SECS – Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, cea mai longevivă organizație din România care promovează dreptul la sănătate sexuală și reproductivă încă din 1990, sărbătorește pe 4 septembrie, Ziua Mondială a Sănătății Sexuale și 30 de ani de la înființare. Cu această ocazie, SECS lansează formula de test a primei aplicații mobile gratuite în limba română, care oferă utilizatorilor informații personalizate despre contracepție, sexualitate, sarcină, fertilitate și infecții cu transmitere sexuală. Această aplicație mobilă educativă este creată într-un parteneriat internațional care include organizații din România, Belgia, Bulgaria și Serbia, sub coordonarea Federației Internaționale pentru Planificare Parentală și finațarea MSD for Mothers. În această etapă, aplicația este în testare pentru pregătirea lansării ei pentru public în noiembrie 2020.
Ziua Mondială a Sănătății Sexuale este sărbătorită anual, pe 4 septembrie, în peste 60 de state ale lumii. Anul 2020 este al zecelea an în care această zi este marcată, dar și anul în care SECS aniversează 30 de ani de la înființare, istoria organizației fiind în mare măsură și istoria României în domeniul accesului populației la informații și servicii de sănătate sexuală și reproductivă.
SECS a fost înființată la scurt timp după abrogarea celebrului decret 770 al lui Ceaușescu, care interzicea avorturile. Statisticile arătau că în cei 23 de ani în care femeile nu avuseseră acces nici la metode de contracepție și nici la avort, din cei peste două milioane de copii născuți, peste 100.000 de copii au fost abandonați, iar peste 10.000 de femei au murit în urma avorturilor ilegale. Contextul era dramatic și era nevoie de politici naționale de sănătate publică pentru a respecta românilor un drept garantat prin Constituție – dreptul la sănătate.
Istoria SECS – 30 de ani de reforme și efort susținut
La începutul anului 1990, când spiritul civic românesc se trezea după mai bine de jumătate de secol de dictatură, 30 de medici ginecologi, asistente medicale, biologi, profesori, demografi care se confruntaseră în activitatea lor cu efectul dramatic al inexistenței mijloacelor de contracepție și al interzicerii avortului în România comunistă au decis că este necesar să se asocieze și să înființeze o organizație care să lupte pentru dreptul fiecărui om la sănătate sexuală și reproductivă. Organizația a primit numele SECS – Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, nume pe care îl păstrează și astăzi.
Evoluția ulterioară a subiectului sănătății și educației sexuale a populației din România este strâns legată de eforturile constante ale SECS de a crește în fiecare an accesul populației la servicii de sănătate de calitate și accesibile.
În anii ’90, încă de la începutul înființării sale, SECS a introdus și promovat în România abordări noi care și-au dovedit eficineța în alte țări, toate destinate creșterii accesului unui număr mai mare de oameni la servicii de calitate de sănătatea reproducerii – implicarea și consilierea medicilor de medicină generală, ulterior deveniți medici de familie, în oferirea serviciilor de planificare familială. SECS a devenit partenerul principal al Ministerului Sănătății în iniţierea, implementarea şi monitorizarea Programului Național de Planificare Familială în cadrul procesului de reformă sanitară, a organizat primele Conferințe Naționale de Planificare Familială, a tradus în limba română numeroase texte de referință în domeniu, a legat parteneriate de lungă durată cu organizații internaționale și naționale. A dezvoltat în colaborare cu Ministerul Sănătății primul pachet de formare în domeniul planificării familiale și a instruit furnizorii de planificare familială la nivel național în domeniul consilierii și educației sexuale. Tot în acei ani, SECS a deschis o rețea proprie de cabinete de planificare familială model și a testat programe prin care serviciile de planificare familială deveneau accesibile și în zone rurale.
În anii 2000, organizația a continuat o strânsă colaborare cu organismele internaționale și a obținut pentru România donații importante de contraceptive, într-o perioadă în care bugetul statului român nu finanța aceste cheltuieli. În acest context, SECS a alocat fonduri pentru programe de formare a personalului din cabinetele de planificare familială și programe de informare, educare și promovare a contracepției și a serviciilor de planificare familială. Tot SECS a asigurat aprovizionarea cu contraceptive gratuite a întregii rețele de cabinete de planificare familială a Ministerului Sănătății și a instruit peste 9000 de medici de familie și asistente medicale în domeniul planificării familiale și contracepției. În acești ani, SECS și-a extins activitatea și s-a implicat în campanii de prevenire a HIV/SIDA și campanii de mobilizare socială pe tema cancerului la sân.
În ultimii zece ani, SECS a continuat să extindă rețeaua de medici instruiți în domeniul planificării familiale și cu medicii școlari care vin în contact cu tinerii liceeni care nu au acces la educație pentru sănătate în cadrul programei de învățământ. În paralel, a pornit un amplu demers de promovare a accesului tinerilor la educație sexuală, în contextul în care România se află și astăzi în topul statelor care înregistrează o rată însemnată de sarcini în rândul minorelor.
În prezent, SECS promovează drepturile sexuale și reproductive, ca drepturi ale omului, iar programele SECS se adresează cu precădere tinerilor, comunităților vulnerabile și persoanelor aflate în dificultate și care au un acces scăzut la servicii de sănătate de calitate și accesibile.
Prima aplicație mobilă de planificare familială în limba Română
Chiar și acum, după 30 de ani de eforturi ale organizațiilor non-guvernamentale, accesul tinerilor din România la informații adecvate cu privire la sănătate, sexualitate și reproducere este limitat. Serviciile publice de planificare familială sunt subfinanțate iar contraceptivele au un preț prohibitiv pentru mulți dintre tineri și persoanele aflate în dificultate.
În ultimii doi ani, echipa SECS a fost implicată într-un amplu proiect internațional, „My Body, My Rights!”, alături de organizații din Bulgaria și Serbia, sub coordonarea Federației Internaționale pentru Planificare Parentală – Rețeaua Europeană. În cadrul proiectului este creată o aplicație mobilă gratuită de planificare familială care va deveni disponibilă în limbile română, bulgară, sârbă și engleză. Aplicația va oferi utilizatorilor informații personalizate despre contracepție, sexualitate, relații, sarcină, fertilitate și infecții cu transmitere sexuală. În această perioadă, aplicația este în proces de testare pentru pregătirea lansării ei pentru public în noiembrie 2020.
Proiectul va fi finalizat în 2021 și își propune să contribuie la îmbunătățirea sănătății reproductive a tinerilor, inclusiv a sănătății materne, și să împuternicească tinere din comunitați vulnerabile, în special comunități rome, să devină conștiente de drepturile și repsponsabilitățile lor în contextul planificării familiale și sănătății reproducerii.