spot_img

Festivalul ICon Arts Transilvania debutează prin două premiere artistice

După-amieze și seri în aer liber cu jazz, muzică de cameră, teatru, Șezătoare postmodernă cu tradiții și gastronomii locale – sunt doar câteva dintre cuvintele – cheie ale Festivalului ICon Arts Transilvania ce se va desfășura anul acesta în perioada 25 iulie – 10 august 2020 în spațiile de patrimoniu din Sudul Transilvaniei. Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România continuă și în anul 2020. Ediția cu numărul XVIII aduce un program cultural bogat unde vechiul și noul nu sunt în contrast, ci compun firesc o stare de a fi.

Programul complet este disponibil pe www.iconarts.ro, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervare la adresa reservations@iconarts.ro

 

Make 2020 reveal the best in your art. Challenge accepted

Sloganul inițial al Festivalului a primit completarea „Challenge accepted” ținând cont de contextul social. Este provocarea de a continua o misiune culturală cu și mai multă responsabilitate. Identitatea vizuală a evenimentului alături de specificul spectacolelor au fost concepute pentru a transmite optimism, accentul fiind pus pe efectul transformator și terapeutic al actului artistic. La eveniment vor fi puse în aplicare toate măsurile în vigoare astfel încât publicul să se poată bucura de spectacole în siguranță.

 

Uvertura. Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?

Debutul Festivalului ICon Arts va cuprinde două premiere artistice de anvergură care vor avea loc simultan în seara zilei de sâmbătă, 25 iulie. „Uvertura” este numele unui proiect repertorial unic în Europa conceput de ansamblul PlaCello, al cărui prim concert va avea loc la Mediaș, oferind întregului Festival o deschidere amplă specifică marilor lucrări de muzică clasică. Programul ansamblului fondat de Răzvan Suma va cuprinde uverturi îndrăgite de toată lumea compuse de Charpentier, Händel, Rossini, Mozart, Ceaikovski, Verdi, în aranjament special pentru cvartet de violoncele. Vor concerta Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian. Cel de-al doilea eveniment al proiectului „Uvertura” va avea loc a doua zi, duminică, de la ora 19:00, în ambientul distins al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, în grădina interioară, eveniment desfășurat în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Sibiu.

Anul acesta, la ICon Arts, publicul va avea prilejul să urmărească mai multe etape de dezvoltare ale unui spectacol care va modula în funcție de spațiu și timp, în funcție de receptarea fiecărei reprezentații. „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?” este întrebarea pentru care au plecat la drum în aflarea răspunsului șase muzicieni și actori coordonați de regizorul Adrian Sitaru. În urma rezidenței de la Râșnov, spectacolul va avea premiera pe scena Festivalului de Film și Istorii Râșnov sâmbătă, 25 iulie, de la ora 20:00 și apoi se va relua în cadrul Festivalului ICon Arts la Viscri și Biertan. Un spectacol cu Ana Turoș, Andrei Mărcuță și Alexandru Arcuș – saxofon, Iulian Ochescu – pian, José Almar – chitară, Laura Benedek – chitară bas. În roluri de mentori în dezvoltarea conceptului sunt actrița Ioana Flora și solista Luiza Zan.

 

Citadele ideale unde artele sunt în prim planul vieții de zi cu zi

ICon Arts va crea și anul acesta o experiență culturală irepetabilă pentru fiecare participant – fie că este artist care urmează masterclassurile de vară ICon Arts, fie mentor sau spectator. Frumusețea muzicii, care va reflecta nevoia de expresie, poate fără precedent, va putea fi percepută din numeroase perspective redate de concertele pentru vioară, violoncel, chitară, flaut, percuție, recitaluri de canto și operă, contrabas și, nu în ultimul rând, recitaluri de jazz. Mai mult, ca în fiecare an, rezidența compozitorilor ICon Arts va surprinde cu noi compoziții care vor avea aici premiera mondială.

Evenimentele Festivalului sunt grupate anul acesta sub două tematici principale: Revelație, Expresivitate. Sub prima tematică sunt evidențiate în program formule concertistice inedite, apariții promițătoare ale talentelor de mâine, spectacole de artă contemporană, precum și lucrări noi. Iar sub egida Expresivității publicul îi va redescoperi pe unii dintre cei mai talentați artiști români aclamați pe scenele internaționale ale muzicii clasice, programul fiind completat de sonorități cu accente aparte ale concertelor de jazz.

 

Șezătoarea postmodernă

La ICon Arts, tradițiile sunt reprezentate atât de repertoriul muzicii clasice, cât și de arhitectura locurilor și savoarea gastronomiilor locale. Conceptul care s-a bucurat de un succes nebănuit, încă de la prima sa ediție la Festivalul ICon Arts din 2017, revine și de această dată în mijlocul comunității, în grădinile conacelor, cetăților sau chiar pe tăpșanul din sat. Serile din cadrul Festivalului vor cuprinde și în acest an un program cultural pentru toate simțurile: tururi ghidate, prezentarea meșteșugurilor locale, oameni și locuri unde răzbat din nou tradițiile vechi, urmate de concerte, spectacole de teatru-performance și, la final, prezentări și degustări ale gastronomiilor locale.

Festivalul ICon Arts Transilvania este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Exces Music.

Parteneri culturali: Programul „O.T.A.” al UCIMR, Institutul Cultural Român, Fundația Mihai Eminescu Trust, Filarmonica de Stat din Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Primăria Biertan, Experience Transylvania, Asociația Artiștilor Lutieri din România, Colinele Transilvaniei, Senator Wines, Complex Medieval Unglerus

Spectacolul „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?” este un eveniment organizat de UCIMR și co-finanțat de AFCN.

Parteneri media: EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Cronica Română, Zile și Nopți, Tribuna, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, România Pozitivă, Profil Cultural, Știrile Transilvaniei

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508