Dirijorul Ion Marin, invitat de onoare la faimoasa Universitate Mozarteum

iul. 6th, 2020 | By | Category: Postcard

În perioada 14 – 16 iulie 2020, dirijorul Ion Marin va susține un Masterclass Dirijoral în calitate de profesor invitat al celei mai prestigioase Universități de Muzică din Europa – Mozarteum Salzburg, Austria. La cursurile de perfecționare în arta dirijorală, coordonate de celebrul muzician român, participă studenți și dirijori de cor și orchestră din întreaga lume. Masterclass-ul se va desfășura pe parcursul a trei zile, în Max Schlereth Saal (Großes Studio), cea mai modernă sală de evenimente a universității din Salzburg. Evenimentul este organizat de către Departamentul pentru Orchestră și Management de Cor a Universității Mozarteum și se va desfășura cu respectarea tuturor normelor sanitare și de distanțare socială impuse de situația COVID 19, la nivel mondial. Masterclass-urile coordonate de dirijorul Ion Marin reprezintă instrumente educative esențiale în traiectoria profesională a oricărui dirijor, fie el consacrat sau în devenire.

Tematica acestor cursuri va fi centrată în jurul dezvoltării abilităților gestuale dirijorale, capacitatea de transmitere prin gest a sensurilor profunde ale muzicii dar și abordarea holistică a dirijatului, ca interacțiune complexă între intenția compozitorului și cea a dirijorului, dar mai ales maniera în care instrumentul orchestral poate fi utilizat la cel mai înalt nivel pentru a transmite către public emoția muzicală.

 

Cu o istorie de peste 170 de ani, Universitatea Mozarteum a fost fondată în onoarea lui Wolfgang Amadeus Mozart, născut în Salzburg, și, alături de Fundația Internațională și Orchestra cu același nume, face parte din emblematica triadă cultural – educațională „Mozarteum”, dedicată în mod oficial memoriei genialului compozitor austriac. Pe lângă excepționala activitate didactică, Universitatea Mozarteum este implicată în desfășurarea celebrului Festival Mozartwoche, considerat unul dintre cele mai valoroase și reputate festivaluri de muzică cultă, care atrage anual cei mai reputați artiști ai lumii.

Colaborarea dirijorului Ion Marin cu Universitatea Mozarteum va continua și anul viitor, acesta fiind deja invitat la pupitrul Orchestrei Universității în cadrul Mozartwoche 2021. Alăuri de aceste două nume celebre, va participa în premieră pentru România și Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, pentru una dintre cele mai maiestoase capodopere ale muzicii sacre – Missa solemnis în Do minor Waisenhausmesse, K. 139, aparținând lui Wolfgang Amadeus Mozart.

 

Mozartwoche 2021 va reuni, între 21 și 31 ianuarie, nume faimoase din lumea muzicii instrumentale, operei, dar și a coregrafiei sau artei interpretative, cum ar fi: Sir András Schiff, Daniel Barenboim, Martha Argerich, Marianne Crebassa, Andreas Heise sau Magdalena Kožená.

 

Personalitate fascinantă a scenei muzicale internaționale, dirijorul Ion Marin este unul dintre puținii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât și în cel al operei. Este invitat frecvent să dirijeze pe marile scene ale lumii și a condus majoritatea orchestrelor importante, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Beijing, Royal Opera House Muscat, Orchestra Simfonică Bournemouth etc.

Pe plan național și european, maestrul Ion Marin este o personalitate recunoscută în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei și imaginii României în lume, precum și pentru dimensiunea socială a impactului său. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România, instituit în 2011 la inițiativa domniei sale. Din ianuarie 2019, odată cu înființarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat președinția rotativă a CE, Maestrul Ion Marin a fost numit manager si director artistic al acestui amplu proiect de diplomație culturală.

 

Număr de vizualizări :562


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro