Luni, 31 august 2020, de Ziua Limbii Române, între orele 10.00-12.30, candidatul pentru Primăria Sectorului 2 București, dl. Neculai Onțanu, a lansat programul ”Turul statuilor din Sectorul 2”, în cadrul căruia au fost depuse flori la statuile lui Mihai Eminescu (din Parcul Național, ora 10.00), Petre Țuțea (sculptor Vasile Gorduz, ora10:30), Mircea Vulcănescu (ora 10:45, sculptor Valentina Boștină), Mircea Eliade (sculptor Vasile Gorduz, ora 11:05), C.A. Rosetti (ora11:15, sculptor Wladimir Hegel), Nicolae Bălcescu (sculptor Mircea Spătaru, ora 11:30) Adrian Păunescu (Parcul Grădina Icoanei, ora 11:45, sculptor Deac-Bistrița), și I.L.Caragiale (sculptor Constantin Baraschi, ora 12:15). “Sperăm să continuăm, în 2021, de Ziua Limbii Române, decernarea distincțiilor Primăriei Sectorului 2 pentru cadrele didactice care predau limba română în unitățile de învățământ gimnazial și liceal din Sectorul 2, cât și pentru toți elevii din Sectorul 2 care se vor remarca la Olimpiada de limba și literatura română și la concursurile literare. Cu acest tur al statuilor, ne dorim să promovăm, în viitorul apropiat, biografiile și operele scriitorilor români care și-au legat destinul de Sectorul 2. În 2021, dorim, de altfel, să continuăm celebrarea marilor noștri creatori de limbă prin dezvelirea, tot de Ziua Limbii Române, a bustului marelui romancier Marin Preda și a bustului poetului și patriotului unionist Grigore Vieru.”, a declarat dl. Neculai Onțanu.
Dragi locuitori ai limbii române, dragi locuitori ai Sectorului 2,
Astăzi, de Ziua Limbii Române, împreună cu echipa mea, avem bucuria să lansăm programul ”Turul statuilor din Sectorul 2”, în cadrul căruia depunem flori la statuile lui Mihai Eminescu, Petre Țuțea, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, C.A. Rosetti, Nicolae Bălcescu, Adrian Păunescu și I.L.Caragiale, scriitori și gânditori care au dat unicitate, expresivitate și strălucire limbii române.
Încă din anul 2014, am realizat de Ziua Limbii Române, colocvii și programe culturale și literare care au pus în evidență rolul esențial al limbii române, într-o lume globalizată și multiculturală. Invitaţii acestor colocvii, precum academicienii Eugen Simion și Răzvan Theodorescu, universitarii Ioan Cristescu și Paul Cernat sau scriitorul Dan Mircea Cipariu, au adus argumente asupra faptului că Limba Română este un element esențial al identității noastre naționale. Fără limba română, am fi doar o populație de consumatori și nu o națiune în concertul european.
Sperăm să continuăm, în 2021, de Ziua Limbii Române, decernarea distincțiilor Primăriei Sectorului 2 pentru cadrele didactice care predau limba română în unitățile de învățământ gimnazial și liceal din Sectorul 2, cât și pentru toți elevii din Sectorul 2 care se vor remarca la Olimpiada de limba și literatura română și la concursurile literare.
Cu acest tur al statuilor, ne dorim să promovăm, în viitorul apropiat, biografiile și operele scriitorilor români care și-au legat destinul de Sectorul 2. În 2021, dorim, de altfel, să continuăm celebrarea marilor noștri creatori de limbă prin dezvelirea, tot de Ziua Limbii Române, a bustului marelui romancier Marin Preda și a bustului poetului și patriotului unionist Grigore Vieru.
Încheiem cu aceste versuri scrise de Grigore Vieru pentru copii:
”În al limbilor tezaur
Pururea o să rămână
Limba doinelor de aur,
Limba noastră cea română.”
Neculai Onțanu
Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august ca urmare a unei inițiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. „Ziua Limbii Române“ a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“ pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de frontiere.