Proiecte on-line Culturaindirect.ro

iul. 6th, 2020 | By | Category: Postcard

Platforma culturaindirect.ro, un proiect work in progress, lansată recent de Muzeul Național al Literaturii Române, vine în întâmpinarea publicului care își dorește să aibă acces la informație culturală centralizată, la un click distanță.

”În intervalul 6-11 iulie 2020, pe site-ul culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook, lansăm câteva proiecte inedite:

De bine, de rău. Istorii literare cu criticul Cosmin Ciotloș
În fiecare zi de luni, de la ora 11.00, pe platforma culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.
Deși studiem în școală istoria literaturii române, o cunoaștem destul de puțin. Uităm, adeseori, că scriitorii noștri de prim-plan au fost și ei oameni și că n-au avut numai zile faste. Ei nu sunt nici statui, nici sfinți. Uităm, iarăși, că și autorii de pluton pot da la iveală capodopere și că surprizele sunt mereu posibile. Avem o mare literatură, cum cred unii critici? Avem, dimpotrivă, una minoră, căutându-și de două secole, o legitimare europeană? Cu bunele și cu relele ei, literatura română e pasionantă, iar criticul Cosmin Ciotloș ne invită să-i descoperim împreună secretele. Prima sa intervenție îl are ca „protagonist” pe Alexandru Mușina și este deja disponibilă aici:
https://culturaindirect.ro/de-bine-de-rau-istorii-literare/?fbclid=IwAR381uwxFrnaUMQsjo7uTmyajsP5uqfuhiNfPB01FKZU4Zdpn7CYQvMtkxQ

După 30 de ani. Recitind literatura postbelică cu Bogdan Crețu
În fiecare marți, de la ora 11.00, pe platforma culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.
Cum mai citim azi, la 30 de ani după căderea regimului comunist, literatura scrisă în acea epocă? E suficient să înșirăm operele una după alta, eventual să le ierarhizăm valoric? Mai e criteriul estetic suficient? Putem înțelege specificul literaturii ca discurs public dacă o decontextualizăm? Cum anume se negociază specificul estetic al literaturii în funcție de presiunile de diversă intensitate ale ideologicului? Și, în fine, cum mai face față literatura scrisă și publicată într-un regim totalitar unor practici de lectură cu totul diferite decât cele pe care a contat la momentul apariției ei? Iată câteva provocări și întrebări la care caută să reflecteze prelegerile susținute de criticul Bogdan Crețu.

Scurt pe 2 cu Alina Purcaru și Bogdan-Alexandru Stănescu
În fiecare zi de joi a săptămânii, de la ora 19.00, Alina Purcaru și Bogdan-Alexandru Stănescu intră alternativ în dialog cu scriitori români care modelează, prin cărțile lor ceea ce numim literatura română contemporană. Destul de succinte încât să se adapteze gustului social media, dar încercând totuși să atingă esența literaturii invitaților, aceste dialoguri video încearcă să creeze un portret viu, în mișcare al peisajului editorial autohton. Poeți, prozatori, traducători, editori de marcă, în fiecare joi.
Materialele vor fi disponibile pe platforma culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.

(Con)vorbiri (istorico-) literare cu criticul Paul Cernat
În fiecare vineri, de la ora 11.00, pe platforma culturaindirect.ro, pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.
În rubrica (Con)vorbiri (istorico-) literare, criticul Paul Cernat își propune să prezinte scriitori, grupări, fenomene literare autohtone într-o manieră colocvială, relaxată, atractivă, fără a face concesii facile, dar și în afara oricărui convenționalism didactic. Prin dezvăluiri și portrete, prin cancanuri anecdotice și, la nevoie, prin revalorizări provocatoare și informații de context mai puțin cunoscute, vom încerca să intrăm în intimitatea unor personalități și personaje ale istoriei noastre literare care au fost, înainte de orice, oameni. Dacă ne place și/sau ne interesează ce și cum scriu, e firesc să ne intereseze, în principiu, tot ce ține de viața și activitatea lor. Să stăm, așadar, de vorbă despre ei, cum spunea Mircea Sântimbreanu, „fără catalog”. Este posibil ca unele din aceste (con)vorbiri să apară ca mici spectacole, pentru că viețile și operele lor conțin multe lucruri spectaculoase. Parafrazând formulele tip de pe Facebook, e vremea ca scriitorii noștri din alte epoci să-și „actualizeze starea”, iar noi să „adăugăm în povestea lor”!

Interviul săptămânii
În fiecare zi de sâmbătă, de la ora 14.00, Ovidiu Șimonca ne propune câte o întâlnire cu un scriitor contemporan. Sâmbătă, 11 iulie 2020, de la ora 14.00, inaugurăm seria interviurilor săptămânale cu poeta, prozatoarea și traducătoarea Nora Iuga.

Materialele vor fi disponibile pe platforma culturaindirect.ro, conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR, dar și pe pagina de Facebook.” – anunță Muzeul Național al Literaturii Române din București.

 

Număr de vizualizări :555


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro