Solstițiu de vară cu șezătoare, la Aluniș Art Center

iun. 23rd, 2020 | By | Category: Postcard

Duminică, 21 iunie 2020, la Aluniș Art Center (Aluniș, nr. 39, comuna Colți, județul Buzău) a avut loc, cu ocazia solstițiului de vară, o adevărată șezătoare, organizată în parteneriat cu Asociația Șezătoare București și Dobrogea, avându-l invitat special pe etnologul dr. Ion Cherciu. Evenimentul, constând în schimb de idei, de modele și de cusături, a deschis seria de programe artistice dedicate Zilei Internaționale a Iei organizate la Aluniș Art Center propunând să reînvie tradiția și obiceiul șezătorilor în zonă. La șezătoarea de la Aluniș s-a vorbit despre tradiții și obiceiuri, s-a cusut și s-a tors lână, în aer liber, într-o atmosferă destinsă la care au participat membrii ai comunității locale, turiști, membre ale Asociației Șezătoare București și Dobrogea, precum și membrii trupei Subcarpați.

 

Aluniș Art Center își dorește să contribuie la păstrarea vie a tradițiilor autentice autohtone prin crearea unei punți între generații, punând în legătură persoanele care cunosc obiceiul țesutului și cusutului, cu persoane dornice să învețe aceste meșteșuguri.

Spațiu de creație multidisciplinar, Aluniș Art Center găzduiește concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de artă, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente.

 

Pe simezele centrului de artă se află expoziția „Amber of the Moment”, care aduce împreună lucrări a trei dintre cei mai importanți artiști buzoieni: Florin Menzopol, Ștefan Daniel Lăzărescu și Dumitrache Ciprian, într-un concept curatorial propus de Ana-Daniela Sultana-Cipariu. Colectiva de sculptură și de pictură rămâne deschisă publicului până pe 24 iulie 2020  și face parte dintr-un inedit program expozițional conceput de Iulia Sîrbu, fondatoarea și coordonatoarea Aluniș Art Center, care aduce în atenția publicului atât cunoscuți artiști contemporani, cât și meșteșugari și artizani locali.

În perioada următoare vor avea loc la Aluniș Art Center următoarele evenimente:

26-28 iunie 2020 – Ziua Internațională a Iei – expoziție de costume populare din zona Valea Buzăului

 

4-5 iulie 2020 – Curs pictură de icoane pe sticlă (workshop interactiv, participanții vor putea picta propria icoana)

 

24 iulie 2020 – Vernisaj expoziție de pictură și sculptură cu lucrări semnate de Mihai Dinu Fălcoianu și Smaranda Isar (Pătârlagele)

 

31 iulie – 2 august 2020 – Curs de suflători din lemn (fluiere) și demonstrație (experiment uleiuri din plante presate tradițional) în parteneriat cu Arta Verde

Număr de vizualizări :783


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro