spot_img

Proiecte on-line Culturaindirect.ro

Platforma culturaindirect.ro, un proiect work in progress, lansată recent de Muzeul Național al Literaturii Române, vine în întâmpinarea publicului care își dorește să aibă acces la informație culturală centralizată, la un click distanță.

”În intervalul 6-11 iulie 2020, pe site-ul culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook, lansăm câteva proiecte inedite:

De bine, de rău. Istorii literare cu criticul Cosmin Ciotloș
În fiecare zi de luni, de la ora 11.00, pe platforma culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.
Deși studiem în școală istoria literaturii române, o cunoaștem destul de puțin. Uităm, adeseori, că scriitorii noștri de prim-plan au fost și ei oameni și că n-au avut numai zile faste. Ei nu sunt nici statui, nici sfinți. Uităm, iarăși, că și autorii de pluton pot da la iveală capodopere și că surprizele sunt mereu posibile. Avem o mare literatură, cum cred unii critici? Avem, dimpotrivă, una minoră, căutându-și de două secole, o legitimare europeană? Cu bunele și cu relele ei, literatura română e pasionantă, iar criticul Cosmin Ciotloș ne invită să-i descoperim împreună secretele. Prima sa intervenție îl are ca „protagonist” pe Alexandru Mușina și este deja disponibilă aici:
https://culturaindirect.ro/de-bine-de-rau-istorii-literare/?fbclid=IwAR381uwxFrnaUMQsjo7uTmyajsP5uqfuhiNfPB01FKZU4Zdpn7CYQvMtkxQ

După 30 de ani. Recitind literatura postbelică cu Bogdan Crețu
În fiecare marți, de la ora 11.00, pe platforma culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.
Cum mai citim azi, la 30 de ani după căderea regimului comunist, literatura scrisă în acea epocă? E suficient să înșirăm operele una după alta, eventual să le ierarhizăm valoric? Mai e criteriul estetic suficient? Putem înțelege specificul literaturii ca discurs public dacă o decontextualizăm? Cum anume se negociază specificul estetic al literaturii în funcție de presiunile de diversă intensitate ale ideologicului? Și, în fine, cum mai face față literatura scrisă și publicată într-un regim totalitar unor practici de lectură cu totul diferite decât cele pe care a contat la momentul apariției ei? Iată câteva provocări și întrebări la care caută să reflecteze prelegerile susținute de criticul Bogdan Crețu.

Scurt pe 2 cu Alina Purcaru și Bogdan-Alexandru Stănescu
În fiecare zi de joi a săptămânii, de la ora 19.00, Alina Purcaru și Bogdan-Alexandru Stănescu intră alternativ în dialog cu scriitori români care modelează, prin cărțile lor ceea ce numim literatura română contemporană. Destul de succinte încât să se adapteze gustului social media, dar încercând totuși să atingă esența literaturii invitaților, aceste dialoguri video încearcă să creeze un portret viu, în mișcare al peisajului editorial autohton. Poeți, prozatori, traducători, editori de marcă, în fiecare joi.
Materialele vor fi disponibile pe platforma culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.

(Con)vorbiri (istorico-) literare cu criticul Paul Cernat
În fiecare vineri, de la ora 11.00, pe platforma culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.
În rubrica (Con)vorbiri (istorico-) literare, criticul Paul Cernat își propune să prezinte scriitori, grupări, fenomene literare autohtone într-o manieră colocvială, relaxată, atractivă, fără a face concesii facile, dar și în afara oricărui convenționalism didactic. Prin dezvăluiri și portrete, prin cancanuri anecdotice și, la nevoie, prin revalorizări provocatoare și informații de context mai puțin cunoscute, vom încerca să intrăm în intimitatea unor personalități și personaje ale istoriei noastre literare care au fost, înainte de orice, oameni. Dacă ne place și/sau ne interesează ce și cum scriu, e firesc să ne intereseze, în principiu, tot ce ține de viața și activitatea lor. Să stăm, așadar, de vorbă despre ei, cum spunea Mircea Sântimbreanu, „fără catalog”. Este posibil ca unele din aceste (con)vorbiri să apară ca mici spectacole, pentru că viețile și operele lor conțin multe lucruri spectaculoase. Parafrazând formulele tip de pe Facebook, e vremea ca scriitorii noștri din alte epoci să-și „actualizeze starea”, iar noi să „adăugăm în povestea lor”!

Interviul săptămânii
În fiecare zi de sâmbătă, de la ora 14.00, Ovidiu Șimonca ne propune câte o întâlnire cu un scriitor contemporan. Sâmbătă, 11 iulie 2020, de la ora 14.00, inaugurăm seria interviurilor săptămânale cu poeta, prozatoarea și traducătoarea Nora Iuga.

Materialele vor fi disponibile pe platforma culturaindirect.ro, conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.” – anunță Muzeul Național al Literaturii Române din București.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508