spot_img

Emisiunea de mărci poștale „Delta Dunării. Lebede”

Romfilatelia propune colecționarilor o nouă tematică dedicată Patrimoniului UNESCO, dar și aniversării a 30 de ani de la înființarea Rezervației Biosferei Delta Dunării, prin emisiunea de mărci poștale „Delta Dunării. Lebede”, care va intra în circulație marți, 1 septembrie 2020.

Fluviul Dunărea, după un parcurs de 2.850 km prin Europa, își încheie drumul prin vărsarea apelor sale în Marea Neagră, prin cea mai bine conservată deltă și cea de-a doua ca mărime din Europa – Delta Dunării. Ceea ce o face deosebită este abundența de specii de floră și faună care pot fi întâlnite tot timpul anului, dar și numeroasele tipuri de habitate naturale specifice zonelor umede costiere, care oferă vizitatorilor peisaje deosebite.

 

Valoarea universală a Deltei Dunării și a zonelor adiacente a fost recunoscută prin declararea lor ca rezervație a biosferei și includerea în rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei (1990), în cadrul Programului „OMUL ȘI BIOSFERA” (MAB), lansat de UNESCO. Caracterul universal al Deltei Dunării a fost recunoscut și prin includerea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural, în decembrie 1991, situl nr. 588/1991. Valoarea patrimoniului natural și eficiența planului de management ecologic aplicat în teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării au fost recunoscute prin acordarea în anul 2000 a Diplomei Europei pentru Arii Protejate (reînnoită succesiv în 2005 și 2010).

 

Printre cele peste 300 de specii de păsări care vizitează sau populează permanent delta întâlnim și Lebăda de varăCygnus olor (Gmelin, 1789), ilustrată în diverse ipostaze, pe cele patru timbre ale emisiunii, cu valorile nominale de 3,30 lei, 5 lei, 8,50 lei și 10,50 lei. Specia este denumită popular lebăda cucuiată și are un areal de răspândire sud-palearctic fragmentat, constituit din câteva segmente majore: Irlanda și Marea Britanie, Europa central-vestică, zona Mării Baltice, zona Mării Negre, zona Mării Caspice, Asia central-vestică, China și ținutul Ussuri (Rusia și China), având în cadrul acestor teritorii o distribuție punctiformă cu nuclee restrânse de cuibărit.

În România este răspândită în Delta Dunării și complexul lagunar Razelm-Sinoe, unde se află majoritatea populației cuibăritoare din țara noastră, precum și alte câteva zone umede din restul Dobrogei, estul Munteniei și zone din Moldova. Ca habitat preferă lacurile întinse, eutrofe, cu stufăriș abundent și alte plante palustre, dar care au în același timp și suprafețe întinse de apă liberă.

Este o specie sedentar-migratoare și oaspete de iarnă. În iernile blânde, probabil că majoritatea exemplarelor din deltă sunt sedentare, în timp ce în iernile aspre, ele se deplasează spre sud, începând cu luna noiembrie, locul lor fiind luat de exemplare ce provin din ținuturi situate la nord de Marea Neagră.

Lebăda cucuiată sau lebăda de vară are o greutate 9-13 kg, iar masculul este mai mare decât femela. Se hrănește cu plante acvatice și într-un procent mic cu nevertebrate acvatice. Alege locul de cuibărit în martie-aprilie. Cuibul mare este construit din vegetație palustră (papură, trestie), noroi și este căptușit cu fulgi. O pereche poate să clocească 5 -12 ouă, dar frecvent ponta conține numai 5 – 7 ouă cenușii sau verde-pal. Când femela clocește masculul o păzește. Incubația durează 36 – 38 de zile. Puii sunt acoperiți cu puf cenușiu și rămân în cuib o singură zi. În timp ce femela clocește încă, masculul îngrijește puii eclozați. După vârsta de 60 de zile puii pot zbura. Sunt păsări teritoriale și agresive. În captivitate pot trăi 30-40 de ani. Conform datelor din literatura românească, în Delta Dunării și complexul lagunar Razelm-Sinoe cuibăresc între 800 și 1000 de perechi, iar în restul țării alte câteva zeci de perechi.

Factorii limitativi sunt reprezentați în principal de presiunea antropică exercitată prin braconaj. În Delta Dunării, în trecut au fost semnalate cazuri în care localnicii culegeau ouăle proaspete pentru a le consuma, precum și cazuri de lebede care au fost prinse accidental în capcane instalate pentru prinderea bizamilor. Un alt factor de risc este înghițirea accidentală de către lebede a cârligelor și greutăților de plumb folosite de pescari. În România este o specie protejată.

 

 

Romfilatelia mulțumește Rezervației Biosferei Delta Dunării, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, precum și fotografilor Silviu Matei și Alexandru Orbescu pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale. 

 

 

 

Mapa filatelică, realizată într-un tiraj limitat de 203 exemplare, este echipată cu blocul special de 4 timbre nedantelate împreună cu plicul „prima zi” al emisiunii cu ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio argint. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 203.

 

 

 

Emisiunea de mărci poștale „Delta Dunării. Lebede va fi disponibilă începând de marți, 1 septembrie 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul „prima zi”, coala de 32 timbre, minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată și bloc de 4 timbre nedantelate.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508