nina reprezintă un viitor diferit în care omul se întoarce la a face parte dintr-un context natural, încetând de a mai fi un prădător. De fapt, toate miturile despre care se povestește în roman sunt mituri naturale care se referă la raportul dintre om și natură, un raport care se desfășoară printr-un limbaj magic și care dă viață unui dialog mutual”.

Ediţia română propune următoarele pagini: „Il nuovo mondo” (Lumea nouă) în viziunea lui Alessandro Bertante (interviu realizat şi tradus de Irina Francesconi Ţurcanu); Instantanee din „anii Baratta” la Festivalul de Film de la Veneția (pagină îngrijită de Ioana Eliad cu fotografii din arhiva fotografică Matteo Chinellato);  Avanpremieră. „Dante. Romanul vieţii” de Marco Santagata (Smaranda Bratu Elian); „Domnița valahă”: un roman dedicat principesei Elena Ghica (recenzie de Mirela-Ioana Dorcescu); Elisabetta Sirani, fondatoarea primei Academii de Desen pentru femei (Irina Niculescu); Francesco Griselini, „Descoperirea Banatului Timișoarei”, o nouă ediţie (Cornel Seracin); Revista „Italica Wratislaviensia” vol. 10: „Donne del/nel teatro italiano” (recenzie de Elena Pîrvu); Mariano Bàino, poeta ludens sau ironia destructurantă (prezentare şi traducere de George Popescu); „Sindromul Afganistanului”: Svetlana Aleksievici, „Soldații de zinc” (Mioara Bahna); „Clipa când căutai pulpa vârtoasă a golului”. Versuri de Lorenzo Spurio (traducere de Geo Vasile); Noi semnalări în Biblioteca Orizonturi, cu lucrări edite şi inedite; „Biblioteca Orizonturi Istorie”: invitaţie pentru secţiunea de specialitate.

Ediţia italiană prezintă pagini precum: «Il nuovo mondo», nella visione di Alessandro Bertante (interviu realizat de Irina Francesconi Ţurcanu); Scatti dagli «anni Baratta» alla Mostra del Cinema di Venezia (pagină îngrijită de Ioana Eliad cu fotografii din arhiva fotografică Matteo Chinellato); Due fisici di fronte al mistero cosmico dantesco (Smaranda Bratu Elian); «Non sono sessista, ma…». In dialogo con Lorenzo Gasparrini (interviu realizat de Giusy Capone); Il mito della pittrice Elisabetta Sirani. Un’artista da conoscere (Irina Niculescu); Inedito. «Non si può evadere dalla nostra storia» di Adrian Cioroianu (II) (traducere de Ida Libera Valicenti); Inedito. Da «Sessualità e società» di Andrei Oișteanu (IV) (traducere de Valentina Elia); Rivista «Italica Wratislaviensia» vol. 10: «Donne del/nel teatro italiano» (recenzie de Elena Pîrvu); Nuove segnalazioni in «Biblioteca Orizzonti», editi e inediti in traduzione; «Biblioteca Orizzonti Storia»: un invito per la nostra nuova sezione.

Numărul 9/septembrie 2020 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”, îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

 

Tuturor, lectură plăcută şi multă sănătate!

Afrodita Carmen Cionchin, director”

 

Număr de vizualizări :414


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro